Schepen van Financiën Catherine Waelkens (N-VA) dient ontslag in net voor budgetvoorstelling

Rudolf Scherpereel en An Vandersteene blijven aan boord, Catherine Waelkens (rechts) verlaat het schip. (Foto JVGK)
Axel Vandenheede

Catherine Waelkens (N-VA) diende deze week haar ontslagbrief in als schepen van Kortrijk. Voor het stadsbestuur kan aflevering elfendertig van de soap-Waelkens op geen slechter moment vallen: maandag is er de budgetgemeenteraad en daarop moet zij als schepen van Financiën normaal het beleid verdedigen.

Dat Catherine Waelkens (63) zich in de Kortrijkse politieke wereld niet goed in haar vel voelt, is al langer bekend. Maar dit keer lijkt de emmer te zijn overgelopen. De spreekwoordelijke druppel te veel is dat ook 2015 met een negatief saldo wordt afgesloten. Terwijl net zij als schepen van Financiën de vinger op de knip wilde houden en bepaalde investeringen wilde tegenhouden. Maar ze wordt niet gehoord. Binnen het stadsbestuur wordt zij aanzien als iemand die niet gemaakt is voor politiek omdat ze zwart-wit denkt en een hekel heeft aan compromissen sluiten. Compromissen die een impact hebben op de stadskas, waarvoor zij dan weer de eindverantwoordelijkheid draagt…

Enkel financiën

Zeker is dat Catherine Waelkens zich al meer dan eens beklaagde dat ze schepen is geworden. Zelfs dat ze op verkiezingsdag 14 oktober 2012 op de N-VA-lijst stond. Een half jaar daarvoor had ze aanvaard om lijsttrekker te worden. Op uitdrukkelijke vraag van het partijbestuur in Kortrijk. Maar enkele maanden later werd ze door de nationale partijtop van N-VA gedegradeerd. Het begin van de miserie, zo blijkt nu.

Want ook al kreeg N-VA in Kortrijk de belangrijke bevoegdheden economie, financiën, onderwijs, sport en cultuur en was ze de tweede schepen in rang bij N-VA, ze kreeg enkel financiën. An Vandersteene moest zo cultuur, sport en onderwijs combineren. Intussen nam Catherine Waelkens onderwijs over.

Kelly Detavernier wordt net als Piet Lombaerts als opvolger naar voor geschoven

Zelf wil Catherine Waelkens geen commentaar geven over haar ontslag. De vraag is nu of ze maandag op de budgetgemeenteraad nog op de schepenstoel zal zitten. Het stadsbestuur stelt van wel, andere bronnen zeggen van niet. Hoe dan ook: indien ze maandag tussen schepenen Koen Byttebier en Philippe De Coene plaatsneemt, zal dat voor het laatst zijn: eind december zegt ze haar lidkaart van N-VA op.

Die partij is intussen op zoek naar een vervanger. Kelly Detavernier wordt als opvolger naar voor geschoven, net als Piet Lombaerts. Maar eerstgenoemde runt een interieurdecoratiezaak, laatstgenoemde is partner van een advocatenbureau. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat, als een van beiden schepen wordt, de bevoegdheden herverdeeld worden. De nieuwe schepen zou cultuur en/of sport behartigen, financiën zou naar An Vandersteene gaan.

Vlaams Belang

Andere geruchten zijn dan weer dat de stadscoalitie door wil gaan met acht of dat Open VLD een vierde schepen wil. Door het opstappen van Catherine Waelkens en eerder Steve Vanneste telt N-VA nog vijf raadsleden, bijna de helft van het aantal van Open VLD. Tel daarbij de zes SP.A’ers en je komt aan 20 gemeenteraadsleden… op een totaal van 41. In theorie is de meerderheid in Kortrijk dus gebroken. Maarten Seynaeve en Isa Verschaete, ex-Vlaams Belang, zetelen echter als onafhankelijken, maar zijn intussen lid van N-VA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier