SP.A Kortrijk gaat met Philippe De Coene vol voor de sjerp

We herkennen v.l.n.r. Jan Desmet, Hayat Achrifi, Philippe De Coene, Machteld Cambier en Johan Verniest. © JVGK
Axel Vandenheede

Philippe De Coene doet op 14 oktober een gooi naar het burgemeesterschap. Hij gaat ook resoluut voor ‘Een Kortrijk voor de mensen’. “We gaan voor een grensverleggend, maar ook betaalbaar en haalbaar programma”, stelt hij.

Net als in 2006 en 2012 is Philippe De Coene (57) de kopman voor SP.A voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Ik word lijsttrekker op algemene vraag”, geeft hij tekst en uitleg. “Eigenlijk was het de bedoeling om deze beslissing nog binnenskamers te houden, maar we vonden het uiteindelijk opportuun om dit nieuws toch bekend te maken.”

“Als lijsttrekker ben ik zeker en vast kandidaat-burgemeester. Om burgervader van Kortrijk te kunnen worden, ben ik me ervan bewust dat SP.A vooruit moet gaan. Hoeveel? Daar spreek ik me niet over uit. In de politiek kan het bij besprekingen alle kanten uit.”

Sterk programma

De huidige OCMW-voorzitter stelt dat SP.A de Kortrijkse kiezer met een sterk programma wil overtuigen. Dat kreeg de naam ‘Een Kortrijk voor de mensen’ mee. Philippe De Coene: “We gaan voor een toekomstgerichte en vernieuwende stad waarin iedereen tot ontplooiing kan komen en waarin we zorgen dragen voor elkaar. Zorgen voor de kinderen en de jongeren, want zij zijn de toekomst.”

“We willen ook zorgen voor de senioren. We doen dat nu al, denk maar aan ons project Visite waarbij we ouderen een bezoekje brengen en naar hen luisteren. We focussen bovendien op veiligheid en verkeersveiligheid, net als op gezonde lucht.”

SP.A Kortrijk heeft behalve Philippe De Coene nog enkele andere politieke kanonnen klaar staan (schepenen Weydts en Herrewyn en parlementslid Tine Soens), maar over hen geen nieuws. “We zijn volop met de lijstvorming bezig, binnenkort daarover meer“, is te horen. Wel is duidelijk dat er op de lijst een aantal onafhankelijken zal staan. Vier van hen zijn bekend: Hayaat Achrifi, Machteld Cambier, Johan Verniest en Jan Desmet.

Saint-Georges

Hayaat Achrifi is de meest onbekende: ze is een 24-jarige studente sociaal werk en zet zich als vrijwilligster in om anderstalige kinderen Nederlands te leren. Machteld Cambier (37) werkt als kinderbegeleidster en sierde de allereerste cover van het magazine Sien. “Ik weet wat armoede is. Kortrijk pakt dat probleem goed aan, maar we zijn er nog niet.”

Johan Verniest (51) baat café Saint-Georges in de Voorstraat uit. “Als middenstander kreeg ik de vorige jaren het meeste gehoor bij SP.A als ik vragen had. Vandaar mijn keuze.” Jan Desmet (68), tot slot, is een ecologist en bezieler van Natuurpunt.

(Axel Vandenheede)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.