SP.A Kortrijk kiest met Nawal Maghroud voor jonge, nieuwe topvrouw

The sky is the limit voor de ambitieuze SP.A'ers. Lijsttrekker Philippe De Coene krijgt een jonge top tien achter zich. © GF
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dinsdagavond stelde lijsttrekker Philippe De Coene de top tien en lijstduwer van de Kortrijkse SP.A-afdeling voor de gemeenteraadsverkiezingen voor. Opvallend: op nummer twee komt nieuwkomer Nawal Maghroud te staan, een Kortrijkse met Marokkaanse roots. Marc Lemaitre wordt lijstduwer.

Dat Philippe De Coene als kandidaat-burgemeester de lijst van SP.A Kortrijk zou trekken, was al langer bekend. Gisteren voegde de partij daar de top tien aan toe. De tweede wordt verrassend ingevuld door nieuwkomer Nawal Maghroud. Zij heeft Marokkaanse roots en is geboren in Kortrijk. Nawal is 26 en werkt bijna 2 jaar bij de FOD Financiën. Ze heeft een dubbele master Bestuurskunde en Conflict en Development aan UGent op zak, nam deel aan het federale jeugdparlement en liep stage bij het Vlaams departement van Onderwijs.

Haar masterproef aan de universiteit behandelde de gemeenteraadsverkiezingen en politiek campagnes. “Ik ben niet zozeer politiek maar wel maatschappelijk geëngageerd. Ik kom uit een bescheiden gezin waar onderwijs altijd belangrijk werd gevonden om vooruit te gaan in het leven”, zegt Nawal. “Tijdens mijn stage werkte ik rond laagopgeleide jongeren met eerste werkaanbiedingen. Dat was in samenwerking met scholen, lokale besturen en organisaties. Daar blijkt dat het Nederlands beheersen een goede meerwaarde is.”

Nawal Maghroud komt bij haar eerste verkiezingen meteen op plaats twee te staan.
Nawal Maghroud komt bij haar eerste verkiezingen meteen op plaats twee te staan.© GF

Vanuit die overtuiging geeft Nawal ook Nederlandse les aan anderstaligen. “Als geboren en getogen Kortrijkzaan wil ik mee bouwen aan een stad waar alle talenten worden ingezet om erop vooruit te gaan. Die jongeren bewijzen dat ze talent hebben.”

Jonge toppers

De keuze voor de 26-jarige schudt de top vijf van SP.A wel enigszins dooreen. Op 3, 4 en 5 staan respectievelijk Bert Herrewyn, Axel Weydts en Tine Soens. Op 6 staat Maxim Veys (31). Hij is momenteel beleidsmedewerker van Philippe De Coene en voorzitter van de Sociale Huisvestingsmaatschappij. “Inzetten op betaalbaar wonen is essentieel. Iedereen moet de kans krijgen om in een degelijk huis of appartement te wonen”, zegt Maxim.

Op 7 staat Billy Buyse (25). Ze werkt als campagnemedewerker van SP.A nationaal. Zij wil dat iedereen kan meegenieten van een florerend Kortrijk. Nummer 8 is sociaal werker Hayat Achrifi (25) uit Kortrijk. Plaats 9 is weggelegd voor verpleegkundige Sigrid Depraetere (46) en op 10 staat Joost Bonte (59), gekend als voorzitter van de Unie der Zorgelozen. Vanuit zijn functie als coördinator van straathoekwerkers in West- en Oost-Vlaanderen leerde hij hoe het komt dat mensen in miserie verzeild geraken en wat dat met hen doet.

“Patroon doorbreken”

Lijstduwer is oudgediende Marc Lemaitre, die al 31 jaar in de gemeenteraad zetelt. Hij wordt voorafgegaan door Mario Craeynest op plaats 40. “Marc en ik treden een beetje op als coach van onze jonge talenten die we een kans geven. We hebben voor onze lijst jong gekoppeld aan talent, ondernemerschap en sociaal zijn. Mensen hebben misschien een andere lijst verwacht maar we hebben bewust het patroon doorbroken“, aldus kandidaat-burgemeester Philippe De Coene.