“SP.A Staden komt in november met groot nieuws naar buiten”

Het bestuur van SP.A is al volop bezig met de voorbereidingen voor de verkiezingen. © JCR
Redactie KW

Meerderheidspartijen N-VA en Open VLD zijn naar eigen zeggen nog niet bezig met de verkiezingen van oktober volgend jaar. Coalitiepartner SP.A bereidt zich wel al voor op de kiesstrijd en pakt volgende maand uit met groot verkiezingsnieuws. Aan oppositiezijde werken CD&V en Koen Demonie volop aan het samenstellen van hun lijsten. Veel nieuws kunnen of willen ze evenwel nog niet kwijt.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

“We zijn nog niet bezig met de verkiezingen”, stelt Open VLD-voorzitter Joeri Deprez. “Door de politieke crisis is veel tijd verloren gegaan. We willen ons nu vooral op het besturen van Staden concentreren. Er staan immers heel wat projecten op stapel. Verkiezingsnieuws mag je bij ons pas na nieuwjaar verwachten.”

Francesco op kop

Dat huidig burgemeester Francesco Vanderjeugd de lijst zal aanvoeren, lijkt bijna een certitude. De Stadense burgervader is immers het gezicht van zijn partij en staat ook garant voor flink wat stemmen achter zijn naam. Twee namen die bij de vorige verkiezingen op de Open VLD-lijst prijkten, vinden we in oktober alvast niet meer op de lijst terug. Bart Bostoen, tot eind vorige maand nog gemeenteraadsvoorzitter, verhuist immers naar Koksijde. Daarnaast verliet ook dokter Rafaël Vander Stichele die bij de vorige verkiezingen de derde plaats op de lijst toegewezen kreeg, de gemeente.

Ook voor N-VA zijn de verkiezingen nog geen prioriteit. “We zijn rustig aan het werk in Staden en bereiden ons rustig voor op de verkiezingen”, vertelt eerste schepen Nikolaas Bourgeois, “De mensen zien wat we doen voor Staden en we maken ons niet druk om de verkiezingen.” Bij N-VA is het voorlopig nog koffiedik kijken wie de lijst zal trekken, al lijkt Nikolaas Bourgeois de meest logische keuze. Er duiken ook geregeld geruchten op over het afhaken voor de verkiezingen van een of meerdere schepenen maar die geruchten werden tot dusver noch bevestigd, noch ontkracht.

“Volgend jaar trekt ik met een eigen lijst naar de kiezer, geïnspireerd op de beweging Kortrijk Vooruit” – onafhankelijke Koen Demonie

Koen Demonie, in 2012 toch goed voor het op één na hoogste stemmenaantal op de N-VA-lijst, zal er alvast zeker niet meer bij zijn. Demonie verliet N-VA na interne strubbelingen en ging in januari 2016 als onafhankelijke zetelen. “Volgend jaar trek ik met een eigen lijst naar de kiezer“, aldus Koen Demonie. “Een naam voor de lijst is er nog niet. Het staat wel al vast dat ik lijsttrekker word en dat we gaan samenwerken met de beweging ‘Kortrijk Vooruit’. We stappen evenwel met een eigen programma naar de kiezer, een programma-input van Kortrijk Vooruit zal er niet zijn. Momenteel lopen er met een aantal mensen besprekingen om tot onze lijst toe te treden. Het wordt evenwel moeilijk om met een volledige lijst naar de kiezer te trekken.”

Spannend bij SP.A

In tegenstelling tot coalitiegenoten Open VLD en N-VA is SP.A wel al bezig met oktober 2018. “Half november komen we met groot nieuws naar buiten”, vertelt voorzitter Bart Coopman. “Voorlopig kan ik evenwel niets meer kwijt.”

In 2012 was het lange tijd onduidelijk of SP.A wel aan de verkiezingen zou deelnemen. De partij trok toen met een onvolledige lijst waarop slechts 6 namen prijkten naar de kiezer, maar slaagde er niettemin in toch een zetel in de wacht te slepen. Onder impuls van een nieuwe bestuursploeg wordt sedert een aantal jaar gepoogd om nieuw bloed voor de lokale socialistische partij aan te trekken. Geen overbodige luxe want twee kandidaten van de toenmalige SP.A-lijst zijn ondertussen overleden. Willy Breyne, in de vorige legislatuur nog gemeenteraadslid, overleed kort na de verkiezingen aan een slepende ziekte, terwijl lijsttrekker en lokaal SP.A-boegbeeld Willy Hoorelbeke in oktober 2015 verongelukte.

“Een tiental mensen van onze lijst in 2012 houdt er mee op” – Sarah Van Walleghem, CD&V

Nieuwe namen zoeken

Ook bij oppositiepartij CD&V wordt al volop aan de lijst voor 2018 gesleuteld. “Een tiental mensen die in 2012 op onze lijst stonden houdt er mee op“, weet voorzitter Sarah Van Walleghem. “Daar zijn ook mandatarissen bij. Wie dat zijn maken we later nog bekend. We zijn wel al volop bezig met de zoektocht naar nieuwe namen.”

Gwendolyn Vandermeersch zal al zeker geen kandidaat meer zijn voor CD&V. Zij stapte in september vorig jaar immers over van CD&V naar Open VLD tijdens de politieke impasse en zorgde er op die manier voor dat N-VA, Open VLD en SP.A opnieuw een meerderheid hadden nadat Koen Demonie als onafhankelijk raadslid ging zetelen. Verder zullen ook voormalig burgemeester Josiane Lowie en voormalig schepen Rik Gevaert met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid geen kandidaat meer zijn.

Josiane Lowie nam in januari 2015 ontslag uit de raad om plaats te maken voor jonger bloed, terwijl Rik Gevaert in april 2016 omwille van gezondheidsredenen uit de raad stapte. (BCH)