Schepen Anthony Wittesaele bepaalt mee de exitstrategie voor Knokke-Heist

Schepen Anthony Wittesaele
Redactie KW

Er wachten Anthony Wittesaele grote uitdagingen. Als schepen van Toerisme, Dijk en Strand vertegenwoordigt hij Knokke-Heist op het overleg van kustburgemeesters en bepaalt hij mee de exitstrategie van de gemeente uit de coronacrisis. “Het wordt moeilijk maar Knokke-Heist plukt nu de vruchten van 40 jaar Leopold Lippens financieel beheer met de vinger op de knip waardoor we als gemeente sterk staan.”

Over een ervaringsdeskundige gesproken. Het coronavirus kreeg schepen Anthony Wittesaele flink te pakken. “Geen idee waar het virus mij beet kreeg. Als schepen en notaris kom je veel mensen tegen en behoor ik tot een risicogroep. Op 18 maart bleef ik voor het eerst met koorts in bed. Het was heftig en ik ben echt bang geweest. Ook mijn echtgenote kreeg het zwaar te verduren. Ondertussen zijn we vier weken na de laatste symptomen en voel ik me opnieuw helemaal oké”, aldus schepen Wittesaele die Knokke-Heist vertegenwoordigt op het kustburgemeestersoverleg.

“Gelet op zijn medische achtergrond neemt burgemeester Leopold Lippens in deze coronatijden geen risico’s. Hij volgt alles virtueel”, geeft de schepen mee. “Wat de volgende weken en maanden het beste is voor Knokke-Heist? Dat iedereen zijn verstand gebruikt, de regels naleeft en heel voorzichtig is. En dat we vooral niet doen waarin Vlamingen meesters zijn: voorgeschotelde regels proberen te ontwijken.”

“Van het schepencollege kreeg ik de opdracht om een exit samen te stellen voor strand, dijk en toerisme. Daarover heb ik al een aantal vergaderingen achter de rug. Maar we hebben weinig speelruimte. We zitten in een federale fase. De grote lijnen worden nationaal uitgezet Als lagere overheid kan je daar weinig of niet van afwijken, verstrengen of minder streng maken. Wat je bij het kustburgemeestersoverleg ziet, is dat iedereen vecht voor zijn eigen lokale economie. De ene gemeente trekt vooral tweede verblijvers aan, een andere dagtoeristen…. Dat zijn allemaal heel verschillende verhalen.”

Strand groot genoeg

“Als schepen van Toerisme, Strand en Dijk adviseer ik om op het strand minimum twee meter afstand te houden. Dat is perfect doenbaar. Het strand van Knokke-Heist is daarvoor voldoende breed en lang. Maar laat ons voorlopig allemaal heel bescheiden zijn. Laat ons nu in de eerste plaats denken hoe we gezondheid en economie kunnen verzoenen. Want in Knokke-Heist tellen we heel wat handelaars die zwaar afzien. Vooral in de horeca die nog wat langer zal moeten wachten en straks waarschijnlijk slechts op halve kracht zal mogen opendoen. Als het al halve kracht wordt.”

“Een aantal evoluties die sowieso bezig waren en een aantal probleemgevallen zijn door deze coronacrisis alleen maar vergroot. Aan de andere kant zijn er ook handelaars die met het gegeven creatief omgaan. Knokke-Heist plukt nu de vruchten van 40 jaar Leopold Lippens: een financieel beheer met de vinger op de knip. Daardoor staan we als gemeente sterk en kunnen we serieuze middelen vrijmaken om eventueel dingen kwijt te schelden en om geld in de juiste hefbomen te steken.”

“We hebben een voordeel maar dat hebben we straks echt nodig, er zitten in Knokke-Heist heel wat mensen in de miserie.” (DM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.