S.pa-open Diksmuide start met nieuw bestuur op de oppositiebank

© MVDP
Redactie KW

S.pa-Open Diksmuide verkoos donderdagavond een nieuw bestuur dat zich strijdvaardig toont om de volgende 6 jaar de verantwoordelijkheid op te nemen en zich in te zetten voor élke Diksmuideling onder het motto ‘Zekerheid voor iedereen’. Kurt Vanlerberghe blikte terug op de voorbije verkiezingen en spreekt voor het eerst openhartig over hoe 18 jaar samen besturen met de CD&V eindigde in een verkiezingsdebacle.

Voor het nieuwe bestuur werd verkozen, sprak voormalig eerste schepen Kurt Vanlerberghe openhartig over wat er zich voor en na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober achter de schermen heeft afgespeeld. “De afgelopen legislatuur hebben CD&V en s.pa de wind niet in de zeilen gehad. De vrees om niet genoeg stemmen te halen voor een meerderheidscoalitie was reëel. Daarom zijn er in de loop van 2017 constructieve gesprekken gestart met GROEN om met hen in zee te gaan, maar uiteindelijke besliste die partij om onafhankelijk naar de verkiezingen te gaan. Maar zelfs dat zou niet genoeg zijn geweest voor een ruime meerderheid, en dus moesten we opnieuw een externe partner zoeken. Eind 2017/begin 2018 gingen we in gesprek met Idee Diksmuide en zeiden we dat zij de voorkeur kregen boven GROEN. Idee verklaarde zich akkoord om te zetelen met 1 schepen en zij zouden ook de voorzitter van de gemeenteraad mogen leveren.”

Klacht ingediend

“Er werd een bestuursakkoord ondertekend met 17 personen en als extra garantie ook een voordrachtsakte met burgemeester Lies Laridon, een voordrachtsakte met de schepenen waarin alleen Marc Deprez werd genoemd, en een voordrachtsakte met Jan Van Acker als voorzitter van de gemeenteraad. De week voor de verkiezingen was de sfeer optimaal. Toen bleek echter dat Lies Laridon zoete broodjes is beginnen bakken met de N-VA, maar ze maakten geen schriftelijke afspraken. De verkiezingsuitslagen waren teleurstellend voor CD&V en voor s.pa en Idee Diksmuide kwam sterker uit de bus dan verwacht. Lies Laridon, Marc Deprez en ikzelf kwamen samen om alles te bespreken, maar toen werd in de wandelgangen opgevangen dat Lies Laridon tegen Marc Deprez had gezegd ‘we kunnen alleen verder en dan kunnen we de sossen dumpen’. Zoiets vind ik verraderlijk en daarop knap ik af!”

“Diezelfde verkiezingszondag stuurde Lies Laridon continu sms’jes naar Bert Laridon (N-VA). Ze was dus aan het schaken op drie schaakborden tegelijk. Heel kort nadat Lies, Marc en ik uit elkaar gaan, tekent Lies opnieuw een voordrachtsakte, en ze houdt het document alleen voor zich. Idee Diksmuide krijgt geen kopie. De dag erna staat ze bij de gouverneur met haar voordrachtsakte… Er zijn dus duidelijk twee verschillende personen aangegeven als voorzitter van de gemeenteraad: Jan Van Acker en Katleen Winne. We hebben CD&V en Idee Diksmuide voldoende gewaarschuwd na de verkiezingen dat we een klacht zouden indienen, en dat is intussen ook gebeurd, bij de Raad van State en bij de Raad van Verkiezingsbetwistingen. Hoe het nu verder moet? We zullen zien, maar het huidige bestuur neemt nu wel een bijzonder groot risico met een heel krappe meerderheid, met deze heksenketel en chaos in Diksmuide als resultaat.”

Verkiezing nieuw bestuur

Daarna blikte Bieke Moerman vooruit naar de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen van 26 mei en maakte bekend dat Kurt Vanlerberghe op de 15e plaats bij de opvolgers voor het Vlaams Parlement zou staan en zijzelf op de 3de plaats bij de effectieven voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Dan volgde de verkiezing van het nieuwe lokale bestuur. Nieuwe voorzitter wordt Vanessa Delatter, een ergotherapeute met politieke kriebels, die ook al deelnam aan de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Eric Seurynck blijft op post als ondervoorzitter en de jonge student rechtspraktijk Harley Deopere wordt aangesteld als secretaris. Thuisverpleegkundige Sally Missiaen komt in de plaats van Eddy Decaestecker als secretaris.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier