Schild & Vrienden op zoek naar geld in Zwevegem

© BDV
Redactie KW

Het oude gemeentehuis in de Avelgemstraat in Zwevegem, waar ribbetjesrestaurant Johnny Fox huist, vormde het decor voor de allereerste benefietavond van Schild & Vrienden. De extreemrechtse jongerenbeweging zamelde er geld in om onder meer de advocatenkosten te betalen.

Dinsdagavond 19 februari. Vanaf 19 uur sijpelen ze binnen in het oude gemeentehuis van Zwevegem: kleine groepjes studenten strak in het maatpak, gevolgd door Vlaamsgezinden van een iets oudere generatie. Via Facebook kondigde Schild & Vrienden hun benefietavond in ribbetjesrestaurant Johnny Fox aan. Voor 75 euro of 50 euro voor studenten konden sympathisanten van de jongerenbeweging smullen van ribbetjes, luisteren naar een strijdrede van kopstuk Dries Van Langenhove en een gratis T-shirt in ontvangst nemen.

Sluitingsdag

Volgens Dries Van Langenhove waren de zeventig plaatsen al na één uur uitverkocht. “We hebben veel mensen moeten ontgoochelen”, vertelt hij. Het aantal aanwezigen is echter moeilijk te controleren, en ook over de feitelijke opbrengst blijft Dries Van Langenhove vaag. Over de bestemming van de opbrengst doet hij minder geheimzinnig. “Schild & Vrienden heeft geld nodig om advocatenkosten te betalen. Maar ook het up-to-date houden van onze website en het oprichten van ons eigen mediakanaal kost geld.”

Vraag is waarom Schild & Vrienden voor zijn eerste benefiet naar Zwevegem trekt. “We waren aan het kijken voor een locatie in Kortrijk, maar Zwevegem is vlotter bereikbaar”, meent het kopstuk. Johnny Roels, eigenaar van het ribbetjesrestaurant, is bovendien iemand die zijn sympathie voor de Vlaamse beweging niet onder stoelen of banken steek, klinkt het nog. Johnny zelf wil niet reageren op vragen over het benefiet op zijn sluitingsdag. “Iedereen is hier welkom. Ook Schild & Vrienden”, stelt hij kort. De komende maanden doet Schild & Vrienden ook andere Vlaamse provincies aan, Zwevegem is het begin.

Vlaams Belang

We vroegen Kortrijks politicoloog Nicolas Bouteca, verbonden aan Universiteit Gent, of het organiseren van zo’n benefiet wijst op een groei van de extreemrechtse jeugd in onze regio. “Om het aantal aanhangers van uiterst rechts vast te stellen, moet je eerder kijken naar de verkiezingsresultaten van Vlaams Belang”, vindt hij. Die partij scoorde bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober met 12 procent van de stemmen bijzonder goed in Kortrijk. Vlaams Belang verdubbelde onder leiding van kopman Wouter Vermeersch – dinsdag ook aanwezig op de benefietavond – de score van zes jaar geleden. “Hoeveel van die kiezers effectief jongvolwassenen zijn, is bovendien moeilijk te bepalen. Onderzoek wijst wel uit dat jongeren sowieso extremer stemmen, zowel links als rechts.” Op Facebook heeft Schild & Vrienden vandaag iets meer dan 36.000 volgers. Maar zelfs met die cijfers is het aantal aanhangers moeilijk te meten. “Ledenaantallen zijn voor politici een middel om zichzelf of hun partij te legitimeren”, aldus Nicolas Bouteca. “Er wordt veel mee gestoeft, maar echt veel zegt het niet.”

Verjonging

Volgens de politicoloog zijn er meerdere redenen voor de aantrekkingskracht van extreemrechtse bewegingen op jongeren. “De vluchtelingenproblematiek van de voorbije jaren is er één van, maar ook het succes van N-VA speelt mee”, stelt hij. “Schild & Vrienden én Vlaams Belang durven tegen de schenen schoppen en zeggen wat veel mensen vaak stil denken. Ook het afzetten tegen oudere generaties en de avontuurlijke macho- en lichaamscultuur dragen bij tot de populariteit van Dries Van Langenhove en zijn beweging.” Toch waarschuwt Nicolas Bouteca voor linken met de organisatie. Werkgevers screenen hun sollicitanten, ook online. Wie gelinkt wordt aan Schild & Vrienden, kan moeilijkheden krijgen op de arbeidsmarkt.

De impact van de beweging op de toekomst van politiek Vlaanderen, valt volgens de Kortrijkse politicoloog nog te bezien. “Belangrijk is of ze zich op termijn willen ‘bekeren’ tot de partijpolitiek, waar ze zich nu uitdrukkelijk tegen afzetten”, stelt hij. “Maar Schild & Vrienden kan wel de verjonging bij Vlaams Belang inzetten. Met Dries Van Langenhove als onafhankelijk lijsttrekker in Vlaams-Brabant lijkt die toon al enigszins gezet.”

(Bert De Vriese)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.