Scoutsleider Bart Tommelein heeft water en vuur verzoend

Bart Tommelein is geland. De toekomstige burgemeester van Oostende stelde woensdagmorgen het nieuwe bestuursakkoord ‘Allemaal Oostendenaar’ voor. Ook aan tafel naast Tommelein (Open VLD) en Krista Claeys (CD&V): Björn Anseeuw (N-VA) en Wouter De Vriendt (Groen), tot voor kort nog water en vuur.

Krista Claeys, Björn Anseeuw, Bart Tommelein en Wouter De Vriendt bij de voorstelling van het bestuursakkoord ‘Allemaal Oostendenaar’. © BELGA

En daar ligt het dan, 356 statements en 40 pagina’s lang: het nieuwe bestuursakkoord voor Oostende. Het akkoord waar vier partijen zich achter konden scharen, van Groen tot N-VA. Ondanks de boude groene stelling om nooit met N-VA in een bestuur te stappen, zo klonk het toch voor de verkiezingen en zelfs nog ruim een week na 14 oktober. Wat heeft water en vuur verzoend in Oostende? Behalve dan de ruim 60 uren onderhandelen en de op de persvoorstelling graag aangestipte ervaring van Bart Tommelein als scoutsleider?

Vooreerst valt op dat heel wat stellingen uit het akkoord concreet zijn (‘Honden welkom op het strand, ook in de zomerperiode’), maar dat veel andere statements vaag bleven. Er wordt veel ‘ingezet op’, ‘gestreefd naar’ en ‘bijzondere aandacht besteed aan’. Zo engageert de stad zich om de visserij ‘een sterke toekomst te verzekeren’ of wordt ‘een sterke focus gelegd’ op de uitgaansbuurt. Daar kan je natuurlijk niet tegen zijn.

Het politiek akkoord in Oostende verzoent water en vuur, maar dan wel door heel veel hooi op de vork te nemen

Een andere vaststelling: de komende zes jaar moet er nog heel wat onderzocht worden. Wat er zal gebeuren met het oude zwembad, bijvoorbeeld. Ook het Groene voorstel voor een stadshal wordt bekeken, maar een beslissing moet nog vallen. Ook voor de fileproblematiek op de Torhoutsesteenweg zullen de coalitiepartners ‘alle pistes onderzoeken’. Enerzijds normaal, omdat wellicht nog niet alle nodige info beschikbaar is, anderzijds worden er toch een paar pittige discussies mee uitgesteld.

Op andere vlakken werd de brug geslagen door twee wereldvisies slim te combineren. Armoedebestrijding is prioritair, maar misbruiken worden zonder pardon bestraft door een fraudecel. Veel dialoog en ontmoeting tussen verschillende culturen, maar streng voor wie de lessen Nederlands niet bijwoont. Meer sociale woningen, maar ook veel andere woonvormen. Meer ruimte voor ondernemen, maar ook een heel stevige groene inslag.

Het is een akkoord geworden waar veel mensen in grote lijnen achter kunnen staan. Met een vernieuwend karakter, alleen al door het uitsluiten van de SP.A/Stadslijst. Dat inderdaad water en vuur verzoent, maar dan wel door heel veel hooi op de vork te nemen. Bart Tommelein zegt nu al dat het moeilijk zal zijn om alles in zes jaar gedaan te krijgen. Ook als dat niet lukt, zal hij er zeker voor moeten zorgen dat elke partner na zes jaar zijn deel van de koek heeft gekregen. Alleen dan zal na afloop aan het kampvuur ‘Kumbaya’ worden gezongen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.