Sander Loones: “De arrogantie van mevrouw Merkel blijft verbazen”

De Europese N-VA-fractie, met Oostduinkerkenaar Sander Loones, is niet te spreken over het akkoord dat de Europese Unie en Turkije maandag in de steigers hebben gezet op hun top in Brussel.

© BELGA

De EU wil een Syrische vluchteling hervestigen voor elke Syriër die Turkije van Griekenland overneemt, maar dat is niet naar de zin van de N-VA’ers. “De arrogantie van mevrouw Merkel blijft verbazen”, haalt Sander Loones uit naar de Duitse bondskanselier. “Ze denkt in haar eentje de koers te kunnen bepalen en aarzelt zelfs niet om Europees raadsvoorzitter Tusk te omzeilen.”

De Turkse premier Ahmet Davutoglu verraste de Europese leiders met zijn aanbod om alle illegaal in Griekenland aankomende vluchtelingen opnieuw terug te nemen, maar bleek zijn plan zondagavond al te hebben doorgenomen met Angela Merkel en Mark Rutte, de Nederlandse eerste minister. “Hun plan was om dit akkoordje snel-snel door de andere Europese staats- en regeringsleiders te laten bezegelen“, stelt de N-VA-fractie in het Europees Parlement verbolgen vast.

Alles wat Turkije vraagt, aanvaardt Merkel klakkeloos. Ongezien en ongehoord”, vindt Loones. “Terwijl ze beter eens lang in de spiegel zou kijken: haar beleid en dat van de zwakke Europese leiders uit het verleden heeft ervoor gezorgd dat we vandaag in de problemen zitten. Door hen zijn we afhankelijk geworden van Turkije. We kunnen zelfs onze eigen grenzen niet meer alleen controleren.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.