Ruben is horlogemaker en heeft atelier in weekendhuisje in Merkenveld

Ruben Decloedt heeft in het weekendhuisje in Merkenveld ook zijn eigen atelier waar hij horloges herstelt.© BC
Ruben Decloedt heeft in het weekendhuisje in Merkenveld ook zijn eigen atelier waar hij horloges herstelt.© BC

In een weekendhuisje in Merkenveld heeft Ruben Decloedt zijn atelier. De 44-jarige horlogemaker herstelt er polshorloges en je kan er ook terecht met oud goud. Maar nu wil de gemeente hem er weg. “Wie van mij iets eist, krijgt helemaal niets”, zegt Ruben vastberaden.

Ruben Decloedt (44) woont sinds 2017 in een weekendhuisje in het natuurdomein Merkenveld. Wie er al eens voorbij wandelde, kan er niet naast kijken. Rondom de chalet staan zonnepanelen en bordjes vertellen dat Ruben horlogemaker is. Een uitstervend ras, want gediplomeerde horlogemakers zijn vandaag dun gezaaid. “Ik woon hier al sinds 2017, maar heb er pas in 2019 mijn atelier ondergebracht”, begint Ruben zijn verhaal. “Mijn ouders hadden vroeger een optiek- en uurwerkenwinkel in de Sint-Elooistraat in Zedelgem. Ik kreeg de stiel thuis met de paplepel ingegeven. Vervolgens behaalde ik mijn diploma van professioneel uurwerkmaker en -hersteller aan het Technicum Noord-Antwerpen.”

In de schulden

Ruben nam de ouderlijke zaak over in Zedelgem, maar door omstandigheden moest hij daar in 2010 halsoverkop vertrekken. “Ik zocht iets anders en kwam zo terecht in een winkel in Sijsele. Maar die locatie bleek achteraf gezien niet geschikt. Nog eens een jaar later, in 2012, verhuisde ik naar de Beerstraat in Torhout. Ik had er mijn horlogewinkel met woonst. Mochten er toen geen schulden geweest zijn door die verplichte verhuis destijds, was mijn activiteit op die locatie winstgevend geweest. Maar in 2015 werd ik door die schulden uit mijn huis gezet en volgde er een faillissement.”

Na enkele omzwervingen en een tip belandde Ruben in Merkenveld. “Iedereen kan nu in mijn atelier terecht met zijn horloge, zowel voor het vervangen van batterijen, horlogebandjes, glazen, opwindknop,… Zelfs een compleet binnenwerk vervang ik. Voorts koop ik ook nog oud goud aan.”

Ruben nam al in 2017 zijn intrek in het weekendhuisje. “Het was leeg en verlaten en de deur was open gestampt. Ik leef hier sindsdien off the grid en voorzie helemaal zelf in nutsvoorzieningen zoals verwarming, licht en water. Ik verwarm met een houtkachel, haal water uit een grondwaterput en de zonnepalen zorgen voor energie”, legt Ruben uit.

“Gemeente wil mij weg”

Het gemeentebestuur heeft hem recent aangeschreven met de vraag om er te vertrekken. “Volgens hen verblijf ik illegaal in een chalet op een perceel dat eigendom is van de gemeente. Men claimt dat bewoning in constructies in Merkenveld niet is toegestaan. Maar de gemeente is enkel eigenaar van de eigendomsakte en dat is géén fysiek huis.”

De gemeente gaf Ruben drie maanden tijd om de chalet te verlaten. Daarna zou men overgaan tot de sloop ervan, zo staat te lezen in een brief van 24 november. De drie maanden zijn dus eind februari voorbij. “Ik ben bereid om te verhuizen, maar niet onder dwang. De dreigementen van de gemeente maken geen indruk op mij. Wie van mij iets eist, krijgt helemaal niets. Ik doe hier trouwens niemand kwaad en ik zit in niemands weg.”

Eigen concept

Waar hij dan eventueel wil gaan wonen? “Ik wil mensen vinden die net als ik off the grid en zelfvoorzienend willen leven op een groot stuk grond. Ik wil werken volgens een eigen bedacht concept waarvan de kernwoorden liefde, overvloed, vrijheid en eenzaamheid zijn. Samen vormen de eerste letters daarvan het woord love . Love of liefde staat boven eigendom, geld en overheid. De eerste letters van die drie woorden vormen dan weer samen het woord ego . Ik heb ondertussen al enkele gelijkgestemden gevonden die geïnteresseerd zijn. Daarom ben ik nu op zoek naar een privé-investeerder om mijn plan mee tot uitvoering te brengen.”

Info: www.atelierdecloedt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier