Schepen Sandra De Leeuw-Goussey uit Deerlijk is voorstander van gezond boerenverstand

"Het is fijn wonen in Deerlijk, maar we mogen geen slapend 'appartementegem' worden", vindt Sandra De Leeuw-Goussey, hier samen met haar man Kris. © DRD
Redactie KW

Sandra De Leeuw-Goussey (49) is de komende zes jaar derde schepen van de gemeente voor Open VLD. Zij dong voor de eerste keer naar de gunst van de kiezers en zag haar mooi verkiezingsresultaat met een schepenzitje beloond. De gemeentefinanciën verbeteren, het Gaverdomein opwaarderen en de dorpskernen leefbaarder maken, zijn grote engagementen.

Sandra De Leeuw-Goussey heeft haar roots in Poperinge. Als schacht van de plaatselijke studentenclub Moeder Bladluis viel ze voor de charmes van pro-senior Kris De Leeuw. Het was liefde op het eerste gezicht. Kris kreeg een aanbod om in Gent een kantoor van de Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid (NMKN) over te nemen, maar dat Oost-Vlaams avontuur zag Sandra niet zitten. Het werd Deerlijk. In januari 1990 startten ze hun activiteiten en de zaak evolueerde van NMKN over Anhyp naar het huidige AXA-bankkantoor.

“Ik heb altijd veel interesse voor politiek gehad”, start Sandra. “Veel babbels opgezet over wat goed liep, maar vooral over zaken die beter konden aangepakt worden. In 2011 ben ik een eerste keer gevraagd om kandidaat te zijn op de lijst van Open VLD maar het kantoor was toen in volle expansie en bovendien was onze zoon Maxim nog maar 14 jaar. Toen heb ik de boot afgehouden. Matthias Vanneste (vierde schepen, red.) en Philip Ghekiere (voorzitter van Open VLD Deerlijk, red.) met wie we een nauwe band hebben, zijn zes jaar later nog eens komen aankloppen…”

Meteen schepen

“Nadat ik alles nog eens gewikt en gewogen had, heb ik uiteindelijk ingestemd. Je kan wel zeggen dat er veel dingen beter kunnen, maar het is veel beter om het gewoon te doen. Maar de essentie van mijn beslissing was eigenlijk dat één partij aan de macht veel te eenzijdig is. ‘Als je iets doet, doe het dan goed.’ Dat is nooit een holle slogan geweest in mijn zienswijze en ik heb onmiddellijk beslist om er voluit voor te gaan”, gaat Sandra verder. “Het viel blijkbaar niet in dovemansoren en ik kreeg de tweede plaats op de lijst van Open VLD. Ik heb de hele campagne van nabij meegemaakt en volgde het laatste jaar zo goed als alle zittingen van de gemeenteraad.”

Deerlijk bruisender maken is meer dan ooit aan de orde

Zondag 14 oktober zal Sandra niet snel vergeten. “We boekten met de liberalen een gigantische score en zelf haalde ik 611 voorkeurstemmen. Nog de dag zelf kwam het tot een akkoord met de christendemocraten van burgemeester Claude Croes om samen een coalitie te vormen. Met 16 op 21 zetels hebben we een comfortabele meerderheid. Gemeenteraadslid had ik wel verwacht. Maar de impact was veel groter want ik werd schepen.”

Lokale economie

Sandra’s eerste maand als schepen is ondertussen achter de rug. “Het was hectisch door de vele vergaderingen maar bijzonder leerrijk”, vindt ze. “Lokale economie is een van mijn bevoegdheden. Deerlijk bruisender maken, is meer dan ooit aan de orde. Heel wat plaatselijke handelaars gaan de komende jaren met pensioen en hebben niet onmiddellijk een overnemer. We moeten inspanningen leveren om het centrum aantrekkelijker te maken en zo proberen jonge ondernemers naar Deerlijk te lokken.”

“Ik pleit daarbij voor een gezond evenwicht tussen appartementen, huizen en actieve handelszaken”, vult ze aan. “Het is fijn wonen in Deerlijk, maar we mogen geen slapend ‘appartementegem’ worden. Een sterke middenstand is het kloppend hart van de gemeente. Wie ondernemerschap wil aantrekken moet ervoor zorgen dat aan alle vereisten van de moderne economie wordt voldaan.” (Rik Devos)

“Streven naar gezonde financiën”

Dat Sandra De Leeuw-Goussey ook financiën als bevoegdheid heeft, zal door haar job in de financiële wereld niet toevallig zijn. “Ik wil mijn expertise op dat vlak aanwenden om te streven naar gezonde financiën”, vertelt ze hierover. “Als de financiën gezond zijn, is er zoveel meer mogelijk om Deerlijk te doen bloeien. De belastingen werden al fiks verhoogd. Het is geenszins de bedoeling dat die deze legislatuur nog zullen stijgen. Door de bijkomende inkomsten en het schrappen van investeringen kon Deerlijk de schuldgraad per inwoner gevoelig doen dalen. Maar er is nu nog bijzonder weinig bewegingsruimte.”

Enkele grote dossiers halen een serieuze hap uit de financiën: het nieuwe zwembad en de nieuwe brandweerkazerne, twee grote projecten in samenwerking met Anzegem. “Maar er zijn nog zoveel zaken die moeten gerealiseerd worden en veel financiële armslag is er echt niet. We moeten ook echt werk maken van het gemeentelijk depot op de hoek van de Stationsstraat en de gewestweg N36. Dat gebouw is veel te klein en bevindt zich in een erbarmelijke staat. Door al het materiaal op een ruimere locatie te centraliseren, kan de rendabiliteit aanzienlijk verhoogd worden. Dat kan de goede werking van de diensten enkel ten goed komen. Ik wil vooral gaan voor slimmere beslissingen zodat er financiële ruimte komt voor nieuwe initiatieven. Geld uitgeven, is gemakkelijk. Maar met de nodige voorbereiding en een stevige portie gezond boerenverstand kan je vaak veel besparen. De voorziene aankoop van een nieuwe wagen hebben wij bijvoorbeeld vervangen door een tweedehands exemplaar omdat dit voertuig er jaarlijks toch maar een beperkt aantal kilometers bij krijgt. Ook die zogenaamd kleine zaken passen in een gezond financieel beleid.”

“Meer rendement op vlak van IT”

Sandra De Leeuw-Goussey neemt ook de bevoegdheid personeel voor haar rekening. “Ik wil verder werk maken van een modern personeelsbeleid. Het is niet mijn bedoeling om een totaal andere koers te varen, ik wil behouden wat goed is.”

Vanaf 1 maart neemt de nieuwe algemeen directeur Hans Piepers de leiding van de administratieve diensten in handen. “Hij heeft de nodige ervaring opgedaan in het OCMW van Harelbeke en heeft door familiebanden ook voeling en binding met de politiek. Dat vind ik allerminst een slechte zaak”, klinkt het. “Wij voorzien alvast de aanwerving van een volwaardige IT-verantwoordelijke. Dat wordt een aanzienlijke vooruitgang op het vlak van flexibiliteit en rendabiliteit. We willen digitaliseren om te vereenvoudigen en te besparen.”

Schepen De Leeuw-Goussey is ook verantwoordelijk voor de organisatiebeheersing. “Een van de belangrijkste uitdagingen is daar de inkanteling van het OCMW bij de diensten in het gemeentehuis. We willen dat zo optimaal mogelijk laten gebeuren, maar het moet nog concreet vorm krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier