Sander Loones na minder dan een maand minister af

Sander Loones verliet zaterdagavond de ministerraad in Brussel waar premier Michel besloot om verder te gaan zonder de N-VA. © BELGA
Redactie KW

Met minder dan een maand op de teller, komt er een einde aan het ministerschap van Sander Loones. Hij legde op 12 november de eed af als minister van Defensie en Ambtenarenzaken, een verhaal waar zaterdagavond een einde aan kwam.

De 39-jarige Loones zetelde sinds 2014 in het Europees parlement en was ondervoorzitter van N-VA. Daarvoor was de West-Vlaming al aan de slag bij de N-VA-studiedienst, waar hij vijf jaar geleden nauw betrokken was bij de federale regeringsonderhandelingen.

Loones werd de jongste minister in de regering-Michel. Enkel staatssecretaris Zuhal Demir is iets jonger. Loones is afkomstig uit kustgemeente Oostduinkerke, een deel van Koksijde, waar hij nog woont. In oktober trok hij de N-VA-lijst in Koksijde.

We zien alle regeringsleden van de N-VA samen met voorzitter Bart de Wever tijdens een persconferentie zaterdagavond.
We zien alle regeringsleden van de N-VA samen met voorzitter Bart de Wever tijdens een persconferentie zaterdagavond.© BELGA

Zijn promotie tot minister volgde op het vertrek van Steven Vandeput, die zich zou voorbereiden op zijn burgemeesterschap in Hasselt. Het bood meteen de kans om een West-Vlaming zich nog enkele maanden in beeld te werken, na de tegenvallende resultaten bij de lokale verkiezingen in die provincie.

Reynders als opvolger

De opvolger van Loones zou niemand minder dan vice-premier Didier Reynders worden. Hij is al bevoegd minister van Buitenlandse en Europese zaken. Dat is bij de woordvoerder van premier Charles Michel vernomen.

Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) neemt Wetenschapsbeleid over van Demir en wordt ook bevoegd voor Ambtenarenzaken, een portefeuille van N-VA’er Sander Loones.

De ministerraad komt straks om 15.00 uur bijeen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier