Het AGGB is een jaar of zes geleden opgericht met de bedoeling om gronden van de stad te verkopen. "Maar dat is ondertussen uitgegroeid tot heel wat meer", zegt Björn Anseeuw, die nu voorzitter van het AGGB is. "Zo kwam er de bouw van het park NIeuwe Koers bij, Astropolis..." Anseeuw bestudeerde de begroting en ontdekte dat er iets niet klopte: "Men ging uit van een overschot van 3,5 miljoen euro. Maar er is geen overschot. Na onderzoek blijkt dat men voor maar liefst 4,3 miljoen euro inkomsten heeft verzonnen. En ook de uitgaven werden onderschat, met 4 miljoen euro."

"De opbrengt van de verkoop van een schoolgebouw in de Ieperstraat - 2 miljoen - werd twee keer ingeboekt: een keer op de stad en een keer bij het AGGB. Voor de renovatie van de ex-Maria-Hendrikaschool werd 1,5 miljoen euro voorzien terwijl de kosten minstens 2,7 miljoen bedragen", somt de schepen op. "Voor het project Park de Nieuwe Koers moeten we voor 3 miljoen euro facturen betalen terwijl er maar 400.000 euro werd voorzien."

De schepen wijst naar de vorige voorzitter van het AGGB, Johan Vande Lanotte (SP.A-Stadsmakers). "Ambtenaren werden opgedragen om een miljoen euro ergens bij te schrijven. Maar niemand in dit stadhuis wist hoe het complete plaatje eruit zag. Niemand van de ambtenaren had alle info, alles werd opgeplitst. Er werden cruciale vergaderingen gehouden waar een heleboel mensen niet op uitgenodigd waren. Dat was de oude bestuurscultuur die er hier heerste."

Hoe Björn Anseeuw nu die put zal vullen, weet hij nog niet. "We hebben beloofd dat we de belastingen niet zullen verhogen en dat zullen we ook niet doen. Ik zal dus nu met financiële experts een oplossing moeten zoeken." John Crombez van de fractie SP.A-Stadsmakers reageert op de beschuldigingen van Björn Anseeuw: "Dit is een spijtige manier van aan politiek doen en wat de schepen beweert, klopt niet. De raad van bestuur heeft tweewekelijks vergaderd en bijna alles unaniem beslist met daarbij de voltallige oppositie, ook Wouter De Vriendt (Groen). We zijn zeer bereid om dit onder leiding van de voorzitter van de gemeenteraad op een volwassen manier te bespreken. Ofwel doet de schepen dit opzettelijk ofwel heeft hij dossier niet begrepen."

"De leninglast van AG is met 40 miljoen gedaald in de vorige legislatuur, AGGB is er nu veel beter aan toe. Anders beweren is een onbehoorlijke aanval ook naar CD&V en Open VLD."

(GLO)

Het AGGB is een jaar of zes geleden opgericht met de bedoeling om gronden van de stad te verkopen. "Maar dat is ondertussen uitgegroeid tot heel wat meer", zegt Björn Anseeuw, die nu voorzitter van het AGGB is. "Zo kwam er de bouw van het park NIeuwe Koers bij, Astropolis..." Anseeuw bestudeerde de begroting en ontdekte dat er iets niet klopte: "Men ging uit van een overschot van 3,5 miljoen euro. Maar er is geen overschot. Na onderzoek blijkt dat men voor maar liefst 4,3 miljoen euro inkomsten heeft verzonnen. En ook de uitgaven werden onderschat, met 4 miljoen euro.""De opbrengt van de verkoop van een schoolgebouw in de Ieperstraat - 2 miljoen - werd twee keer ingeboekt: een keer op de stad en een keer bij het AGGB. Voor de renovatie van de ex-Maria-Hendrikaschool werd 1,5 miljoen euro voorzien terwijl de kosten minstens 2,7 miljoen bedragen", somt de schepen op. "Voor het project Park de Nieuwe Koers moeten we voor 3 miljoen euro facturen betalen terwijl er maar 400.000 euro werd voorzien."De schepen wijst naar de vorige voorzitter van het AGGB, Johan Vande Lanotte (SP.A-Stadsmakers). "Ambtenaren werden opgedragen om een miljoen euro ergens bij te schrijven. Maar niemand in dit stadhuis wist hoe het complete plaatje eruit zag. Niemand van de ambtenaren had alle info, alles werd opgeplitst. Er werden cruciale vergaderingen gehouden waar een heleboel mensen niet op uitgenodigd waren. Dat was de oude bestuurscultuur die er hier heerste."Hoe Björn Anseeuw nu die put zal vullen, weet hij nog niet. "We hebben beloofd dat we de belastingen niet zullen verhogen en dat zullen we ook niet doen. Ik zal dus nu met financiële experts een oplossing moeten zoeken." John Crombez van de fractie SP.A-Stadsmakers reageert op de beschuldigingen van Björn Anseeuw: "Dit is een spijtige manier van aan politiek doen en wat de schepen beweert, klopt niet. De raad van bestuur heeft tweewekelijks vergaderd en bijna alles unaniem beslist met daarbij de voltallige oppositie, ook Wouter De Vriendt (Groen). We zijn zeer bereid om dit onder leiding van de voorzitter van de gemeenteraad op een volwassen manier te bespreken. Ofwel doet de schepen dit opzettelijk ofwel heeft hij dossier niet begrepen.""De leninglast van AG is met 40 miljoen gedaald in de vorige legislatuur, AGGB is er nu veel beter aan toe. Anders beweren is een onbehoorlijke aanval ook naar CD&V en Open VLD." (GLO)