SP.A Torhout trekt de kaart van de verjonging

De nieuwe bestuurskern van SP.A Torhout met v.l.n.r. ondervoorzitter Isabel Laceur, pr-verantwoordelijke Ine Debruyne, penningmeester Eddy Denolf, voorzitter Femke Verhoye en secretaris Birgen Cuffez. © foto JS
Johan Sabbe

Grote vreugde bij de Torhoutse SP.A, want na 36 jaar absolute CD&V-meerderheid maken de socialisten vanaf Nieuwjaar deel uit van het stadsbestuur. De twee genoemde partijen hebben een coalitie gevormd. Intussen is het de SP.A ook menens met haar verjongingsoperatie. De 35-jarige Femke Verhoye wordt de nieuwe voorzitter van de partij.

Femke volgt in die functie Danny Boussauw (57) op, de man van gemeenteraadslid Martine Vanwalleghem. In de nieuwe vijfkoppige bestuurskern wordt Femke geflankeerd door ondervoorzitter Isabel Laceur, pr-verantwoordelijke Ine Debruyne, penningmeester Eddy Denolf (in opvolging van Paul Dieryckx) en secretaris Birgen Cuffez (in opvolging van Martine Vanwalleghem).

Overige bestuursleden zijn Bjorn Dombrecht, Caroline Crombez, Evelyn Catteceur, Frank Verhoye, Freddy Vandenbruwane, Iftara Mohammad, Jonas Jaques, Marc Hallemeersch, Marleen Verhoye, Martine Vanwalleghem, Maxim Maene, Nick Mouton, Paul Dieryckx, Rik Hoste, Sonia Nuytemans, Sophie Kyndt, Tijs Deheegher en Vanessa Jodts.

Zoals bekend wordt Paul Dieryckx (63) de (enige) socialistische schepen in de coalitie met CD&V. Voor vier jaar, want dan volgt de veel jongere Ine Debruyne (30) hem op. Die wissel werd kort na de verkiezingen van 14 oktober bij de coalitievorming afgesproken. De burgemeester en alle andere schepenen zijn CD&V’ers.

Sociaal rechtvaardiger

Nieuwe voorzitter Femke Verhoye woont met Peter Lambert (professor aan de UGent) en zijn zoontje Achiel (9) in de James Ensorlaan. Ze is historicus van opleiding en heeft daarna ook nog bedrijfseconomie en rechten gestudeerd. Nu volgt ze IT-management.

“Ik werk al tien jaar voor de economische inspectie binnen de FOD Economie in Brussel”, aldus Femke. “Sinds maart 2014 ben ik verantwoordelijk voor de cel Massafraude. We houden ons bezig met het bestrijden van frauduleuze incassobureaus. Sinds vorig jaar ben ik officier van de gerechtelijke politie en kan dus geen politiek mandaat opnemen. Mijn werk is mijn passie. In mijn vrije tijd doe ik aan freestyle snowboarden, paardrijden en yoga.”

Femke komt uit een socialistisch nest met papa Frank Verhoye en mama Gerda Desmet. Haar oom Rik Desmet is provincieraadslid geweest én voorzitter van de partij. Wijlen opa Arthur Desmet was sinds zijn 14de lid van de partij en bleef dat tot zijn 87ste.

“Als klein meisje vond ik het al onbegrijpelijk dat er sociale ongelijkheid bestaat. Ik blijf opkomen voor een sociaal rechtvaardiger samenleving. Zelf heb ik nooit politieke ambities gehad , maar nu wil ik me voor SP.A inzetten, gezien de veranderde tijdsgeest. Dat het momenteel slecht gaat met onze partij, raakt me. Socialist is tegenwoordig voor velen effectief een scheldwoord. Niet te geloven, want het socialisme is broodnodig. Daar ben ik heilig van overtuigd. En voor onze idealen zal ik me keihard inzetten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.