SP.A legt West-Vlaamse lijsten vast : nogal wat opvallende verschuivingen

Voor Vlaams parlementslid Jurgen Vanlerberghe uit Poperinge wordt het in mei allicht (voorlopig) einde verhaal in het parlement. (Foto MD) © Voor Vlaams parlementslid Jurgen Vanlerberghe uit Poperinge wordt het in mei allicht (voorlopig) einde verhaal in het parlement
Redactie KW

Renaat Landuyt en Rosaline Mouton gaan van de federale naar de Vlaamse Lijst, Jurgen Vanlerberghe verhuist dan weer van Vlaams naar federaal.

De lijsttrekkers waren eerder al bekend : Johan Vande Lanotte voor de federale lijst, John Crombez voor Vlaanderen.

Op de Kamerlijst komt huidig federaal Kamerlid Ann Vanheste, tevens burgemeester van De Panne op 2, gevolgd door de Harelbeekse burgemeester Alain Top op 3. Jurgen Vanlerberghe uit Poperinge, op vandaag Vlaams Parlementslid, moet zich tevreden stellen met de vierde plaats op de Kamerlijst, en dat was voor hem wel even slikken. “Dit is zo goed als de eerste onverkiesbare plaats op onze lijsten, maar je kan het ook positief opvatten en ze zien als een strijdplaats. Ik zal mijn best doen, al was het maar om te bewijzen dat een verdienstelijk middenvelder die niet kan bogen op de steun van sponsors uit de grote afdelingen van de provincie, ook zijn waarde kan hebben. Ik weet dat mijn kansen op herverkiezing minimaal tot nul zijn, maar ach, ik word er vrijdag 45 en op zo’n leeftijd kan je professioneel nog alle richtingen uit, binnen of buiten de partij.”

Eerste opvolger op de SP.A-Kamerlijst wordt de Brugse schepen en provincieraadslid Annick Lambrecht, tweede opvolger burgemeester Youro Casier van Wervik.

Vlaamse Lijst

Dat zittend Vlaams parlementslid Michèle Hostekint (Roeselare) na John Crombez plaats twee zou krijgen op de Vlaamse lijst, stond buiten discussie. Maar op plaats 3 komt dan wél een verrassing van formaat : federaal boegbeeld Renaat Landuyt, ook nog burgemeester van Brugge, wordt naar het Vlaamse niveau verkast ! Op 4 komt dan een totaal nieuw gezicht : dat van jongerenkandidaat Tine Soens uit Kortrijk, die haar plaats te danken heeft aan huidig Vlaams parlementslid Philippe De Coene. Hij stelt zich uitdeindelijk tevreden met de 22ste plaats, die als ‘lijstduwer’ beslist beter in de oren klinkt. Hij wordt onderaan de lijst voorafgegaan door de burgemeesters Peter Roose van Veurne (20) en Jean Vandecasteele van Oostende (21). Senator Dalila Douifi uit Torhout is er niet meer bij op de lijsten : ze liet enkele dagen geleden weten van af te haken nu er voor haar geen verkiesbare plaats meer is weggelegd.

Eerste opvolger op de Vlaamse lijst wordt burgemeester Steve Vandenberghe van Bredene, tweede opvolger huidig federaal parlementslid Rosaline Mouton uit Koksijde.

Op vandaag heeft de SP.A in West-Vlaanderen drie zetels in de beide parlementen. (JRE)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.