Sp.a-gemeenteraadslid heeft bezwaar tegen naamkeuze residentie Paul Ketele

Residentie Paul Ketele aan de Wilgendijk. © MVQ
Redactie KW

Diksmuids sp.a-gemeenteraadslid Kurt Vanlerberghe stuitte in de Wilgendijk in Diksmuide op een paneel dat publiciteit voert voor de verkoop van vijf nieuwbouwappartementen die deel uitmaken van een eigenzinnig hedendaags kleinschalig project dat op de website www.jade.be wordt aangeprezen als residentie Paul Ketele.

Kurt Vanlerberghe vindt de naamkeuze voor de residentie helemaal niet kunnen. Paul Ketele komt onder meer ter sprake in het boek ‘Oorlogsburgemeesters 40/44 van Nico Wouters en wordt er afgeschilderd als een burgemeester die vooral zijn politieke positie wilde verstevigen door samen te heulen met de Duitsers. In juni 1940 werd hij lid van het rechts-radicale VNV (Vlaams Nationaal Verbond) en een jaar later werd hij benoemd tot VNV-burgemeester van Diksmuide. Ketele maakte het echter zo bont dat hij in 1942 werd afgezet door de Duitsers. Er doken heel wat klachten op over gesjoemel en geld dat hij zou hebben verduisterd, en uiteindelijk werd hij wegens collaboratie veroordeeld tot twee jaar gevangenis.

“Het is duidelijk dat de man het niet verdient vereeuwigd te worden in de naam van een nieuwbouwresidentie, temeer omdat hieruit ook een rechtspersoon, nl. de vereniging van mede-eigenaars van de residentie Paul Ketele, dreigt te ontstaan” stelt Kurt Vanlerberghe.

Het gemeenteraadslid wil voorkomen dat vaderlandslievende verenigingen én nakomelingen van slachtoffers van WOII hier aanstoot aan zouden nemen. Daarom stelt hij voor dat het college van burgemeester en schepenen zijn moreel gezag in de weegschaal zou gooien. Zo wil hij de bouwpromotor ertoe aanzetten om de naam van de residentie te wijzigen. Bij voorkeur nog voor er appartementen op plan verkocht worden.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier