Schenking van terreinwagen uit 1988 zorgt voor discussie op gemeenteraad

De Toyota Hilux L319 die door Fluvia aan de gemeente Anzegem wordt geschonken. © GF
Redactie KW

Tijdens de laatste gemeenteraad vroeg raadslid Rik Colman (CD&V-Eendracht) aan het gemeentebestuur een 32-jarige terreinwagen, die geschonken wordt door hulpverleningszone Fluvia, niet te aanvaarden. “De auto is te vervuilend”, zo klonk het.

“Het gebruik van dit voertuig druist in tegen de ambitie om de hoeveelheid CO2-uitstoot naar beneden te krijgen (de doelstelling van het burgemeesterconvenant 2030 luidt dat de CO2-uitstoot met 40% moet dalen tegen 2030, red.), daarom stel ik deze vraag namens onze fractie CD&V-Eendracht”, opperde oppositielid Colman. “Of zal dit voertuig misschien in een museum opgesteld worden? Vermits die Toyota geen katalysator bevat, stoot hij een grote hoeveelheid fijn stof uit en zou de gemeente dit voertuig niet mogen aanvaarden. Deze keuze gaat in tegen de huidige emissienormen en zal voor heel wat vervuiling zorgen. Het is absurd dat de burgers dan gestimuleerd worden om tegels te verwijderen om daar plantjes te voorzien die fijn stof tegen gaan.”

Burgemeester Gino Devogelaere (SAMENéén) repliceerde dat deze wagen welgekomen is: “We krijgen hem gratis van Fluvia en hij heeft nog maar 17.000 kilometer op de teller, ook al is hij al 30 jaar oud. De Jeep zal enkel in uitzonderlijke omstandigheden gebruikt worden, dus maar heel af en toe. De terreinwagen verbruikt slechts 11 liter en dat in moeilijke omstandigheden. En dat is niet meer dan uw auto”, kaatste hij de bal terug naar Colman.

Alleen de oppositieraadsleden stemden tegen het aanvaarden van deze schenking, de meerderheidspartijen onder wie vier leden van Groen, stemden voor. (GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.