Schepen Bert Gunst van Nieuwpoort is ambitieus met sociale bevoegdheden

Schepen Bert Gunst in de Victorlaan waar ze de bomen zullen kappen en de straat heraanleggen. © IV
Redactie KW

Eindelijk zijn de volkstuintjes in Nieuwpoort een feit. Weldra kunnen ervaren of minder ervaren groene vingers aan de slag op hun eigen perceeltje grond aan de Stationsstraat. Maar het planligt al twaalf jaar klaar en is nu in goede aarde gevallen, met dank aan het stadsbestuur en schepen Bert Gunst als een van de voorvechters van groen in zijn stad.

De Nieuwpoortse goegemeente kent Bert Gunst (41) als de uitbater van The Newport Times in de Langestraat. Als er in Nieuwpoort iets te doen valt dat een link met de geschiedenis, vooral met de Eerste Wereldoorlog, heeft, is hij er als de kippen bij. We denken hier aan zijn acteren in het totaalspektakel Front(t)aal waar hij de rol van Nieuwpoortenaar Gustaaf Beschuyt voor zijn rekening nam, zijn deelname aan het Belle-Epoqueweekend, het naar Nieuwpoort halen van enkele hoofdrolspelers van ‘Allo Allo’… Maar tegenwoordig is hij naast zijn job als leraar lichamelijke opvoeding in De Rozenkrans in Oostduinkerke vooral politicus voor zijn stad Nieuwpoort.

Engagement

Met de verkiezingen van oktober 2012 werd Bert Gunst, toen 35 jaar, verkozen als jongste schepen in het schepencollege onder burgemeester Roland Crabbe. Hij kreeg er de bevoegdheden Toerisme, Evenementen, Buitenlandse Contacten en Kinderboerderij. In de bestuursperiode 2013 tot 2019 lanceerde schepen Bert Gunst het Belle-Epoqueweekend en bracht hij Champagne de Nieuport op de markt als relatiegeschenk voor de stad. Het streekbierfestival kreeg vorm als gezellig stadsfestival en de kerstmarkt werd omgedoopt tot Vrolijk Nieuwpoort.

Met de verkiezingen van oktober 2018 kreeg Bert Gunst de zesde plaats op de CD&V-lijst onder burgemeester Geert Vanden Broucke. Hij werd opnieuw verkozen tot eerste schepen met als bevoegdheden Sport, Jeugd, Kinderopvang, Onderwijs, Muziekschool, Dierenwelzijn, Volkstuintjes en Kinderboerderij. Een hele boterham voor een doorgaans professioneel en sociaal druk bezet man.

Globaal gezien liggen zijn bevoegdheden in de sociale sfeer. “Mijn interesse voor politiek is gebaseerd op engagement en de goesting om zaken te willen veranderen en vooral verbeteren”, aldus Bert Gunst. “Als kind was ik al afgevaardigde van de leerlingenraad. Ook aan de hogeschool in Brugge stelde ik me kandidaat voor de departementsraad, en werd verkozen. Je kandidaat stellen doe je niet zomaar. Dat engagement heeft er altijd in gezeten.”

Volwaardige sporthal

Voor deze legislatuur kreeg Bert Gunst onder meer de bevoegdheden Sport, Jeugd en Onderwijs. “Een van de grootste investeringen voor deze legislatuur is de bouw van de nieuwe sporthal en het jeugdcentrum. Als stad investeren we 12 miljoen euro in een nieuwe sporthal en een nieuw jeugdcentrum. Nieuwpoort kon sinds z’n bestaan nog nooit genieten van een volwaardige sporthal. Op de site van het huidige jeugdcentrum en het achterliggende voetbalterrein zal dit nieuwe complex ingepland worden. Dit jaar zouden de plannen met het studiebureau moeten worden goedgekeurd en kijken we uit naar de officiële start van grootse project. Als jeugd- en sportschepen ben ik ervan overtuigd dat dit een heel belangrijke stap is om jongeren en sporters te voorzien in een onbeperkt sportaanbod.”

Een van de grootste investeringen wordt de bouw van de nieuwe sporthal en het jeugdcentrum

Naast het sportcomplex is er ook specifieke aandacht voor de jeugd met de plannen van een jeugdcentrum. “Bij de nieuwbouw van het jeugdcentrum trekken we volledig de kaart van het kind”, gaat de schepen verder. “We willen het Huis van het Kind creëren waarbij alles rond de leefwereld van het kind aanwezig is. Het aanbod moet reiken van naschoolse kinderopvang tot het participeren van jongeren in de Nieuwpoortse jeugdraad. Het nieuwe jeugdcentrum moet de uitvalsbasis zijn voor ouders die vragen hebben over de opvoeding van hun kind, het aanbod willen ontdekken voor jongeren en wegwijs worden in de materie van dienstverlening die we aanbieden.”

Speel-o-theek

Het succesverhaal van de Nieuwpoortse speel-o-theek, het geesteskind van de voormalige schepen Els Vanlandschoot, die twee jaar geleden overleed, leek maar een kort leven beschoren. Nochtans was deze dienst ook een belangrijke schakel in de zorg voor kinderen. “Tijdens de vorige legislatuur was het zoeken waaraan de speel-o-theek het beste zou gekoppeld worden. Binnenkort start een overleg om de speel-o-theek niet in het jeugdcentrum vanwege de nakende verbouwingen maar in het Sociaal Huis onder te brengen. Misschien kan Domino een perfecte match zijn om de speel-o-theek nieuw leven in te blazen. Dit mooie initiatief van collega Els blijven we koesteren.”

Een andere zaak die de schepen van Onderwijs op tafel krijgt, is de huisvesting van gemeenteschool De Pagaaier in Sint-Joris. “De Pagaaier in barst bijna uit haar voegen en zoekt uitbreiding om alle leerlingen het nodige comfort te bieden. Een goede school biedt kansen aan leerlingen maar moet daartoe in eerste instantie de middelen hebben”, beseft de schepen. “De mogelijkheden om enkele nieuwe klaslokalen te creëren zijn op dit moment bezig. Ik ben ervan overtuigd dat gemeenteschool De Pagaaier uniek is in haar bestaan en ook in het dorp Sint-Joris voor de nodige leefbaarheid en gemeenschapsvorming zorgt. Als sociaal geëngageerd mens kan ik daar alleen maar achter staan.”

Zeehonden

De kinderboerderij is de enige bevoegdheid die Bert Gunst uit de vorige legislatuur behouden heeft. “Ook in de kinderboerderij staat een en ander op stapel”, vertelt de schepen. “Zo wordt de loopbrug ter hoogte van de vijver helemaal vernieuwd. De boerderij nog groener maken en het aanbod voor scholen op punt zetten, behoren tot de prioriteiten. Een enthousiast team staat klaar om elke seizoen bezoekers met een glimlach te ontvangen en wegwijs te maken in de wereld van dieren op de boerderij. Binnenkort is het weer zover. De vier ooien zijn zwanger en binnenkort verwelkomen we dus lammetjes. Allerlei activiteiten zoals het schaapscheren en de plantgoeddag staan weer op stapel. We kunnen hun enthousiasme alleen maar toejuichen en ondersteunen.”

Hondenweide

“Twee jaar geleden heb ik gepleit dat elk stads- of gemeentebestuur een schepen voor Dierenwelzijn zou krijgen. Ik ben zeer tevreden dat ook wij als Nieuwpoorts stadsbestuur die stap hebben gezet”, wil de schepen nog kwijt. “Hiermee willen we ijveren voor het welzijn voor elk dier op ons grondgebied. Op dit vlak is de beleidskeuze voor een hondenweide een schot in de roos. We hebben op vandaag heel wat zeehonden aan onze oevers, ook dit moeten we koesteren. Zo zal de stad een beleid op poten zetten waarbij inwoners een gemeenschappelijk meldpunt krijgen om gewonde of dieren in nood te melden, waardoor de weg naar hulp zo kort mogelijk wordt.”

Heel gelukkig is schepen Bert Gunst met de realisatie van de volkstuintjes. Maar dezer dagen bezorgen de bomen in de Victorlaan hem kopzorgen. Hiervoor lanceert hij een voorstel tot groencompensatie.

“De vernieuwing van de Victorlaan is al een zeer oud dossier”, zucht schepen Gunst. “Al drie burgemeesters behandelden dit dossier. Ik hoop dat we met onze ploeg met burgemeester Vanden Broucke een degelijke oplossing kunnen realiseren. Het schoentje wringt aan twee kanten. Het wegdek is in bijzonder slechte staat en zelfs gevaarlijk. Daarom hebben we ervoor gekozen om de Victorlaan aan te pakken. Binnenkort starten de werken. Maar daarvoor moeten de bestaande bomen plaatsmaken. Uitgerekend de wortels van deze bomen zijn de oorzaak van het slechte wegdek van de Victorlaan. De wortels groeien zijwaarts en duwen de oude betonplaten omhoog.”

(Mia Vanacker)

“Eén boom kappen, twee bomen planten”

“Bomen moeten rooien is steeds een spijtige zaak. Maar mijn voorstel zit in het groenbeleid rond het rooien van bomen in Nieuwpoort. Daarom stel ik op het schepencollege een herstelplan voor om bij het rooien van bomen door werken of door de aanpak van zieke bomen het dubbele aantal bomen opnieuw aan te planten op een andere locatie. Met andere woorden: één boom kappen, is twee bomen planten. Dit voorstel zou ik ook graag terugkoppelen aan de Nieuwpoortse milieuraad.” (MVI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier