Sandra Platteau is klaar voor haar taak als schepen in Avelgem: “Armoedecijfer moet dalen”

Sandra Platteau is schepen van Welzijn, Gelijke Kansen en Gezondheid. © JS
Redactie KW

Op 25 mei krijgt Avelgem een nieuwe schepen van Welzijn, Gelijke Kansen en Gezondheid. Dan neemt Sandra Platteau (Tandem) officieel het stokje over van partijgenoot Annicq Verschuere (Tandem), die twee jaar lang de functie bekleedde.

Sandra Platteau (34), moeder van Lara (9) en Matti (6), staat voor de grootste uitdaging uit haar politieke loopbaan. Eentje waar ze, haar curriculum vitae in beschouwing genomen, wel tegen opgewassen zal zijn. Qua politiek fingerspitzengefühl zit het in ieder geval wel snor. Platteau is immers de dochter van Marc Platteau, oud-gemeenteraadslid voor S. PA in Avelgem. De verhalen van haar vader over de gemeentepolitiek lieten haar als jong meisje al niet onberoerd, en op haar achttiende besloot ze zelf de handschoen aan te trekken. Sindsdien timmert ze stelselmatig aan de weg naar boven. Op haar twintigste werd Platteau al OCMW-raadslid in Avelgem. En ondertussen is ze ook al acht jaar gemeenteraadslid, waarvan zes jaar als fractieleidster.

Vervroegde stokwissel

De gemeenteraadsverkiezingen in 2018 brachten nieuwe perspectieven. Een zetel in het schepencollege, te danken aan een stoelendans binnen partij Tandem, lonkte. Maar die stokwissel, die pas in 2023 voorzien was, kwam door het onverwacht politiek pensioen van schepen van Klimaat en Energie Erik Vandereecken (Tandem) vroeger dan verwacht.

“Binnen de partij hadden we afgesproken dat Annicq Verschuere zijn functie vier jaar lang zou uitoefenen, waarna ik twee jaar de tijd kreeg om me volledig in te werken. Uiteraard met als doel om in 2024 kandidaat te zijn voor dezelfde portefeuille. Annicq is over een aantal jaar ook pensioengerechtigd, en zag geen enkel probleem in die afspraak.”

Ik geef weinig om imago en ben van nature een doener

“Die plannen zijn wat doorkruist door het stoppen van Erik Vandereecken. Ik had het wel zien aankomen – er was al eens sprake van geweest – maar toen het bewuste telefoontje kwam, was ik toch evenvan mijn melk. Ik ga nu drie jaar vroeger aan de slag als schepen van Welzijn, Gelijke Kansen en Gezondheid, en heb plots erg weinig tijd om me voor te bereiden of praktische zaken te regelen. Maar ik heb er een goed oog in, want de meeste knopen zijn doorgehakt. Ik zet mijn job als gezins- en tuimelbegeleider bij CKG Glorieux in Ronse een jaar on hold, waardoor ik me even helemaal op mijn nieuwe taak kan concentreren. Daarna zien we wel wat combineerbaar is.”

Ervaring in de zorg

Platteau werkt sinds haar negentiende in de zorgsector. Die vijftien jaar aan ervaring wil ze ten volle benutten in haar nieuwe functie.

“Ik denk dat mijn achtergrond als medewerkster bij het Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning me enorm zal helpen. Ik zal me meer richten op kinderzorg en -armoede en ik wil de kwetsbare gezinnen in Avelgem meer perspectief bieden. Wat zeker niet wil zeggen dat ik andere leeftijdsgroepen uit het oog zal verliezen, integendeel.”

Platteau wordt schepen van Gezondheid en Welzijn te midden van een enorme gezondheidscrisis. Niet bepaald een geschikt moment om te beginnen, denken we dan, al maalt ze daar zelf niet echt om. “Ach, ik ben niet bepaald het archetype van de moderne politicus. Ik geef weinig om imago en ben van nature een doener. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik opgewassen ben tegen de taak. Bovendien heb ik het volste vertrouwen in onze lokale zorgbedrijven, die blijk geven van veel verantwoordelijkheidszin. Zo is de federale beslissing om bezoek toe te laten in woon-zorgcentra nog niet geïmplementeerd in Avelgem. Een goede zaak.”

“Ik hoop ook Triple R, onze Avelgemse ruilwinkel, uit te breiden. Maar bescherming van de burgerlijke gezondheid staat nu meer dan ooit voorop. En ook kansarmoede zal een aandachtspunt zijn de volgende jaren. Ik hoop dat ik er in slaag om tegen het einde van mijn ambtstermijn in 2024 het armoedecijfer in Avelgem te doen dalen. Een aartsmoeilijke opgave, zeker in coronatijden, maar we gaan er voor”, besluit Sandra Platteau.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.