Sander Loones is kandidaat-burgemeester in Koksijde

Kandidaat-burgemeester Sander Loones met de nieuwste aanwinst voor zijn lijst, Patricia Vandenbroucke. © MV
Redactie KW

Sander Loones (39) is lijsttrekker voor N-VA in Koksijde en kandidaat-burgemeester. De bekende ondernemer Patricia Vandenbroucke is kandidaat op de lijst.

Sander Loones maakte zijn burgemeestersambities bekend via een filmpje op Facebook. Een grote ambitie in Koksijde, met de almachtige Lijst Burgemeester, maar volgens de N-VA-kopman niet onmogelijk. “Onze eerste uitdaging is ervoor te zorgen dat de Lijst Burgemeester dit keer niet de absolute meerderheid haalt“, zegt Sander, die meteen een nieuwe kandidaat voorstelt: bekende ondernemer Patricia Vandenbroucke.

“Trots op Koksijde”

“Ik heb altijd een grote lokale interesse gehad”, zegt Sander Loones, die vandaag geen mandaat heeft in de Koksijdse politiek, maar wel in het Europees Parlement zetelt en ondervoorzitter is van zijn partij N-VA. “Er is niets mooiers dan de eigen gemeente. Vlamingen zijn niet chauvinistisch genoeg, wordt soms gezegd, maar als het over Koksijde-Oostduinkerke gaat, is onze trots niet te overtreffen.”

“Ik heb de oprechte ambitie om burgemeester van Koksijde te worden”, vervolgt Sander, wiens vader Jan jarenlang als schepen zetelde en wiens grootouders Honoré Loones en Rosa Dewitte allebei burgemeester van Oostduinkerke waren. “Onze partij bestuurt al 24 jaar mee en heeft de ploeg, de capaciteiten en de geloofwaardigheid om mij als kandidaat-burgemeester naar voren te schuiven. Mijn vader, vandaag fractieleider van N-VA in de gemeenteraad, zal de lijst ook nu weer sterk steunen. Hoe hij dat precies zal doen, zullen we later bekendmaken.”

Gemeenschap versterken

De Lijst Burgemeester heeft vandaag een absolute meerderheid, maar het plaatje ziet er al heel anders uit als je beide partners, CD&V en Open VLD, apart bekijkt. De eerste uitdaging wordt dan ook om ervoor te zorgen dat de Lijst Burgemeester in oktober geen absolute meerderheid meer haalt. Op de verkiezingsnacht zien we wel hoe de kiezer de kaarten legt. Wij gaan vrij en ongebonden naar de verkiezingen, met veel ambitie en zonder engagementen of akkoorden vooraf.”

Ik vind dat we in Koksijde moeten uitblinken in kleine, typische, waardevolle dingen“, aldus Sander. “Dat mensen elkaar helpen, hun inkopen doen bij lokale ondernemers… We moeten investeren in onze handelaars, in onze inwoners, in het versterken van onze gemeenschap. Speelpleintjes zijn belangrijk, initiatieven om grootouders en kleinkinderen samen te brengen… Megaprojecten, zoals een pier en een grote jachthaven, klinken mooi, maar zijn voor ons niet de essentie. We moeten zorgen dat mensen zich thuis voelen in Koksijde.”

Luchtmachtbasis

Een belangrijk dossier voor de volgende legislatuur wordt hoe dan ook de invulling van de ruimte waar zich nu de luchtmachtbasis bevindt. “Ik ben heel blij dat we dit dossier hebben kunnen helpen deblokkeren via onze minister van Defensie. Voor ons is de prioriteit om voor betaalbaar wonen te zorgen voor onze eigen inwoners.Niet zozeer op de basis zelf, maar wel door andere diensten naar de site van de luchtmachtbasis te verhuizen. Ik denk aan de brandweer, de gemeentelijke werf… Zo kan op verscheidene plaatsen in de gemeente ruimte vrijkomen voor betaalbaar wonen. Het zal overal aan de kust een centraal thema worden: betaalbaar wonen, onze kernen versterken en de economische activiteit versterken, zodat onze mensen hier een goede job vinden.”

Sander Loones is blij een nieuwe kandidaat te kunnen voorstellen, Patricia Vandenbroucke. “Met haar jarenlange ervaring als ondernemer en als Unizo-voorzitter is zij uitstekend geplaatst om ons handelsbeleid te versterken.”

Leegstand aanpakken

Patricia Vandenbroucke (47) is licenciaat toegepaste economische wetenschappen en behaalde een postgraduaat bedrijfskennis en communicatie. Ze was zeven jaar stafmedewerker bij de gemeente Koksijde. In 2002 werd ze zaakvoerder van WeekendMode. “Als we onze gemeente willen verbeteren, moeten we werk maken van een degelijk ondernemersbeleid. Daar wil ik me voor inzetten, want dat kan veel beter. Ideeën hebben we alvast: om onze commerciële kernen te versterken, met sfeervolle winkelstraten die vlot bereikbaar zijn en waarbij we nieuwe handelszaken actief aantrekken.”

Leegstaande panden willen we vullen met kunst en expo’s en we willen kunstenaars en pandeigenaars actief benaderen”, gaat ze verder. “We investeren in een goede mix van fiets, autoverkeer en openbaar vervoer met een vlotte busverbinding tussen de verscheidene handelskernen en een vlotte tramverbinding langs de kustkernen. De cel Lokale Economie willen we uitbouwen tot een uniek en actief ondernemingsloket en er moet een werkgroep detailhandel komen, die een permanent handelsoverleg organiseert.”

(Hannes Hosten en Myriam Van den Putte)