Slachthuis van Tielt mag beperkt uitbreiden

© BELGA
Jos Remaut

De provincieraad keurde deze namiddag het nieuwe provinciale ruimtelijke uitvoeringsplan (PRUP) goed. Daarin staat ook dat het zware vrachtverkeer niet langer meer door de Hond- en de Hoogserleistraat zal mogen rijden : de bedrijfssite wordt rechtstreeks ontsloten via de Wingensesteenweg.

Er komt een groenbuffer van minimaal tien meter breed tussen het slachthuis, de achterliggende open ruimte en de woonomgeving. Die wordt een combinatie van streekeigen traag- en snelgroeiende hoogstammen en struiken.

Dat er nogal wat bezwaar is tegen de uitbreiding van dit slachthuis, is in de voorbije maanden al gebleken : toen het slachthuis gesloten werd na de onthullende filmpjes van Animal Rights, haakten de buurtbewoners daar onmiddellijk hun wagonnetje aan en kwam ze ook op straat om de blijvende sluiting te eisen. Ondertussen is het slachthuis wel weer open.

Niet te verwonderen dan ook dat er maar liefst 83 bezwaren werden ingediend in de periode die volgde op de voorlopige goedkeuring van dit PRUP, op 26 januari jl. in de provincieraad. Die werden allemaal behandeld in de Provinciale Commissie voor Ruimtelijke Ordening (PROCORO) en leidden tot enkele aanpassingen.

Zo moet de bufferende groenzone gerealiseerd zijn binnen het jaar na de inwerkingtreding van dit PRUP. Er is ook een algemeen voorschrift opgenomen om lichthinder voor te buurt te vermijden. Afvalopslag, eventuele noodzakelijke afvalverwerking en laden en lossen wordt verplicht aan de noordzijde van de bedrijfssite voorzien.

Op de slachthuissite wordt de productie van eindproducten en groothandel toegelaten, maar de productie van kant- en klare maaltijden en kleinhandel wordt uitgesloten. De zone die in het nieuwe plan staat ingekleurd als gemengd open ruimtegebied wordt uitdrukkelijk omschreven als bouwvrij agrarisch gebied. Al is er even uitdrukkelijk bepaald dat er in elke bestemmingszone ten alle tijde werken en constructies mogelijk zijn in functie van het dierenwelzijn

Het plan treedt nog niet meteen in werking overigens : Vlaams omgevingsminister Joke Schauvliege heeft nu nog de mogelijkheid om dit PRUP te schorsen binnen de dertig dagen, mocht daar enige aanleiding toe zijn. Pas 14 dagen na de publicatie in het Staatsblad wordt het effectief van kracht.

De volledige plannen zijn te consulteren op de website www.west-vlaanderen.be/ruimtelijkeordening

Groen kondigde bij monde van Maarten Tavernier meteen aan tegen te zullen stemmen: “Er wordt alweer bijkomende open ruimte ingepalmd, de uitbater heeft in het verleden al regelmatig allerhande regels geschonden, en heeft ook geen blijk gegeven dat ze het ernstig nemen met het dierenwelzijn. Dat ze het eerst maar eens bewijzen dat ze dat wél kunnen !”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier