SP.A voert actie op Kortrijkse maandagmarkt: “We zijn de stilstand beu”

“Ben jij de stilstand in dit land beu? Wij ook. Wij willen vooruit.” Met die slogan trekt SP.A naar markten over heel Vlaanderen. Maandag was Kortrijk aan de beurt. “We willen tonen aan de mensen dat we niet in een politieke bubbel zitten en dat we ook naar hen luisteren als er geen verkiezingen zijn”, aldus de jonge voorzitter van SP.A Conner Rousseau. De reacties van de weinige marktbezoekers waren verdeeld.

Ook voorzitter Conner Rousseau liet zijn werk in Brussel even voor wat het was en kwam mee pamfletten uitdelen. © AN

Een tiental schepenen, parlementsleden en sympathisanten van SP.A trotseerden deze ochtend weer en wind om op de wekelijkse maandagmarkt folders uit te delen. Hun boodschap is duidelijk: er moet een federale regering komen, en snel een beetje. Ook voorzitter Conner Rousseau liet zijn werk in Brussel even voor wat het was en kwam mee pamfletten uitdelen. “Mensen vinden dat de politiek vandaag niet werkt. Ze hebben gelijk. Het is tijd om opnieuw vooruit te gaan. Met oplossingen die werken voor iedereen. En die oplossingen leggen we graag uit, face to face”, klinkt het.

Politieke spelletjes

De reacties zijn volgens de voorzitter overwegend positief. Hij voerde vorige week al actie in Leuven en Sint-Niklaas. “Het kan twee kanten op natuurlijk. De ene is blij eens een politicus te zien buiten verkiezingstijd, de andere vraagt zich af wat we nu weer komen doen. We dringen ons ook niet op, veel mensen komen spontaan vertellen. Klimaat, gezondheid en pensioen zijn de grootste bezorgdheden. En elke dag dat er geen oplossing is voor de politieke impasse, is een dag waarop niet gewerkt wordt aan die thema’s. Er moet dus een oplossing komen. Liefst vandaag nog!”

Ook parlementsleden en West-Vlamingen Maxim Veys en Melissa Depraetere trokken naar de markt. “Het moet nu eindelijk gedaan zijn met de politieke spelletjes. Er moet nu op basis van inhoud gewerkt worden aan een regering. Voor ons betekent dat in de eerste plaats een sociale ommekeer”, zeggen Veys en Depraetere. “We moeten vooruit. Vooruit voor hogere lonen en pensioenen, voor de beste zorg voor iedereen, voor veiligheid en een sociaal klimaatbeleid. Dat zijn de problemen waar mensen van wakker liggen, dat is de ommekeer die we moeten verwezenlijken. Ondertussen vindt iedereen dat wie zijn hele leven gewerkt heeft recht heeft op een pensioen van minstens 1.500 euro. Wel waar wachten we dan nog op?”

Ongemakkelijk

Veel volk trof de delegatie niet aan op de maandagmarkt. Daar zat vooral het slechte weer voor iets tussen. De weinige bezoekers reageerden verdeeld. Enkele mensen wilden liever geen folder en liepen snel door. Maar gezinshelper Connie Migmeau uit Harelbeke, die elke week met Mireille naar de markt trekt, reageerde wel positief. “Ik voel mij vooral heel ongemakkelijk bij de politieke situatie zoals ze vandaag is in ons land”, vertelt ze. “Als ik niet overeen zou komen met mijn collega’s op het werk, dan zouden er sancties volgen. Maar onze politici komen daar mee weg en zo komt er geen schot in de zaak. Iedereen die vooruit wil, kan ik dus alleen maar toejuichen.” De aanwezigheid van Conner Rousseau vindt Connie ook een pluspuntje. “Want het blijft toch een mooie en sympathiek gast hé.”

Connie Migmeau uit Harelbeke hoopt dat er snel een federale regering komt.
Connie Migmeau uit Harelbeke hoopt dat er snel een federale regering komt.© AN

SP.A plant een dertigtal gelijkaardige acties verspreid over heel Vlaanderen. Twaalf daarvan vinden plaats in West-Vlaanderen.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.