SP.A-Open & N-VA Diksmuide: “Kerken verkopen of herbestemmen”

De kerk in Kaaskerke die tegenwoordig wordt bewoond en uitgebaat als brocante en antiekhandel. (foto ACK)
Redactie KW

Kurt Vanlerberghe (SP.A-Open) spreekt klare taal over de toekomst van 13 kerken: “We moeten harder op de tafel slaan met als inzet verkopen of herbestemmen. Ook centraliseren is een optie. Nu kosten die kerken ons te veel.”

“Om en bij de 800.000 euro. Zoveel geld spendeert Diksmuide gemiddeld elk jaar aan zijn kerken”, stelt Vanlerberghe. “Toch gaat nog geen vijf procent wekelijks naar de kerk en daalt het aantal kerkelijke huwelijken en begrafenissen. Meer dan de helft van de Vlamingen heeft weinig vertrouwen in de kerk. Moeten alle dertien kerken dan nog operationeel blijven? Eerder gaf de Centrale Kerkraad aan dat de kerk in Oudekapelle verkocht kon worden. Dat juichen we toe. Maar ook twaalf kerken is nog te veel. Het stadsbestuur moet dringend beslissen wat het met de kerk in Pervijze zal doen. De zware investeringsdossiers kan Diksmuide vermijden als het kerken verkoopt. Die in Kaaskerke leverde misschien niet de gewenste aanblik op, maar het was wel een goede beslissing. Net zoals de dorpen in de jaren 70 fuseerden, moeten we ook voor de kerken nadenken over een centralisatie.” Vanlerberghe vond steun bij Koen Coupillie (N-VA). “In de vorige legislatuur droeg elke Diksmuidse belastingbetaler 313 euro bij tot de kerken. Dat is veel te veel.”

Vlamingen hebben nog weinig vertrouwen in de kerk. Moeten ze dan allemaal open blijven

Al veel bespaard

Schepen van Kerkfabrieken Martin Obin (CD&V) benadrukt dat er de voorbije jaren al veel bespaard is geweest door de kerkfabrieken. “Of dat nog beter kan, zal onderwerp van discussie zijn voor de opmaak van het volgende meerjarenplan. Binnenkort prikken we een datum vast voor een overleg. Het zou goed zijn mochten daarop verschillende politieke fracties aanwezig zijn.”

(GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier