Schepen Lut Deseyn (CD&V) kondigt haar ontslag aan… via Facebook Live

Jan Kempinaire is heel blij dat Lut Deseyn de ploeg van Gemeentebelangen vervoegt. © MVM
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Schepen van Sport, Milieu en Landbouw Lut Deseyn heeft beslist om haar ontslag te geven als CD&V-lid en verder als onafhankelijke te zetelen. Voor de verkiezingen van 2018 sluit ze zich aan bij Gemeentebelangen. “Met spijt in het hart stel ik mijn schepenmandaat ter beschikking”, vertelt ze.

“Deze beslissing kwam er niet van vandaag op morgen”, vertelt Lut Deseyn. “Het is het resultaat van een lang proces van zelfreflectie. Ik ben enorm ontgoocheld in het partijbestuur van CD&V. Bij de eerste gesprekken over de lijstvorming heb ik mijn visie uiteengezet. Scoren als ploeg was mijn uitgangspunt, los van postjes. Inhoud primeert boven plaats op de lijst.”

Miekehttps://www.facebook.com/kortrijks.handelsbladhttps://www.facebook.comFacebook1281

Schepen @lutdeseyn va Avelgem over haar politieke toekomst

Geplaatst door Mieke Verhelle op donderdag 24 augustus 2017

video1.0https://www.facebook.com/kortrijks.handelsblad/videos/1015741395234882/500

Kandidaat-burgemeester

Toch werd Koen Van Steenbrugge al heel snel door de CD&V-top als lijsttrekker en kandidaat-burgemeester aan de buitenwereld voorgesteld. “Ik kon er heel moeilijk mee om dat de stem van de kiezer op die manier volledig genegeerd wordt. In de huidige maatschappij komt almaar meer kritiek op de oude manier van politiek voeren waarbij mandaten en postjes onderling verdeeld worden. Ik wou gaan voor een nieuw project waarbij de stem van de kiezer even belangrijk is als die van de partij. Maar ik had het gevoel dat mijn visie binnen het partijbestuur niet gedragen werd.”

“Nog altijd de ambitie om voort te werken en Avelgem op de kaart te zetten”

Omstreeks Pasen richtte Lut een brief aan haar achterban. “Ik wou mijn ongenoegen uiten en ik vroeg bedenktijd. Ik moest voor mezelf alles op een rijtje zetten.” Die brief weekte heel wat los. “Ik voelde mij gesteund door vele steunbetuigingen. Anderzijds had ik het gevoel dat er vanuit de CD&V niet geluisterd werd naar mijn boodschap en werd ik de les gespeld.”

Luthttps://www.facebook.comFacebook1281

Voor vernieuwing en verandering in Avelgem!

Geplaatst door Lut Deseyn op donderdag 24 augustus 2017

video1.0https://www.facebook.com/lut.deseyn/videos/10211960509501649/500

Nieuwe inzichten

Intussen volgde de schepen een postgraduaat ‘public management’ in Antwerpen. “Die opleiding was een bron van nieuwe inzichten en energie. Via een aangetekend schrijven van CD&V tijdens mijn vakantie voelde ik me onder druk gezet om te beslissen wel of niet aan de verkiezingen deel te nemen. Het voelde allerminst uitnodigend. Om al die redenen besloot ik mijn ontslag te geven.”

Lut Deseyn.
Lut Deseyn.© MVM

“Ik was me heel goed bewust wat de gevolgen zouden zijn. Bij een afwijkende mening werd me al herhaaldelijk gezegd dat men mijn bevoegdheden zou afnemen. In principe kan ik schepen blijven tot eind deze legislatuur maar zonder bevoegdheden hoeft het voor mij niet. Dat druist in tegen mijn waarden en normen: ik wil geen centen als ik niks meer mag en kan realiseren. Daarom stel ik mijn mandaat als schepen ter beschikking.”

“Dat doe ik met heel veel pijn in mijn hart. De job van schepen was voor mij een droomjob, maar op deze manier is de situatie niet houdbaar. Al had ik nog heel wat dossiers willen afwerken, zoals de oprichting van een lokale markt met producten van eigen bodem.”

Positivisme

“Ik voel nog altijd de ambitie om voort te werken en Avelgem op de kaart te zetten“, vertelt Lut nog. “Ik hou zo van Avelgem, ik hou van de mensen. Ik wil vooruit, vernieuwen, vanuit een positivisme en gedragen door de bevolking. Een gemeente moet bruggen bouwen voor een warme samenleving en mensen verbinden.”

“Na heel veel nadenken ben ik met mijn verhaal, mijn visie naar de collega’s van Gemeentebelangen gestapt omdat ik aanvoelde dat het DNA van die partij in grote lijnen strookte met het mijne. In Gemeentebelangen vind ik dan ook een partij waar ieder zijn zeg kan en mag doen. Je kan er op een sociaal-liberale en hedendaagse manier denken over de partijgrenzen heen.”

“Het schepenambt is mijn droomjob maar zo is het niet langer houdbaar”

Ambitieus project

“Met onze fractie zijn we heel verheugd dat Lut bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op de lijst van Gemeentebelangen wil opkomen”, vertelt fractieleider en advocaat Jan Kempinaire (58). “Lut is een graag gezien persoon over alle partijpolitieke grenzen heen. Haar schepenambt voert ze met klasse uit. Het is een eer dat ze voor onze lijst zal opkomen, maar tevens een uitdaging en verantwoordelijkheid. We mogen het vertrouwen dat Lut in ons stelt niet beschamen. We willen samen vernieuwing en verandering brengen voor Avelgem. Wie aan dit project wil meewerken, nodigen we graag uit om zich te melden. We willen tot een breed draagvlak komen om een ambitieus project van vernieuwing voor Avelgem waar te maken.”

Ook Lut roept iedereen op om actief deel te nemen. “We nodigen iedereen uit om actief deel te nemen aan discussiegroepen waarbij ideeën uitgewisseld kunnen worden. We werken over de traditionele partijgrenzen heen en willen het algemeen belang van Avelgem verdedigen”, geeft Lut nog mee.

“Vanuit idealisme”

Lut Deseyn zette in 2012 haar eerste stappen in de politiek. Ze trad daarmee in de voetsporen van haar moeder Ghislaine Verhiest die haar politieke loopbaan afsloot. Ze had er zes jaar als gemeenteraadslid en 24 jaar als schepen voor CD&V opzitten. “Ik deed dat vanuit een idealisme”, vertelt Lut.

De Avelgemse behaalde vanop de tiende plaats 836 voorkeurstemmen en moest enkel burgemeester Lieven Vantieghem en oudgedienden Trees Vandeputte en Gaston Degroote laten voorgaan. Ze startte eerst als gemeenteraadslid en werd schepen in januari 2015. “Door de steun van de bevolking voelde ik me heel verantwoordelijk. Ik ben er vanaf de eerste dag ingevlogen. Mijn doel was om Avelgem weer op de kaart te zetten, te laten bloeien en bruisen door het steunen en ondersteunen van tal van evenementen“, legt Lut uit. “Dat resulteerde onder meer in de oprichting van de vzw 8580, die mee instaat voor de organisatie van La Braderie, het warmste huis, de doortocht van de Ronde van Vlaanderen in Kerkhove…”

In 2012 brachten wij Lut en haar moeder Ghislaine al samen voor een uniek dubbelportret. U kan dat gesprek hieronder nog eens opnieuw lezen.

.

Dubbelgesprek Lut Deseyn Ghislain Verhiest.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier