Spiere-Helkijn 2013/2018: iedereen blijft, zelfs zij die weggaan

De gemeenteraad die in januari 2013 begon, ziet er in 2018 nog ongewijzigd uit. We zien vooraan zittend gemeentesecretaris Wout Lefebvre, burgemeester Dirk Walraet en Richard Deldaele. Achteraan staan schepen Roger Deldaele, schepen Rik Vandevenne, schepen Elza Deloose, oppositieraadslid Vincent Devos, Martine Garmijn, Gerda Van Den Driessche, Marie Heslenfeld, Anaïs Claerbout en Conny Seynhaeve. © a-JE
Olaf Verhaeghe

Niet één. Niet één gemeenteraadslid gaf er in Spiere-Helkijn de voorbije zes jaar de brui aan. Dezelfde elf die de eed aflegden, zetelen vandaag nog steeds. Maar dat betekent niet dat alles rustig is in de gemeente. Burgemeester Dirk Walraet wordt immers stevig uitgedaagd door zijn eerste schepen.

Spiere-Helkijn 2013/2018: iedereen blijft, zelfs zij die weggaan

Tien leden van de Lijst Burgemeester en een oppositielid, Vincent Devos van @spirant. Dat is de samenstelling van de gemeenteraad in Spiere-Helkijn. Dirk Walraet, in 1989 voor het eerst burgemeester, is ondertussen bezig aan zijn vijfde ambtstermijn en zal eind dit jaar dus maar liefst dertig jaar burgemeester zijn. Na de verkiezingen van 2012 krijgt de liberale burgemeester schepenen Elza Deloose, Roger Deldaele en Rik Vandevenne naast zich. En net die laatste lijkt de grootste bedreiging voor een zesde sjerp voor Dirk Walraet te vormen.

Rik Vandevenne voelt zich immers naar eigen zeggen al langer niet meer thuis bij het project van Lijst Burgemeester en vond in oppositielid Vincent Devos de ideale partner voor een nieuw project. TEAM+ is niet alleen ambitieus maar lijkt ook daadwerkelijk de zittende burgemeester te kunnen bedreigen. Behalve schepen Vandevenne maken ook huidig gemeenteraadslid Gerda Van Den Driessche en twee OCMW-raadsleden de overstap van Lijst Burgemeester naar TEAM+.

Spiere-Helkijn 2013/2018: iedereen blijft, zelfs zij die weggaan

Opvallend genoeg vinden er sinds de switch van Rik Vandevenne in Spiere-Helkijn geen gemeenteraden meer plaats. De laatste raad dateert ondertussen zelfs van 25 juni, ruim drie maanden geleden dus. Officieel maakt Vandevenne dus nog altijd deel uit van de meerderheidsfractie en is hij nog altijd eerste schepen. De kans dat dat voor de stembusgang op 14 oktober nog verandert, is miniem want ook de raad van september die normaal volgende week gepland staat, gaat niet door.

Vrouwelijke touch

Het einde van de bestuursperiode is dus een stuk spannender dan de eerste jaren. Het aantal wissels beperkte zich tot één: Roland Rigole kiest meteen na de verkiezingen in 2012 voor het voorzitterschap in de OCMW-raad en wordt nog voor de installatievergadering vervangen door Martine Garmijn. Meteen waren de vrouwen zo in de meerderheid, al blijven de mannen de hoofdrol opeisen.