Ruim 5 miljoen euro voor kerk en OC

Achteraan in het wit zien we het voorste van de vier arbeidershuisjes en rechts op de foto staat het oc. We zien v.l.n.r. schepen Wout Maddens (Team Burgemeester), Pierre Ruysschaert, gemeenteraadslid Dieter D'Alwein, schepen Kelly Detavernier, Hilde Verschaeve (exploitatie oc's Kortrijk), Ginette Vermeeren, Trui Dejonghe (gebiedswerking Aalbeke), projectleider Bert Sabbe, Filip Santy (vz beheerscomité), schepen Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester), schepen Bert Herrewyn (Sp.a) en kabinetsmedewerker Tomas Bulcaen. © EDB
Redactie KW

De plannen voor de Sint-Corneliuskerk en voor de verbouwingen in het OC van Aalbeke zijn concreet. De werken die vanaf juni volgend jaar starten zullen ruim 5 miljoen euro kosten.

“Na de budget games in Aalbeke enkele jaren geleden kwamen degelijke jeugdlokalen en de aanpak van het OC als prioriteit naar voor bij de Aalbekenaren”, begint schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens. Schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn vertelt dat de stad voor Aalbeke al 280.000 euro investeerde in de renovatie van de loods van Houtimport Vandecasteele. De Chiro van Aalbeke verhuist daar binnenkort naar toe. “De Chiro stond zelf in voor 31.000 euro en daarbij nog voor een menselijke bijdrage van zo’n 2.000 vrijwilligersuren.”

5.050.000 euro

“In het meerjarenbudget van de stad wordt rekening gehouden met een investering van nog eens 5.050.000 euro voor het patrimonium op Aalbekeplaats, nl. de Sint-Corneliuskerk, de vier arbeidershuisjes en het OC”, vervolgt schepen van Kerkfabrieken en Financiën Kelly Detavernier. “Er wordt ook gerekend op subsidies en het oud gemeentehuis, ‘t Skut en de brandweerkazerne worden verkocht. Hiervoor wachten we tot alles klaar is, want tijdens de werken zullen die ruimtes moeten ingezet worden.” Het voorontwerp is een vervolgfase is op het basisschema dat vorig jaar goedgekeurd werd, klaar. Daar wordt nu op verder gewerkt. Er gaat van het budget 2,25 miljoen naar de nevenbestemming van de kerk en 2,8 miljoen naar het oc met uitbreiding door de nieuwbouwvleugel.

Sint-Corneliuskerk

Projectleider Bert Sabbe licht het voorontwerp toe: “De kerk blijft haar religieuze functie behouden maar dit gedeelte voor erediensten wordt verkleind naar een ruimte voor 80 personen. Er komt een andere ingang De sacristie en het parochiesecretariaat blijven. Er komt een andere ingang voor het religieuze gedeelte om de sereniteit te bewaren. Aan de voorkant worden er sanitaire ruimtes voorzien.”

“De bibliotheek komt ook naar de kerk. Hiervoor worden twee delen voorzien, één met een vaste opstellingen en rekken en een deel met mobiele bakken. Dit tweede deel kan ook leeggemaakt worden om in te zetten om polyvalent te gebruiken. Er komen vier muzieklassen voor het conservatorium. Centraal komt er een polyvalente ruimte voor verschillende functies. Het bestaande orgel wordt behouden. Dit kan ingezet worden voor muzieklessen of voor een concert.” We zijn nog oplossingen aan het zoeken voor de brandveiligheid in de kleine torenkamer, waar eventueel ook lessen zouden kunnen gegeven worden.”

Er wordt nu nog verder gewerkt op hoe afsluiten van ruimtes. “Ook akoestisch moet alles in orde zijn. We kijken ook nog om meer licht in de kerk te krijgen en zorgen ervoor dat je van buiten kan zien wat er binnen gebeurt, terwijl we toch het buitenbeeld van de kerk proberen te bewaren. We besteden ook aandacht aan de erfgoedwaarde van het gebouw. De brandglasramen zijn belangrijk. We voorzien voorzetramen aan de buitenkant om deze te beschermen.”

OC

Ook de vier arbeidershuisjes en het OC maken deel uit van het masterplan voor Aalbeke. “Deze arbeidershuisjes bepalen mee het dorpsgezicht van Aalbeke“, stelt Bert Sabbe. “Het interieur is echter kapot en uitgeleefd. De huisjes worden afgebroken en vervangen door een nieuwbouw die weer zal verwijzen naar het oude dorpsbeeld. In de huisjes komen nieuwe vergaderruimtes en krijgt ook de wijkpolitie haar stek.

Tussen de huisjes en het OC komt een nieuwbouwruimte voor de harmonie, waar ook het Aalbeeks gemengd koor terecht kan. Voor grote evenementen kan deze ruimte ook bijkomend ingezet worden bij de foyerruimte. “We willen ook het onthaal en de baliefunctie voor Aalbeke verbeteren.”

De kelderruimte wordt eveneens aangepakt met een grotere leskeuken en verschillende ruimtes. “Een groot deel van het budget gaat ook naar het op punt zetten van het gebouw. De tand des tijds heeft na bijna 40 jaar al goed op het oc ingewerkt. De gevels worden geïsoleerd en waterwerend behandeld, het houten schrijnwerk wordt vernieuwd door onderhoudsvriendelijk en thermisch isolerend aluminium, de dakopstanden worden verhoogd, de dakbedekking wordt aangepakt en er komen nieuwe lichtstraten en koepels. Leidingen en sanitair worden ook vernieuwd en er komen nieuwe vloeren. Ook de verwarmingsinstallatie en de ventilatie worden in orde gezet.

Timing

Nu het voorontwerp klaar is, wordt hier verder op gewerkt en wordt het definitief ontwerp opgemaakt tegen eind december van dit jaar. Het doel is om de werken aan de kerk te starten in juni 2020. Ook de werken aan de arbeidershuisjes zouden dan starten. Met de werken aan het oc wacht men tot na de Corneliusfeesten in september 2020. “We willen tegen september 2021 klaar zijn met alle projecten“, stelt schepen Wout Maddens. “Tegen dat het oc in 2022 veertig jaar bestaat zal er een totaal nieuwe facelift gebeurd zijn!”

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.