SP.A Menen schuift jongeren naar voor

De SP.A telt heel wat nieuwe namen op haar verkiezingslijst en schuift vooral jongeren naar voor. Negentien mensen zetten hun eerste stapjes in de lokale politiek. © SLW
Stefaan Lernout

Bij de voorstelling van de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen valt meteen de verjonging op. De top tien is gemiddeld 31 jaar. Bovendien stellen 19 van de 31 kandidaten zich voor het eerst voor aan de kiezer, het is duidelijk dat SP.A het over een totaal andere boeg gooit.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kon de partij nog rekenen op een aantal stemmenkanonnen zoals oud-burgemeester Gilbert Bossuyt. Uiteindelijk kwam de kartelpartij SP.A/Groen er als grootste partij uit, weliswaar heel wat kleiner dan voordien. Tijd voor vernieuwing dus, iets waar SP.A Menen de afgelopen jaren hard op inzette.

Met een vernieuwd programma, een vernieuwde lijst en een nieuwe lijsttrekker, Patrick Roose (45). Hij is burgerlijk ingenieur en OCMW-raadslid en laat zich bijstaan door huidig fractieleider in de gemeenteraad Angelique Declercq en Jelle Janssens die plaats 2 en 3 innemen. “Wij willen de inwoners betrekken in het beleid en we laten keuzes over aan wijken en comités”, zegt Roose.

Huisbezoeken

“De afgelopen vijf jaar deden we heel wat huisbezoeken en we kunnen leren uit participatieprojecten uit andere steden. We willen investeren in mobiliteit en aangename publieke ruimten zodat de stad properder en aantrekkelijker wordt voor de inwoners en bezoekers. Kinderen en senioren moeten beiden hun plaats vinden en zich veilig op straat kunnen begeven. De aanpak van de armoede is voor ons een topprioriteit, senioren mogen niet de dupe worden van hun zorgkosten.”

Opvallend veel jonge kandidaten krijgen een plaats bovenaan de lijst. Op 4 staat nieuwkomer Sofie Moerkerke, zij is actief in de armoedebestrijding als brugfiguur in het onderwijs. Het jongste gemeenteraadslid Kasper Vandecasteele (25) is dakwerker en staat op plaats 5 gevolgd door student verpleegkunde Oceân Vanderhispallie (19).

Jeugdanimator Silina Verhaeghe (24) staat op 7 en Semir Muhovic (23) op plaats 8 is student maatschappelijke veiligheid. Arts Yasmien Depaepe (26) en verpleger Florent Haese (27) vervolledigen de top tien.

Vervolgens vinden we Sylviane Duthois, Lorenzo Naert (de caféuitbater van de Cosmopolite, red.), Dirk Mortier, Anneke Bucket, Marnix Vancauwenberghe, Lindsay Vandenberghe, Geert Verhaeghe, Stephanie Behaegels, Patrick Watteyn, Virginie Van Den Hoeck, Christian Honraedt, Lesley Seys, Martin Kuypers, Nadine Werbrouck, Christa Deman, Jean-Marie Lambrecht, Ivan Gardedieu, Caroline Garreyn, Christine Depaepe, Guy Blancke en tenslotte partijvoorzitter en lijstduwer Herman Ponnet. De gemiddelde leeftijd van de volledige lijst ligt op 46 jaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.