Schepen Nessim Ben Driss uit Moorslede is geen fan van loze beloftes

Nessim Ben Driss samen met echtgenote Stephanie Samyn en dochtertje Grace Ben Driss. (foto JS) © ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Nessim Ben Driss (40) is voor Visie de nieuwe schepen van Cultuur, Toerisme, Bibliotheek, Economie en Middenstand. Hij woont in Slypskapelle en baat op de Plaats in Dadizele aan de overkant van de monumentale basiliek restaurant en tearoom Marhaba uit. “Ik had vroeger nooit de intentie om aan politiek te doen”, aldus Nessim. “Ik volgde het vroeger wel altijd. Zeker de gemeentepolitiek.”

“Ik werd gevraagd om voor de verkiezingen van 2012 op de lijst van Visie te staan. Goed, ik sta voor dingen open en engageer me voor een en ander maar ik overwoog het eerst allemaal goed. Ik heb mijn eigen zaak en werk genoeg, zo redeneerde ik toen. Ward Vergote heeft maandenlang mijn oren afgezaagd om op de lijst van Visie te staan”, lacht Nessim. “Een maand voor de lijsten moesten worden ingediend, zei ik toe.”

Open VLD

“In 2012 stond ik op de achtste plaats en werd verkozen. Ik had dat gehoopt maar niet verwacht. Bovendien zaten we met Visie in de meerderheid. Het ging allemaal in een stroomversnelling. Ik was toen ook voorzitter van Open VLD. Een afzonderlijk partijbestuur van Open VLD hebben we nu niet meer. Met Visie hebben we nu een nieuw bestuur. Met een afvaardiging van Open VLD gaan we wel nog naar het regiobestuur. Dat ik nu schepen werd, was toch een verrassing. Qua aantal voorkeurstemmen ging ik er bijna 20 procent op vooruit (van 555 naar 668 voorkeurstemmen, red). In percentage maakte ik bijna de grootste vooruitgang van alle gemeenteraadsleden.”

Door andere partijen werd Nessim Ben Driss nooit gevraagd. “Visie bestaat onder meer uit leden van Open VLD en de vrije liberale gedachte is altijd iets geweest dat me kon bekoren”, zegt hij. “Er wordt wel eens gezegd ‘in de politiek heb je geen vrienden’ maar ik kan zeggen dat burgemeester Ward Vergote een echte vriend is.”

Burgemeester Ward Vergote is een echte vriend

In 2002 nam hij de horecazaak van zijn ouders over. Marhaba bestond vorig jaar overigens al maar liefst 40 jaar. “Toen ik werd gevraagd om op de lijst te staan heb ik er lang over nagedacht of dat wel een goede stap was”, klinkt het. “Ik had gevreesd dat mensen van een andere strekking hier voortaan zouden wegblijven. Gelukkig is dat niet zo. We hebben trouwe klanten uit Dadizele maar werken ook met veel mensen van de omliggende gemeenten. Zoals onder meer Moorslede, Ledegem, Menen, Geluwe, Wervik.”

Middenstander

Het lag voor de hand dat Nessim Ben Driss toerisme, economie en middenstand tot zijn bevoegdheden zou nemen. “Ik ben daarin geboren, het is me met de paplepel ingegeven”, zegt hij. “Ik ben een echte middenstander.”

De kersverse schepen is momenteel toe aan een verkenningsronde. “Alleszins de eerste zes maanden en indien nodig zelfs langer’, zegt Nessim. “Ik wil luisteren naar de mensen en ga geen loze beloftes doen. Het zal belangrijk zijn om alles goed te bekijken en te bestuderen. Met minder mogelijkheden meer doen. Dat is op alle vlak zo. We gaan goed moeten kijken hoe we de centjes uitgeven. Dat is de grootste uitdaging.”

