Roeselare 2013/2018: Luc maakt plaats voor Kris

Op de foto de in januari 2013 geïnstalleerde gemeenteraad met op de eerste rij van links naar rechts Marc Vanwalleghem, Geert Depondt, Filiep Bouckenooghe, Michèle Hostekint, Luc Martens en Geert Huyghe. Op de tweede rij v.l.n.r. Francis Reynaert, Kris Declercq, Nathalie Muylle, José Debels, Bart Wenes, Griet Coppé, Johan Leenknecht, Frans Dochy en Dirk Lievens. Op de derde rij v.l.n.r. Siska Rommel, Henk Kindt, Yana Debusschere, Brecht Vermeulen, Peter Logghe, Ria Vanzieleghem en Trees Verduyn-Coffyn. Achter v.l.n.r. Bart De Meulenaer, Lien Vuylsteke, Filiep Manhaeve, Lieve Lombaert, Filip Deforche, Tania Feys, Frederik Nutten, Gerdi Casier, Leen Sercu, Frederik Declercq, Mieke Van Hootegem, Annelies Carron, Daniël Vanden Berghe, Immanuel De Reuse, Justine Pillaert en Maxim Deweerdt. (Foto SB) © (Foto SB)
Philippe Verhaest

De grootste verandering tijdens de afgelopen bestuursperiode was uiteraard de burgemeesterswissel. In april 2016 maakte CD&V-boegbeeld Luc Martens plaats voor Kris Declercq. Die is ondertussen uitgegroeid tot de belichaming van de Roeselaarse politieke wereld.

Roeselare 2013/2018: Luc maakt plaats voor Kris

Rustige vastheid. De ondertussen legendarische woorden van oud-premier Herman Van Rompuy typeren de voorbije zes jaar op het Roeselaarse Schoon Verdiep perfect. Toch onderging de samenstelling van de gemeenteraad ook enkele opvallende wissels. Bij Open VLD nam Annelies Carron na tien jaar afscheid van de gemeenteraad. Officieel omdat ze haar politieke bezigheden niet meer met haar job en gezinsleven kon combineren, maar ook de strijd achter de schermen bij de liberalen speelde een rol. “Tegenwoordig draait alles rond politieke spelletjes, zonder dat er naar het belang van de burger wordt gekeken. Het gaat niet meer over de essentie”, zei ze bij haar afscheid in augustus 2016 in onze krant.

Francis Reynaert, huidig fractieleider bij Open VLD, stopt eind dit jaar met de lokale politiek en liet zich in juni van dit jaar ontvallen dat gemaakte afspraken rond het lijsttrekkerschap mee aan de basis van het vertrek van Annelies liggen. “Het lag vast dat AnneliesCarron de lijst zou trekken en ik op de tweede plaats zou staan”, verduidelijkte Francis. “Maar dat was niet naar de zin van Piet Delrue. Hij moest en zou die eerste plaats bekleden.”

Luc Martens

Ook bij CD&V vielen een pak wissels te noteren, al stonden die al bij de start van deze bestuursperiode in januari 2013 in de sterren geschreven. Alles werd in gang gezet in april 2016, toen burgemeester Luc Martens plaats maakte voor zijn opvolger Kris Declercq. Zo werd toenmalig gemeenteraadsvoorzitter Bart Wenes tot eind 2016 even schepen van onder andere Cultuur en bij de jaarwissel volgde een nieuwe stoelendans. Dirk Lievens volgde toen Bart Wenes als schepen op, terwijl Bart Wenes OCMW-voorzitter werd. Zo verdween vaste waarde Geert Depondt van het politieke firmament.

Roeselare 2013/2018: Luc maakt plaats voor Kris

Dubbel gevoel

Luc Martens blikt met goede herinneringen terug op de wissel. “Maar de eerste gemeenteraadsverkiezingen waar ik niet aan deelneem, zorgen wel voor een dubbel gevoel”, geeft hij toe. “Ik heb nog een pak uitdagingen in mijn leven, dus het zwarte gat hoef ik niet te vrezen. Aan de andere kant neem ik nu wel afscheid van de effectieve kant van de politiek. En dat is toch even slikken. Het gaat immers om een vitaal onderdeel van mijn leven.”

“Verkiezingszondag 14 oktober beleef ik van aan de zijlijn. Dat zal toch even wennen worden”

“Dit is wel een bewuste keuze, want ik had altijd gezegd dat ik mijn burgemeesterschap tot tien jaar wilde beperken. Het is uiteindelijk een klein jaartje langer geworden. Ik put wel kracht uit het feit dat CD&V opnieuw een mooie lijst kan voorleggen én dat Kris Declercq het uitstekend doet.”

Zondag 14 oktober zal Luc Martens evenwel nog intens beleven. “Zij het voor het eerst van aan de zijlijn. Dat wordt even wennen, denk ik. Ik ga uiteraard eerst mijn stem uitbrengen en zal de rest van de dag de uitslagen op de voet volgen. ‘s Avonds zak ik dan naar het CD&V-lokaal in de Zuidstraat af, waar ik met de hele ploeg een pintje kan drinken op een hopelijk schitterend resultaat.”