Rosa Lapere stoot Koning Leopold II van zijn troon: straatnaam voor ‘moeder’ Tinekesfeesten

De Tinekeswerkgroep is alvast enthousiast om de straatnaam te wijzigen. © gf
Redactie KW

Een agendapunt van de gemeenteraad van 9 november is de wijziging van de Koning Leopold II-laan in Rosa Laperelaan in Heule. Rosa Lapere is zonder meer de ‘moeder’ van de Tinekesfeesten. Uit haar brein ontsproot het idee om een Tineke van Heule te kiezen. Uitgerekend in het jaar dat voor het eerst sinds 1964 geen Tineke kan worden verkozen, stoot zij een koning van de troon.

Rosa Lapere is al 26 jaar geleden overleden. Wie was deze straffe madam? Rozatje van Duulke van Den Bouw noemden ze haar vroeger. Duulke was haar vader Theodule en hij was uitbater van café Den Bouw – het opschrift is nu nog te lezen – op de hoek van de huidige Zeger van Heulestraat en de Antoon van Liedekerkeweg. Rosa werd er op 27 april 1922 geboren. Net als haar vader was Rosa, die ongehuwd bleef, erg ondernemend. Ze was ook intelligent, had middelbaar gevolgd en werkte onder andere als bediende bij de Céruse des Flandres, bekend als de loodwitfabriek.

Rosa Lapere.
Rosa Lapere.© gf

Toen het kermisleven wat aan het slabakken was, organiseerde Rosa op zeker ogenblik dameskoersen. Om het niveau wat op te krikken, bracht zij in 1963 de operette Het Witte Paard naar Heule, op de weiden van hoeve De Heerlijkheid vlakbij. Een megasucces. Toen kwam zij op het idee om een Tineke te verkiezen op basis van het in heel Vlaanderen bekende liedje. “Dat zal nooit gaan in Heule”, werd er gezegd. “Dat zal wel gaan”, zei Rosa, “Als het maar goed gedaan wordt.” Het werd goed gedaan en zo werd in 1964 Bernadette Seynaeve, helaas intussen overleden, als allereerste Tineke verkozen.

Gasthof Tineke

Rosa had nog twee zussen. Laura baatte samen met haar man André Devloo een slagerij uit, waar nu juwelier Lieven Delombaerde is. Na het overlijden van André in 1971 heeft zij dan samen met Rosa in de Antoon van Liedekerkeweg het café Gasthof Tineke annex feestzaal uitgebaat. Ook in 1971 was Rosa een van de drijvende krachten van het organisatiecomité van de Nationale Streuvelsherdenking in Heule bij de 100ste geboortedag van de schrijver.

Na 1971 trok Rosa zich terug uit de Tinekesorganisatie, ook om gezondheidsredenen. Ze bleef wel alles van nabij volgen. Bij de 25ste Tinekesverkiezing in 1988 werd ze op het podium geïnterviewd en nam ze zelfs nog deel aan een stoot…

Intussen hadden Rosa en haar zus Laura hun gasthof stopgezet. Het werd tot woonhuis omgebouwd en ze brachten er hun laatste levensjaren door. Rosa overleed op 1 juli 1994, Laura in 2006.

Christinne Vanhamme en Johan Roelstraete bij het vroegere Gasthof Tineke, waar een stuk Tinekesgeschiedenis geschreven werd.
Christinne Vanhamme en Johan Roelstraete bij het vroegere Gasthof Tineke, waar een stuk Tinekesgeschiedenis geschreven werd.© NOM

Christinne Vanhamme leerde haar man Johan Roelstraete kennen bij Rosa in Gasthof Tineke

“Een harde tante met een zacht kantje”, zo noemt Christinne Vanhamme uit de Kransvijver Rosa Lapere die ze heel goed gekend heeft. Meer nog: het was bij Rosa in Gasthof Tineke dat ze – 53 jaar geleden – haar man Johan Roelstraete leerde kennen.

“Het was op 12 augustus 1967, ik weet het nog heel precies”, zegt Christinne (72), die nochtans van Vichte was. Zij was een goede schoolvriendin van Ria, dochter van Rosa’s zus Laura. In O.L.Vrouw van Vlaanderen waren beiden intern geweest. “Ik ging af en toe met Ria helpen in het café en was er goed thuis bij ‘tante Rosa’ en ‘tante Laura’ zoals ik hen noemde.” In 1969 zijn ze dan getrouwd. Johan is algemeen bekend als heemkundige, historicus en genealoog.

Luisterend oor

“Rosa was een intelligente en leergierige vrouw”, zegt Christinne. “Ze was ook cultureel ontwikkeld, zodat ze er van bij het begin op stond dat de Tinekesverkiezing niveau had. Je mocht nooit het woord ‘miss’ in de mond nemen. Een Tineke moest veelzijdig zijn en als ambassadrice van Heule spreekvaardig. Ze was wilskrachtig en kon haar enthousiasme overzetten op anderen, zoals een Leo Logie, Carlos Potteau en anderen, zodanig dat ze het als een voorrecht zagen om mee te werken. Ze was rechtlijnig en streng voor de Tinekeskandidaten, maar was ook een luisterend oor.”

Gepensioneerd begrafenisondernemer Dirk Debonné: “Een verstandige vrouw, die ook wel wat bazig uit de hoek kon komen.”

Ook gepensioneerd begrafenisondernemer Dirk Debonné heeft Rosa goed gekend. “Via mijn grootmoeder Julia Vantomme waren wij verre familie, maar we hebben altijd een nauwe band gehad. Rosa’s nichtje Ria – helaas al overleden – is als kind als het ware bij mijn grootmoeder opgevoed. Ik heb als kind Rosa gekend als dochter van Den Bouw, een café dat je nu een bruine kroeg zou noemen. Later heb ik geregeld helpen opdienen in Gasthof Tineke. Je moet het toch maar doen om als ongetrouwde vrouw een nieuw café te bouwen en goed te laten draaien. Ik heb haar gekend als een verstandige vrouw, die ook wel wat bazig uit de hoek kon komen. Maar alle respect voor wat zij gepresteerd heeft.”

Ronny Demuzere, preses van studentclub Die Freule: “De straatnaam verdient ze zeker!”

Misschien minder bekend dat Rosa Lapere ook meter was van studentclub Die Freule die precies in 1964, geboortejaar van de Tinekesfeesten, opgericht is bij de familie Lapere in café Den Bouw om later met Rosa mee te verhuizen naar haar Gasthof Tineke van Heule. “Het waren memorabele tijden”, zegt Heulenaar Ronny Demuzere (67), preses 1976-77. “We kwamen elke zaterdagavond samen, hielden t-dansants en cantussen. We waren altijd welkom bij Rosa. Ze was een echte meter en kon in alles goed meegaan. Het was geen probleem dat wij lawaai maakten. De straatnaam verdient ze zeker!”

(Noël Maes)