Gc De Bunder is een troef voor Moorslede. “Qua programmatie en bezoekers zijn we van de beste van de streek”, zegt Nessim. “En dat voor een kleine gemeente. We willen dat zeker zo houden. Het personeel levert goed werk. Er is een goed diensthoofd en goede medewerkers en technici. Ik ga proberen met hen een zo goed mogelijk geheel te vormen. Het is belangrijk dat ik transparant ben. Dat moet lukken.”

“Mijn vader groeide op in Marokko”

Met Jürgen Deceuninck behoort een ex-wielrenner tot het schepencollege. Nessim Ben Driss is een ex-voetballer. “Ik speelde bij de jeugd van VK Dadizele”, zegt Nessim. “Nadien speelde ik een paar jaar liefhebbersvoetbal bij FC Varam en ‘t Kringske, twee ploegen uit Menen. Erna voetbalde ik bij SK Zillebeke, toen in derde provinciale. Mijn ploegmaats waren onder meer verschillende ex-spelers van Eendracht Wervik. Sinds jaar en dag heb ik een abonnement op Club Brugge. Of ze opnieuw kampioen gaan spelen? Met de formule van de play-offs is alles mogelijk. Twee keer kampioen in drie jaar zou niet mis zijn”, lacht hij.

Marhaba is gesloten op dinsdag en voortaan ook op zaterdag. “De thema-avonden op zaterdag doen we wel verder”, zegt Nessim. “Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn veertigste iets anders wil doen. Mijn kennis doorgeven in het onderwijs of een iets kleinere zaak met een nog fijnere keuken beginnen bijvoorbeeld. Biedt er zich een overnemer aan, dan zien we wel. De topligging is in ieder geval een troef.”

Nessims vader Ali (71) is met pensioen. Ali werd geboren in Algerije, groeide op in Marokko en verhuisde dan met zijn ouders naar Frankrijk. Moeder Carine Bekaert (64) helpt nog mee in Marhaba en kijkt uit naar haar pensioen. Nessim Ben Driss is de derde generatie op dezelfde locatie. “De vader van mijn moeder baatte hier een kruidenierswinkel A&O uit en was ook melkboer”, zegt Nessim. “Toen mijn vader op bezoek naar het Dadipark kwam, liep hij in de winkel binnen om sigaretten. Mijn moeder stond in de toog en zo leerden ze elkaar kennen. Mijn vader is begonnen met een tearoom met wafels en pannenkoeken. Ondertussen ging ik naar de hotelschool en begonnen mijn ouders met een middagrestaurant en in de namiddag verder tearoom. Dit is hier al altijd een familiezaak geweest. Mijn broer heeft hier lang gewerkt en mijn schoonzus werkt hier nog.”

“Ik werkte elf maanden in Spanje”

Zijn partner Stephanie Samyn werkt al 17 jaar voor Bpost en is al elf jaar kantoorhoudster in het postkantoor van Poperinge. Het koppel kende een zware tegenslag toen ze in januari 2013 hun baby Stella verloren. “Ze zou nu zes jaar zijn”, vertelt Nessim. “Een week na de installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad is Stella overleden. Een paar uur na de geboorte. Nooit is er een diagnose gekomen. Dat verlies had op mij een grote impact. Ik ben vanaf dan anders beginnen denken. Gelukkig hebben we er met Grace (4) een gezonde brokke bij”, lacht hij.

Nessim is van opleiding kok en studeerde aan Ter Groene Poorte in Brugge, Ter Duinen in Koksijde en in Wemmel. “Ik deed ook stage in restaurant La Cravache in Rekkem en het Parkhotel in Kortrijk. Ik werkte elf maanden in de keuken in Spanje.”

Wie Daisel zegt denkt ongetwijfeld aan het verdwenen Dadipark. “Het masterplan voor de nieuwe invulling is vorig jaar voorgesteld”, aldus Nessim. “Er is nog geen definitief plan. Het masterplan biedt tal van mogelijkheden. Met een speeleiland en veel ruimte voor recreanten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier