“Sire, excuseer me, ik moet naar Kortrijk”

© foto EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

CD&V Kortrijk vierde vrijdagavond nieuwjaar met de kersverse CD&V-voorzitter Joachim Coens. Hij kwam spreken nadat hij van bij de koning kwam.

Het was 21.00 uur toen Liselotte Vandevelde, voorzitter van CD&V Kortrijk haar leden kon toespreken en de gastspreker van de avond, partijvoorzitter Joachim Coens kon aankondigen. Joachim Coens kwam later aan doordat hij ‘s avonds onverwachts bij de koning moest gaan. De voorzitter begon zijn toespraak ludiek: “Ik zei, Sire, excuseer me, ik moet naar Kortrijk.”

“We moeten over generaties heen denken”

2019 was voor Coens een intens jaar met de voorzittersverkiezingen binnen CD&V. “Voor de partij in Kortrijk is het moeilijker aangezien ze in de oppositie zitten. Het is niet evident, onze partij staat niet graag aan de zijlijn.” Hij wou CD&V Kortrijk bemoedigen in haar ambities in de stad. “Ga er voluit voor, overal waar je komt bij de mensen die positieve dingen uitbouwen. Breng mensen samen aan tafel en breng er een dynamiek”, raadde hij aan.

“Iedereen kent de hele wereld, maar we kennen misschien onze buren niet meer”

“Onze breed gedragen partij telt meer dan 2.000 lokale mandatarissen. We moeten samen met hen durven op langere termijn denken. Soms leggen we nog een beetje teveel onze focus op het interne proces. We moeten echter over de generaties heen denken. Zo moeten we rekening houden met de digitalisering van de samenleving: iedereen kent de hele wereld maar we kennen misschien onze buren niet meer. Daar staan we te weinig bij stil. De technische wereld heeft ook een impact op onze samenleving. We kunnen ook niet meer ontsnappen aan het klimaat. Verder leven we langer. Dat heeft ook een impact op de sociale zekerheid.” De voorzitter maakt zich zorgen over de toekomst en over de draagkracht van de uitgaven. “Onze partij zet zich met het thema ‘dicht bij jou’ meer in op de nabijheid der dingen. We doen een oproep naar hoe we dit kunnen vertalen.”

Stabiliteit

Joachim Coens sprak niet over het einde van zijn informatieopdracht en zijn gesprek met de koning ruim een uur voor zijn bezoek aan de Kortrijkse afdeling, maar wees wel op de moeilijke omstandigheden in ons land en het ontbreken van een mechanisme waardoor er een regering kan ontstaan. “We willen allemaal stabiliteit in het land.”

(EDB/Foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier