Soetkin Hoessen uit Torhout hoopt op een zitje in het Brussels Parlement

Soetkin Hoessen is afkomstig uit Torhout, maar woont nu in Brussel. © foto Groen
Johan Sabbe

De uit Torhout afkomstige Soetkin Hoessen (bijna 34) woont in Brussel, waar ze politiek sterk actief is voor Groen. Als het meezit, kan ze bij de verkiezingen van zondag 26 mei een zitje in het Brussels Parlement veroveren.

Soetkin heeft in haar jeugdjaren in de Kwaplasstraat in Torhout gewoond, maar na haar studies aan de Leuvense universiteit is ze definitief uit haar geboortestad weggetrokken.

In 2008 studeerde ze af als master in de geschiedenis en bleef in Leuven gevestigd. Sinds 2012 woont ze met haar vriend in Brussel. Ze werkt als financieel expert en duurzame ondernemer. Ze is actief in het project Plastivor, waarbij plastic afval gerecycleerd wordt tot kunstzinnige lamphouders.

Inzet voor Groen

“Na mijn studies geschiedenis heb ik de lerarenopleiding gevolgd en vijf jaar lesgegeven aan een school in Limburg”, zegt ze. “Daarna heb ik het onderwijs voor bekeken gehouden. Intussen heb ik aan de Leuvense unief ook nog een bachelor wijsbegeerte afgerond.”

In oktober vorig jaar werd Soetkin verkozen tot gemeenteraadslid voor Ecolo-Groen in de stad Brussel. “Ik ben nu fractieleider in de gemeenteraad en medevoorzitter van Groen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook ben ik lid van de politieke raad van Groen en kan zo op nationaal niveau mee de grote ideologische krijtlijnen van de partij uitzetten.”

Soetkin hoopt bij de komende verkiezingen een zitje in het Brussels Parlement te kunnen veroveren. “Momenteel heeft Groen drie zetels in dat parlement en Ecolo acht”, legt ze uit. “De verdeling tussen het aantal Nederlandstalige parlementsleden – 17 – en het aantal Franstalige – 72 – ligt vast en er worden meerderheden gevormd per taalgroep. Voorlopig zitten we nog in de oppositie, maar dat zou kunnen veranderen. Als we de peilingen mogen geloven, hopen we met Groen voorzichtig op 5 van de 17 Nederlandstalige zetels in het Brussels Parlement én een meerderheidsdeelname. Mijn vierde plaats is dan prima, al is een zitje nooit gegarandeerd.”

“Ik kom nog ongeveer een keer per maand naar Torhout om mijn familie te bezoeken. Mijn vriend en ik hebben zelf nog geen kinderen, maar ik heb wel een schattig metekindje van 1,5 jaar, dat Mourin heet. Het is het zoontje van mijn zus Mayken en haar man Sven Herssens, de gitarist van Fields of Troy. Ze wonen in Lichtervelde en ik bezoek hen vaak.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.