Septemberverklaring Vlaamse regering : 4,3 miljard euro voor relanceplan

Jos Remaut

Minister-president Jan Jambon (N-VA) kondigde vanmiddag tijdens de septemberverklaring in het Vlaams Parlement een nooit eerder gezien relanceplan aan om de Vlaamse welvaart en welzijn te versterken na de coronacrisis. Maar liefst 4,3 miljard euro wordt hiervoor vrijgemaakt.

In dat relanceplan zitten zeven grote ambities vervat : het Vlaamse zorgsysteem top houden, de overheid slagkrachtiger maken, de digitale transformatie van Vlaanderen (met onder meer de resolute uitrol van het 5G -netwerk) en de omslag naar een duurzame economie, waarbij de evolutie naar waterstof als energiebron een belangrijke trigger moet worden.

Verder had Jambon het nog over een flink pakket investeringen in nieuwe infrastructuur, wat ook de tewerkstelling ten goede moet komen, de niet aflatende strijd tegen corona en belangrijke investeringen (jaarlijks 250 miljoen euro) in de kwaliteit van ons onderwijs, waarbij vooral ook moet ingezet worden op de digitalisering van het onderwijs.

Tijdens zijn toespraak had Jan Jambon het ook over de gevolgen van de Brexit : “Wanneer het effectief tot een harde exit zou komen, kan kan dat in Vlaanderen 28.000 jobs kosten. We moeten dus alles doen wat we kunnen om een harde Brexit te vermijden.”

Bij het begin van deze eerste zitting van het nieuwe parlementaire jaar legde burgemeester Bart Van Hulle (55) van Maldegem ook de eed af als nieuw Vlaams parlementslid voor Open VLD. Hij volgt Carina van Cauter op, die provinciegouverneur werd in Oost-Vlaanderen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten