Roland Caes uit Anzegem ziet zijn kerk voor de tweede keer in rook opgaan

Roland Caes bij zijn geliefde kerk. (foto XC)
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Meer dan 19 jaar heeft de man zichzelf weggecijferd voor de Anzegemse parochie. Van de pastorie gebruiksklaar maken voor priester Jan tot het ontwormen van de door houtworm geplaagde eikenhouten preekstoel. Roland Caes (72) en zijn vrouw Rita Verschuere (71) deden het zonder morren. Toch werd de bekende Anzegemnaar zonder pardon uit de kerkraad gezet. Nu hij door de recente beslissing van de gemeenteraad zijn kerk voor de tweede maal in rook ziet opgaan, blijft hij niet meer zwijgen.

Zowat alles staat in het teken van hun geliefde kerk ten huize Caes. De man gaf jarenlang les in het College in Waregem. Op de commode in de woonkamer prijkt een handgeboetseerde replica van de Sint-Jankerk voor de verwoestende brand van, een kerstcadeau van zijn vrouw. Boven het beeldje hangt een schilderij van na de brand.

In 1998 vroeg de toenmalige pastoor Roland om lid te worden bij de kerkraad. Twee jaar later werd Roland penningmeester en preventieadviseur van de kerkraad. “Ik vond het mijn taak om de kerken brandveilig te maken en de verzekeringen te laten herbekijken. Ik heb in 2010 voor de Sint-Jankerk de verzekering verhoogd met 30 procent voor de kerk, inboedel en glasramen. Ik heb toen ook de brandblusapparaten laten nakijken, sommigen waren sinds 1976 niet meer vervangen. Sofie Demurie van de brandweer heeft een rapport opgemaakt over de verwarmingsketel, die was niet gecompartimenteerd”, vertelt Roland Caes. Het herstel van de verwarmingsketel zou opgenomen worden in de binnenrenovatie, want toen was er geen geld meer.

Voorkeursplan

Het zou nooit zover komen, vier jaar later brandde de kerk helemaal plat door diezelfde verwarming. De gemeente kreeg 7.000.000 euro voor de restauratie van de kerk. Daarvoor moesten plannen uitgetekend worden. In Brussel werden 88 plannen opgesteld waaruit er 4 gekozen werden. Een delegatie van toenmalig burgemeester Claude Van Marcke, Rik Colman, voorzitter van de kerkraad Benoit de Maere d’Aertrycke en Patricia Quatannes. Die kozen toen voor plan ‘A’, waarbij de laatste twee ramen een patio zouden worden en het gemeentehuis een uitbreiding kreeg. “Helaas staken de toenmalige schepenen Noël Veys en Johan Delrue daar een stokje voor, Claude Van Marcke had toen een nipte meerderheid. En ze dreigden ermee de meerderheid te verlaten als men niet koos voor plan ‘C’, het plan met een bijna onmogelijke kelder. Wat nu ook zo blijkt te zijn”, vult Roland aan.

Na een nieuwe stemming stemde de ploeg voor plan ‘C’, niet alleen burgemeester Claude Van Marcke, maar ook Rik Colman en Jonkheer de Maere d’Aertrycke. Roland Caes hield vol dat het geen verstandige keuze was. Maar op 20 april 2017 kwam een einde aan zijn betoog. Na een geschil over een bepaalde verzekering voor de kerk, moest Roland Caes verdwijnen. Geruchten werden verspreid dat hij fraude had gepleegd. “De kerkfabriek is toen nieuwe kandidaten gaan ronselen en vonden Johan Delrue en Thomas Demeulemeester, die het geworden is. Ik mocht vertrekken na 20 jaar trouwe dienst”, vertelt Roland geëmotioneerd.

“En nu hebben ze zonder zich iets aan te trekken van het bisdom of van de erfgoedcel eigenhandig alles ‘on hold’ gezet. Ik heb hier brieven van beide besturen die smeken om een antwoord omtrent de restauratie van de kerk en aandringen op een timing en overzicht van de werken. De burgemeester vertelde me dat er nu een dakske, vloer en sobere ramen in komen. Want het heeft geen zin te investeren in een lege kerk. En dat allemaal met mijn 7 miljoen euro, dat doet pijn, zoiets doe je niet”, zegt Roland gedecideerd.

De mensen verwachten een kerk, geen luxe, geen mastodont. Vele mensen vragen me vaak hoe ‘t zit met de kerk in Anzegem. Wanneer de mensen terug naar hun eigen kerk kunnen. Als er grote missen plaatsvinden in de Kloosterkapel aan het Sint-Vincentiusinstituut dan zitten ze op elkaar gepakt als haringen in een tonneke“, vult Rita aan. “We blijven vechten voor onze kerk. Ik hoop dat de kerk ooit nog zijn gezicht terug krijgt. Dat ze in hun deel doen wat ze willen maar niet in ons stuk. De kerkgemeenschap Sint-Jan is het slachtoffer van de grootheidswaanzin van Delrues politiek. Ik ben niet tegen grootse plannen, ik wil gewoon onze kerk terug zodat onze parochianen op een deftige manier in hun kerk kunnen begraven worden. Waar ze gedoopt, gevormd en getrouwd zijn”, besluit Roland Caes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier