Schepen Axel Ronse dient klacht in tegen bekende Kortrijkse moslim Jamal Qnioun

Schepen van Cultuur Axel Ronse. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het zit er bovenhands op tussen de Kortrijkse schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA) en de bekende Kortrijkse moslim Jamal Qnioun. De schepen noemt Jamal een extremist, terwijl die laatste beweert enkel zijn mening te uiten. De twee vochten afgelopen week een erg openbare Facebookoorlog uit, die eindigde met een officiële klacht van de schepen aan het adres van Jamal.

Schepen Ronse en Jamal Qnioun botsten al een paar keer op sociale media. Deze keer was het een uitspraak van Jamal waardoor de poppen aan het dansen gingen. “Als de leraar bij de les was gebleven, dan was er geen reden geweest om een mes boven te halen”, klonk het op sociale media na de onthoofding van een leraar in Frankrijk.

Die uitspraak viel in slechte aarde bij de schepen. Hij labelde Jamal meteen als extremist. “Nazi, racist, looser. Zo noemen ze iemand die het niet oké vindt dat radicale moslims hier de moord op leerkracht Samuel Paty rechtvaardigen”, liet hij teleurgesteld weten. “We zijn opgegroeid in een mooi en vrij Vlaanderen. We mogen dat nooit vanzelfsprekend vinden. Hier in ons stadje zijn er mensen die het normaal vinden dat een leerkracht wordt onthoofd omdat hij cartoons toonde van een profeet. Daar niet tegen optreden zou schuldig verzuim zijn. De harde verwijten neem ik er met plezier bij. Meer nog. Ze sterken me in mijn strijd tegen radicaal extremisme.”

Verwijten

Die verwijten kwamen er haast meteen. Jamal heeft een goede naam onder de Kortrijkse moslims en werkt vaak samen met onder andere vzw Ajko om de rust in de gemeenschap te bewaren. Zo vroeg hij jongeren zondagavond nog om thuis te blijven in plaats van te gaan betogen aan het Kortrijkse station. “Die uitspraak is volledig uit de context getrokken. Daar kwam heel wat knip- en plakwerk bij kijken. Ik gaf enkel mijn mening”, reageert hij. Schepen Ronse diende een klacht in bij de cel radicalisering van de politiezone Vlas. Die wordt nu onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier