Roeselaarse reuzen verhuizen straks naar nieuw onderkomen

De Roeselaarse reuzen kunnen op veel respect genieten en in 2016 werd zelfs een nieuwe vereniging opgericht. Raadslid Lieve Lombaert was bekommerd over de toestand van de reuzen, schepen Dirk Lievens verzekerde haar dat die straks een nieuwe rustplaats krijgen. Wat die plaats was, dat verklapte hij nog niet.

De Roeselaarse reuzen mogen straks even van stal om hun te verhuizen naar hun nieuwe rustplaats. © Stefaan Beel

Lieve Lombaert (N-VA) maakt zich zorgen om de toestand van de Roeselaars reuzen. “In 2016 zijn de reuzen van onze stad onder het stof gehaald en een nieuwe vereniging werd opgericht met de naam Reusselaere. Een aantal gemeenteraadsleden zoals o.a. de familie Debruyne, schepen Tom Vandenkendelaere, Frederik Declercq … en ikzelf zijn lid van deze vereniging en maken deel uit van de familie van de reuzenduwers. De familie Debruyne is ook eigenaar van een reus, maar die deze reus staat wel niet in DIPOD-site. De stadsgilde Reusselaere is ambitieus. Er is al gezorgd voor nieuwe uitrusting voor de dragers en deze stadsgilde wil de bestaande reuzen restaureren. Het grote probleem waarmee de Reusselaere geconfronteerd wordt is de stalling van deze reuzen. Deze reuzen staan nog altijd in DIPOD, maar door de verbouwingen die daar aan de gang zijn, staan de reuzen in het vuil en vangen veel stof. Ook de beschermhoezen die de reuzen toch enige bescherming geven zijn verdwenen. Omdat ons erfgoed niet verloren mag gaan, ben ik bezorgd over het verder bestaan van deze reuzen. Is er al een plaats gevonden waar de reuzen kunnen bewaard worden zodat zij niet verder onder het vuil en stof moeten staan?”

Nieuwe stek

Schepen Dirk Lievens (CD&V): “Deze week zitten we nog samen, de oplossing staat klaar. De reuzen worden bewaard in een opslagplaats, maar er wordt daar momenteel niet gewerkt. Het valt dus mee met het stof dat ze vergaren. Ondertussen is men ook bezig met de versleten hoezen te vervangen. Binnenkort zullen de reuzen op stap gaan naar hun nieuwe woonplaats.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.