Schepen Nadia Staes en Kurt Grymonprez keren SP.A Izegem de rug toe

Nadia Staes en Kurt Grymonprez © Wim Claerhout
Philippe Verhaest

SP.A Izegem verkeert in crisis. Zowel ex-schepen Kurt Grymonprez als huidig schepen Nadia Staes heeft beslist om bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018 niet meer op te komen bij de socialisten.

Kurt Grymonprez was liefst 23 jaar lang actief voor SP.A Izegem, maar midden mei kwam de man in opspraak nadat hij de stadsdiensten zou gevraagd hebben om een partij stenen bij hem thuis af te leveren. Die beschuldiging heeft de voormalige schepen altijd hardnekkig ontkend, met enkele facturen als bewijs in de hand.

De voorbije maanden en weken werd de 48-jarige politicus echter door meerdere partijen het hof gemaakt en ook SP.A zelf nam opnieuw contact op met de man die afgelopen voorjaar zelf zijn schepenambt naast zich neerlegde en abrupt uit de Izegemse politiek stapte.

Frank Duhamel: “Ik ben tijdens mijn veertigjarige politieke carrière nog nooit zo ontgoocheld geweest”

SP.A kon Kurt Grymonprez echter het lijsttrekkersschap niet aanbieden – wat hij zelf wel ambieerde – en zo besliste hij om zijn eens zo geliefde partij links te laten liggen. In zijn kielzog volgt Nadia Staes, huidig schepen van onder andere Milieu, Groen en Senioren Nadia Staes. Zij is eveneens een ancien in de Izegemse politiek en steunpilaar voor SP.A Izegem, maar kon zich niet langer vinden in het verhaal na het vertrek van Kurt Grymonprez.

Frank Duhamel.
Frank Duhamel.© Frank Meurisse

SP.A-boegbeeld en huidig OCMW-voorzitter Frank Duhamel reageert erg ontgoocheld. “Dit heb ik tijdens mijn veertig jaar in de politiek nog nooit meegemaakt”, zucht hij. “Ik vrees dat er zelfs op persoonlijk vlak iets gebroken is tussen ons. We waren bereid om Nadia het lijsttrekkerschap aan te bieden, met Kurt op plaats twee en gevolgd door een nieuw gezicht. Kurt zou ook weer voorzitter van SP.A Izegem worden. Maar dat voorstel werd geweigerd. Kurt lijsttrekker maken is onmogelijk: 90 procent van onze achterban wil hem een prominente plaats geven, maar niet die van lijsttrekker. Daar moeten we naar luisteren. Mochten we dat toch doen, dan zou onze hele campagne rond die vermaledijde partij stenen draaien.”

Kurt Grymonprez: “Er zijn twee opties: volledig met politiek stoppen of een eigen project uit de grond stampen”

Dat ook Nadia Staes volgend jaar de partij verlaat, betreurt Frank ten zeerste. “Ze blijft tot 31 december 2018 schepen voor ons, maar we verliezen een sterke kracht. Door het dubbele vertrek zullen we moeten vechten om het voortbestaan van SP.A in Izegem te garanderen. Jammer, want we hebben er alles aan gedaan om Kurt – en dus ook Nadia – aan boord te houden.”

Kurt Grymonprez zelf sluit een hoofdstuk af. “23 jaar lang heb ik alles gegeven voor SP.A, maar ik voelde veel te weinig steun. Nu liggen er twee opties op tafel: ofwel helemaal stoppen met politiek, ofwel een eigen project uit de grond stampen. Tegen eind november wil ik daar duidelijkheid over scheppen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier