Schepen Joris Vande Vyvere uit Tielt: “Waarom ik aan politiek doe? Ik wil de mensen helpen”

Joris Vande Vyvere en zijn echtgenote Ann Vanderplaetse verzorgen hun melkveerunderen met veel liefde. Joris wil hetzelfde doen met de stad Tielt. © WME
Philippe Verhaest

Joris Vande Vyvere mag na zes jaar als gemeenteraadslid dat zitje inruilen voor een functie als schepen. De gepassioneerde landbouwer wil zijn ervaring gebruiken om van Tielt een nog mooiere stad te maken. Vooral op vlak van openbare werken liggen er een pak uitdagingen te wachten, zegt hij. “Enkele muurvaste dossiers willen we in beweging krijgen”, zegt hij ambitieus.

Joris Vande Vyvere mag zich stilaan een ervaren politicus noemen. In 2006 kreeg hij voor het eerst de vraag om voor CD&V naar de kiezer te stappen, maar toen hield de man de boot nog af. “Ons landbouwbedrijf was nog in volle ontwikkeling en de kinderen waren nog wat te jong”, verduidelijkt hij. “Maar toen ik zes jaar later – in 2012 – opnieuw het voorstel kreeg, heb ik wel de stap gezet. Al heb ik die plannen vooraf grondig met mijn echtgenote besproken. Want zo’n politiek engagement slorpt natuurlijk heel wat tijd en energie op.”

Joris raakte verkozen, maar zetelde zes jaar als gemeenteraadslid in de oppositie. “Niet altijd even fijne momenten”, geeft hij toe. “Maar ondertussen ben ik wel helemaal door de politiek gebeten. Vooral het sociale aspect spreekt me aan. Ik ervaar dat je op die manier het verschil kan maken. Net daarom wil ik aan politiek doen: om mensen te helpen. Ik wil een soort brugfiguur zijn tussen de burger en het stadhuis. En als schepen zal me dat nog beter lukken dan vanuit de oppositie.”

Zonder politieke partijen

De afgelopen zes jaar heeft Joris veel geleerd, zegt hij. “Het was bijwijlen moeilijk samenwerken met de meerderheid. Het was vooral frustrerend dat, wanneer we een goed voorstel lanceerden, dat hoe dan ook afgeschoten werd. Maar een paar maanden later kwamen ze dan met een gelijkaardig initiatief op de proppen. We hadden echt het gevoel dat we niet au sérieux genomen werden. Sommige gemeenteraden waren echt bitsig en aan dat welles-nietesspelletje heb ik moeten wennen. Maar dat is blijkbaar eigen aan de politiek. Eigenlijk zouden we moeten kunnen evolueren naar een wereld zonder politieke partijen. Een bestuur met mensen die allemaal aan hetzelfde zeel trekken en het beste met de stad voorhebben, dat zou ideaal zijn. Helaas is dat niet mogelijk.”

De wereld is deels nieuw voor me, maar dankzij mijn ervaring binnen de Boerenbond weet ik wel waar ik me aan mag verwachten

Als nieuwbakken schepen wil Joris zijn stempel drukken. “Op verkiezingszondag 14 oktober kreeg ik het voorstel om een schepenambt op te nemen. Ik heb toen opnieuw alles uitvoerig besproken met mijn echtgenote, want we hadden immers ook nog een bedrijf te runnen. Gelukkig hebben we de voorbije jaren onze activiteiten op dat vlak al wat afgebouwd – we hebben geen varkens meer en doen ook niet meer aan akkerbouw – en was er dus ruimte voor iets nieuws. Ik ben in elk geval blij dat ik de stap gezet heb. Ik beschouw dit als een uitdaging. De wereld is deels nieuw voor me, maar dankzij mijn ervaring binnen de Boerenbond weet ik wel waar ik me aan mag verwachten.”

Praktisch ingesteld

Joris staat bekend als een erg praktisch ingesteld iemand, altijd met het oog richting oplossing of antwoord. “Die visie zal ik ook in het stadhuis doortrekken”, belooft hij. “En ik wil vooral veel overleg plegen met de betrokken diensten. Samen weet je immers meer en sta je ook sterker. De afgelopen maand heb ik al met heel veel mensen gesproken en zaken bijgeleerd. Ik maak er ook een punt van om elke dag op het stadhuis aanwezig te zijn. Daar brandt immers de lamp. Ik wil een aanwezige en bereikbare schepen zijn. Mijn bureau staat voor iedereen open.”

Zijn pakket bevoegdheden is op zijn zachtst gezegd stevig te noemen. “Dat klopt”, glimlacht Joris. “Maar ze behoren ook stuk voor stuk tot mijn interesseveld.”

Joris Vande Vyvere.
Joris Vande Vyvere.© (foto a-RN)

Vooral Openbare Werken springt in het oog. “Het probleem Neringenstraat in Kanegem willen we zo snel mogelijk aanpakken. Nu maken we nog enkele jaren aanspraak op een subsidie van Erfgoed Vlaanderen en die moeten we echt kunnen benutten. In dat dossier wil ik vlug handelen. Het is trouwens mijn ambitie om enkele muurvaste zaken in een stroomversnelling te krijgen. Denk daarbij aan de heraanleg van de Deinsesteenweg, waar een nieuw en losliggend fietspad meer dan broodnodig is. Die plannen zitten al járen in de pijplijn, maar raken niet gerealiseerd. Terwijl iedereen het er over eens is dat die verbinding veiliger moet. Betere en veiligere fietsverbindingen zijn trouwens prioritair voor het hele schepencollege en daar wil ik met collega Vincent Byttebier werk van maken. Tielt is en blijft immers een van dé scholensteden in de regio.”

Boerenbond is meerwaarde

Dat Joris ook Landbouw heeft toevertrouwd gekregen, mag geen verrassing zijn. “Dat is me inderdaad op het lijf geschreven”, glimlacht hij. “De landbouwsector staat wel voor een pak grote uitdagingen. Hoe de toekomst er binnen tien jaar zal uit zien, weet niemand. Vlaanderen telt 23.000 landbouwbedrijven en de gemiddelde leeftijd van de zaakvoerder bedraagt 54 jaar. Dat is heel hoog. We evolueren naar een situatie met minder, maar grotere bedrijven. Als stadsbestuur moeten we de jonge mensen die de stap zetten zo goed mogelijk begeleiden, uiteraard in harmonie met de natuur, het milieu en de omgeving. Tielt is en blijft immers een stad waar landbouw altijd een belangrijke plaats zal innemen.”

Ook Milieu sluit daarbij aan. “We willen de CO2-uitstoot in Tielt terugdringen en onze inwoners laten participeren in projecten rond wind- en zonne-energie.”

“Tielt is en blijft een stad waar landbouw een belangrijke plaats heeft”

De nieuwe coalitie met Iedereen Tielt en Groen zit ondertussen een maand op de rails en de samenwerking loopt goed, zegt Joris. “We vinden elkaar perfect. En wat belangrijk is: deze ploeg heeft realiteitszin. We willen allemaal vooruit met Tielt, maar zullen geen gekke dingen doen.”

Momenteel is Joris ook provinciaal voorzitter van de Boerenbond West-Vlaanderen en die functie wil hij blijven uitoefenen. “Ze biedt een duidelijke meerwaarde”, zegt hij. “Het zorgt ook voor een eerder korte lijn richting kabinetten in Brussel, iets wat we op vandaag in Tielt toch wel wat missen.”

Relaxen met een glas wijn

Ook op de hoeve blijft Joris uiteraard actief. “Elke ochtend om zes uur gaan we samen aan de slag en tegen een uur of negen vertrek ik dan naar het stadhuis om me daar op mijn andere uitdaging te focussen.”

Het beloven zes drukke jaren te worden voor Joris, maar hij is met heel veel zin aan deze uitdaging gestart. “Om mijn hoofd even leeg te maken, heb ik het ideale recept. Thuis kan ik makkelijk de knop omdraaien en met een glas wijn even relaxen in de sofa doet wonderen. Dan kan ik er de dag nadien weer helemaal tegenaan.”

Privé

58 jaar, getrouwd met Ann Vanderplaetse. Yves (30) en Guy (27) zijn de zonen.

Loopbaan

Zaakvoerder van landbouwbedrijf Ter Nevelhoeve in de Bosakkerstraat. Joris en Ann verzorgen een 70-tal melkveerunderen.

Vrije tijd

Sociaal engagement binnen ettelijke verenigingen, nauw betrokken bij de Boerenbond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier