Ruim 300 handtekeningen klagen slecht wegdek ‘Gasthuisplein’ aan

© (TOGH)
Redactie KW

Het stadsbestuur wil de Gasthuisparking een naam geven en stelt na advies van de stadarchivaris Gasthuisplein voor. Een ondernemer uit de Gasthuisstraat krijgt van zijn minder mobiele klanten ondertussen klachten over de staat van de straat-wandelstrookbedekking en bundelde al 300 handtekeningen in een petitie.

De Gasthuisparking is eigendom van OCMW Poperinge en ligt op de oude Gasthuissite. Nu er volop gebouwd wordt in de omgeving, is het noodzakelijk om de Gasthuisparking een officiële benaming toe te kennen. “Voor de hulpdiensten is de huidige naamgeving ‘Gasthuisstraat’ verwarrend. De parking moet immers bereikt worden via de Pottestraat en/of Engelstraat”, klinkt het.

Ook voor de bewoners van de residenties aanpalend aan de Gasthuisparking moet de nieuwe naam voor meer duidelijkheid zorgen. Zo ligt de residentie ‘de Oude Kliniek’ van sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel voor de helft aan de Engelstraat en voor de andere helft aan de Gasthuisstraat. Ook residentie ‘De Drukkerij’ paalt aan de parking van de Gasthuisstraat. En het aanpalende bouwproject, zal voor een deel uitweg nemen via de parking van de Gasthuisstraat.

Historische keuze

Om de procedure van de naamgeving op te starten werd het advies van de archivaris gevraagd. Die meende dat het voorstel om de parking achter de Gasthuiskapel de naam ‘Gasthuisplein’ te geven een historisch correcte keuze is. Lange tijd was in die buurt immers het Gasthuis gevestigd. Ook de culturele raad verleende op 6 februari een positief advies voor deze naamkeuze.

Maandag stond de principiële vaststelling van de naam ‘Gasthuisplein’ op de agenda. Een definitieve beslissing door de raad moet nog volgen na openbaar onderzoek en na advies van de culturele raad.

Petitie

Jean Marie Blondeel (N-VA) greep het punt aan om de slechte staat van de kasseien aan te kaarten. “Een ondernemer uit de Gasthuisstraat kreeg via klanten heel wat klachten over de staat van de straat-wandelstrookbedekking van de Gasthuisparking voor minder mobiele mensen“, zegt Jean Marie Blondeel. “Het zich verplaatsen met een rollator, wandelhulp… wordt als onaangenaam en soms gevaarlijk omschreven ten gevolge van de vele oneffenheden. De parking wordt heel frequent gebruikt door de minder jonge inwoners van onze stad en zij ondervinden heel wat hinder. De ondernemer in kwestie besloot om een petitie te houden en die kreeg toch aardig wat respons. Een goeie 300 mensen gaven aan dat de bovengrond van de parking voor verbetering vatbaar is. Vanuit N-VA steunen wij dit initiatief en willen wij graag samen met alle andere partijen op zoek gaan naar een positief antwoord op deze terechte vraag.”

“Nog voor we de petitie kregen, hebben we de situatie bekeken met de technische dienst”, antwoordde schepen van Openbare Werken Kris Notebaert (CD&V). “De staat van het wegdek is inderdaad niet goed, maar momenteel zijn er daar in de buurt nog grote werken bezig. Om het wegdek te verbeteren, wachten we beter af tot de werken afgelopen zijn.”

Ook schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe (Samen) volgt de situatie op. “Het is een moeilijk stuk en op een aantal punten is het moeilijk voor mensen met een rolstoel. We zijn dit volop aan het bekijken. Maar we wachten er beter mee tot de grote werken klaar zijn. Dan kunnen we uitzoeken wat er moet gebeuren.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier