Rood-groen kartel behoort tot de mogelijkheden in Diksmuide

Lies Laridon (CD&V) is kandidaat om haar ambt als burgemeester verder te zetten. © ACK
Redactie KW

Geen enkele partij laat al het achterste van haar tong zien wat betreft de komende gemeenteraadsverkiezingen maar toch valt er al nieuws te rapen. Meest opmerkelijk zijn de verkennende gesprekken tussen SP.A-Open en Groen om zich in kartel aan de kiezer te presenteren. Oppositiepartij Idee2006 wil trouw blijven aan haar merknaam.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Lies Laridon (CD&V) is kandidaat om haar ambt als burgemeester verder te zetten. De formele beslissing inzake de volgorde van alle kandidaten op de lijst moet nog door het bestuur genomen worden. Kurt Vanlerberghe is voor SP.A-Open aangeduid als lijsttrekker. Hij geeft aan: “SP.A-Open voert verkennende gesprekken met Groen over kartelvorming. Niets is echter al beslist en alle mogelijkheden blijven open. Ik denk dat het nog zeer vroeg is om al veel details te kunnen brengen.”

Gert Maertens voor Groen bevestigt dat er gesproken wordt maar blijft even voorzichtig. “Momenteel zijn we met Groen Diksmuide de laatste hand aan het leggen aan een lokaal verkiezingsprogramma, dit met 2018 in het perspectief. We vinden het belangrijk om daarbij in de eerste plaats goed te luisteren naar onze leden. In het voorjaar zijn we ook op pad gegaan om te luisteren naar wat er bij de bevolking leeft. Deze maand nog leggen we het lokaal programma voor aan onze leden. Pas daarna kan de volgende stap gezet worden. Een kartel, met welke partij ook, is dus nu nog niet aan de orde.”

“Er zijn informele gesprekken geweest, zoals honden aan elkaar snuffelen, niet meer” – Gert Maertens (Groen)

“Een kartel is pas mogelijk als dit past binnen het inhoudelijk verhaal van Groen, lees: het lokaal programma. Bovendien kan een kartel enkel met de goedkeuring van een tweederdemeerderheid van de leden. Het al dan niet stappen in een kartelverhaal wordt ook deze maand aan de leden voorgelegd. We hechten veel belang aan basisdemocratie. Wel kan ik vertellen dat er al enkele informele gesprekken geweest zijn. Zoals honden aan elkaar snuffelen. Niet meer. De lijsttrekkers liggen nog niet vast, dit zal later dit jaar gebeuren. Inhoudelijk zullen mobiliteit, armoede en klimaat hoog op de agenda staan.”

Aan de rechterkant

“Onze lijsttrekker, programma en speerpunten worden nu nog niet gelanceerd”, verklaart Koen Coupillie voor N-VA. “We zijn volop aan het werk om onze lijst te vervolledigen en ons programma af te werken. We zijn ook niet in een kartel gestapt.”

“In Diksmuide is er nog geen beslissing of er al dan niet een aparte Vlaams Belang-lijst zal opkomen”, zegt Koen Bultinck voor Vlaams Belang.

Idee2006

“Na overleg met de groep Idee2006 hebben we beslist om over het lijsttrekkerschap en de verdere invulling van de lijst te communiceren in december”, aldus Marc Deprez voor Idee2006. “Dit wordt wellicht 10 december tijdens ons gezellig samenzijn met een eetfestijn. We kunnen wel het volgende meegeven: sowieso behouden wij het merk ‘Idee’. Idee2006 is een verruimde Open VLD met onafhankelijken, andersdenkenden… We volgen immers niet altijd de krijtlijnen, het parcours of discours van Open VLD. Hierbij verwijzen we graag naar het feit dat Idee2006 zich een tijdje terug distantieerde van Open VLD voor de doortrekking van de A19 in de komgronden van Lampernisse. Let wel, wij zijn wel voorstander van een A19, maar niet door de komgronden van Lampernisse.”

“We behouden het merk Idee, we volgen niet altijd Open VLD”

“Idee2006 zal verder uiteraard een speerpunt maken van volksraadplegingen zoals voor de parkeermogelijkheden in het centrum en ook op lokaal vlak: het verplaatsen van het oud kerkhof van Keiem of het voorstel voor een urnenkerk in Lampernisse, waarbij Idee2006 geen voorstander is van deze herbestemming. We willen de Diksmuideling de kans geven zijn mening te ventileren. We dulden kritiek, tegenwind en zullen daarmee rekening houden.”

(MVO)