Roeselare treedt toe tot Statiegeldalliantie

Tom Vandenkendelare aan het werk tijdens de zwerfvuilactie. © FB Tom Vandenkendelaere
Philippe Verhaest

Als het van CD&V-raadslid Tom Vandenkendelaere afhangt, moet Roeselare straks deel uitmaken van de Statiegeldalliantie. De recente zwerfvuilactie was voor hem de spreekwoordelijke druppel. De stad zal toetreden, zegt schepen Marc Vanwalleghem.

Afgelopen weekend trok Tom Vandenkendelaere met enkele CD&V-jongeren de straat op en nam hij deel aan de zwerfvuilactie. “Ik werd echt verrast door wat er allemaal langs onze wegen en in de bermen belandt: wc-potten, dode katten… De zwerfvuilactie is broodnodig, maar we zouden meer moeten doen. Collega-raadslid Geert Huyghe ruimt op wijkniveau de bermen op en onze jongerenafdeling is vorige maand gaan ploggen (combinatie van joggen en vuilnis rapen, red.). We zouden via de Kazandstraat naar het jaagpad lopen. Maar verder dan de Kazandstraat zijn we niet geraakt: we raapten in een klein uur onder andere een immobord in polypropeen op, maar ook piep- en isolatieschuim, een plastic taartdoos, een lege fles rosé… Daarnaast ook maar liefst 218 blikjes en flesjes!”

Virtueel 54,5 euro verdiend aan statiegeld

“Ik besef maar al te goed dat de stad al enorme inspanningen levert. Denk aan de glasbollen met cameratoezicht, de vele vuilnisbakken en het Mooimakers-project. Maar we moeten erkennen dat er nog meer nodig is.”

Een eerste stap kan het toetreden tot de Statiegeldalliantie zijn, aldus Tom Vandenkendelaere. “Die pleit voor statiegeld op blikjes en flesjes. Had die bestaan, dan verdienden we al joggend 54,5 euro op een uurtje tijd. Is de stad bereid om tot de alliantie toe te treden en op Vlaams niveau mee voor statiegeld op blikjes en flesjes te pleiten? En welke acties wil de stad ondernemen om onze grachten, bermen en waterlopen van zwerfvuil te bevrijden?”

Schepen Marc Vanwalleghem: “In Roeselare zijn nu al een pak initiatieven om zwerfvuil tegen te gaan, maar we treden toe tot de Statiegeldalliantie”

Schepen Marc Vanwalleghem (CD&V): “Dit thema beroert zeer veel mensen. Het is echter geen evidentie om rond statiegeld op blikjes een eenduidig standpunt in te nemen. Een uitspraak van de Vlaamse regering in deze materie zal pas na de verkiezingen van 26 mei volgen. Op basis van die toekomstige beslissing kunnen we dan overleg plegen met onze partners. Maar we wachten de Statiegeldalliantie niet af en leveren nu al heel wat inspanningen. Vanuit de stadsdiensten en de sociale tewerkstellingsplekken zijn er al veel initiatieven. Die laatsten zullen onze bermen twee keer per jaar volledig reinigen. We kunnen ook rekenen op een grote groep Mooimakers en we werken mee aan hun project. We stellen ook vast dat het bewustzijn rond zwerfvuilproblematiek alleen maar blijft groeien.”

“Zaterdag vond inderdaad de 21ste zwerfvuilactie plaats. Liefst 17 verenigingen en een achttal scholen hebben zich geëngageerd en opnieuw hebben ze ruim 4.000 kilo afval verzameld. Tussen dit vele vuil steken ook zaken waar al statiegeld op gevraagd wordt, zoals bierflesjes. Dat bewijst dat een mentaliteitswijziging meer dan nodig is. Sinds de start van het meldingspunt 1788 zijn er ook cijfers over klachten rond zwerfvuil. Nu kunnen we evalueren welke acties nodig blijven en waar we moeten ingrijpen. Maar we hebben beslist om de Statiegeldalliantie te ondertekenen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier