Schepen van Strand en Toerisme Anthony Wittesaele blikt terug op voorbije coronazomer

Schepen van Strand en Toerisme Anthony Wittesaele: "Tegen 2026 krijgen we een volledig nieuw en breed strand. Hoe gaan we daar toeristisch mee om? Dat is de grote uitdaging." (foto DM)
Redactie KW

Na een coronazomer waarin we met zijn allen naar de kust en het strand trokken, maken we met schepen van Strand en Toerisme Anthony Wittesaele een evaluatie. Een gesprek over een topzomer, agressieve strandbezoekers, stranden zonder muziek en een zandkust van de toekomst.

“In juli en augustus was het bijzonder druk maar door de lange lockdown konden onze stranduitbaters een verlies van 25 tot 30% niet meer inhalen. Het werd ook een zomer met heel wat problemen”, vertelt schepen Anthony Wittesaele. “We werden geconfronteerd met veel agressiviteit en boosheid op een niveau dat we in Knokke-Heist nooit eerder meemaakten. Deels te wijten aan losgeslagen mensen na de lockdown die aan de kust hun agressiviteit kwamen botvieren.”

“We kenden ook een veel grotere instroom van een publiek dat we de jongste drie jaar bij ons opmerken. Veel van de mensen die van Noord Frankrijk en Brussel naar hier afzakten, konden deze zomer niet naar hun land van herkomst. Bovendien was het in steden met zo’n hittegolf bijna niet leefbaar. Ik begrijp dat ze dan de zee opzoeken. Ze zijn ook welkom voor zover ze de wetten naleven. Knokke-Heist is een luxe badstad en wij willen onze aantrekkelijkheid niet in gevaar brengen.”

Time out kwam net op tijd

Eind juli en begin augustus kenden we moeilijke periodes. Er waren dagen dat meer dan 200.000 mensen naar onze kustgemeente afzakten. Dag na dag groeide de vijandige sfeer. De time out op 8 augustus kwam net op tijd. Een dikke pluim voor onze ordediensten. En chapeau voor het gerechtelijk apparaat in West-Vlaanderen dat duidelijk maakte dat wetteloosheid niet kan. Gelukkig week de hittegolf en de hoogspanning zodat we een rustig einde van het seizoen kenden.”

De time out bracht rust bij onze inwoners en tweede verblijvers. Onze cijfers tonen dat ze na 8 augustus terug zijn buitengekomen en aan het winkelen sloegen.

“Corona maakte ons slimmer. Het zorgt voor een stap fast forward. Een heleboel tendensen die al ingezet waren, zijn versneld doogevoerd zoals retail, het online vergaderen… Met bijna 100 nieuwe handelszaken hangt in onze winkelstraten een heerlijke jonge vibe.”

Strand zonder muziek

“Ook op het strand trokken we lessen. We werden overstelpt met felicitaties over de afwezigheid van muziek. Zelfs partyminded stranduitbaters vertelden ons dat het beter was. Het is veel rustiger, mensen spreken opnieuw met mekaar…”

“Achteraf bekeken was het de juiste beslissing. De spiraal van ophitsing en ambiance die te ver ging, werd verbroken Een cocktail van drank, veel volk, drukte en luide muziek had voor nog meer problemen gezorgd. We nemen het muziek-item met open geest mee naar onze evaluatie. Maar back to basic, terug naar de kleine geneugten van het leven en het strand lijkt me niet verkeerd.”

“Even speelden we met het idee om onze strandbars ook na 15 oktober open te houden maar navraag bij onze badkarhouders leert ons dat er geen vraag naar is”, aldus schepen Wittesaele die al volop nadenkt over een strand van de toekomst.

Strand van de toekomst

“De stranduitbatingen eindigen op 31 december 2026. Tegen die tijd kunnen de geesten rijpen over een duurzaam strand van de toekomst: toeristisch, ecologisch en als kustwering. In het na- en voorjaar spuit men straks 300.000 kubiek zand op. Ook de volgende jaren krijgen we gigantisch veel zand. Tegen 2026 is er een volledig nieuw en breed strand. Hoe gaan we daar toeristisch mee om? Dat is de grote uitdaging!” (Dirk Meulders)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.