Rist nieuwe namen bij CD&V en Open VLD Houthulst

Alle kandidaten van CD&V + Lijst van de Burgemeester, uitgenomen Tessa Vandewalle, Nadine Bailleul, Nicole Pauwelyn en Birger Kimpe, samen met voorzitter Geert Govaere. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Minder dan een half jaar nog voor we met zijn allen naar de stembus trekken. Op 14 oktober kies je wie de volgende zes jaar Houthulst zal besturen. Wie en welke partijen vind je straks op de lijsten, wie doet niet meer mee? Tijd voor een stand van zaken.

Met achtereenvolgens Maria Vandenbussche, Joris Hindryckx en Ann Vansteenkiste levert CD&V in Houthulst al decennia de burgemeester. Ook dit jaar is CD&V-lijsttrekker Ann Vansteenkiste de te kloppen kandidaat. Nadat de partij eerder al oud-burgemeester en huidig schepen van Financiën Joris Hindryckx lanceerde als tweede plaats op de lijst, werden tijdens de Soirée van CD&V de rest van de kandidaten voorgesteld.

Behalve de eerste en de tweede plaats zijn er nog geen plaatsen bekend“, zegt burgemeester Ann Vansteenkiste. “Vandaar in alfabetische volgorde de kandidaten voor CD&V: Nadine Bailleul, Martine Beauprez, Lisa Callebert, Dries Delheye, Gina Demeulenaere, Filip Despierre, Kelly Es, René Godderis, Joris Hindryckx, Birger Kimpe, Nicole Pauwelyn, Marc Pysson, Tessa Vandewalle, Jeroen Vandromme, Geert Van Exem, Ann Vansteenkiste, Erik Verbeure, Maya Vervaeke en Dunia Vierstraete.”

Andere naam

Opvallende namen zijn Marc Pysson en Filip Despierre. Marc Pysson is een verenigingsman uit Klerken en zetelde deze legislatuur al in de OCMW-raad, maar raakte twee jaar geleden tot aan zijn borst verlamd na een zwaar verkeersongeval op de A19 in Beselare. Filip Despierre is dan weer de zaakvoerder van het gelijknamige bouwbedrijf in Houthulst.

De christen-democraten willen ook profiteren van het burgemeestersvoordeel en veranderen voor de verkiezingen lichtjes van naam. “We komen op als ‘CD&V+ Lijst van de Burgemeester‘”, zegt Ann Vansteenkiste. “We doen dat vooral omdat we streven naar plaatselijke uitgebreide samenwerking en een open en evenwichtig beleid. Houthulst is de snelst groeiende gemeente in de Westhoek en dat willen we ook behouden. Vandaar dat we naar de kiezer trekken met de hashtag #blijvengroeien.”

Zoektocht

Ook de andere partijen zitten niet stil. SP.A gaat onder die naam naar de verkiezingen en maakte al een tijdje geleden bekend dat gemeenteraadsvoorzitter Nico Stroobant de lijst zal trekken. “We zijn nu toch al een aantal maanden goed bezig met de vorming van de lijst en onze zoektocht is bijna ten einde“, zegt Nico Stroobant. “We kunnen opnieuw rekenen op de steun van enkele oudgedienden zoals Francky Damman, David Debruyne, Peter Van Ryckeghem, Patrick Vandewiele, Thierry Everaert, Carrie Van Praet en Isaline Prinzie.”

“Houthulst is de snelst groeiende gemeente in de Westhoek en dat willen we behouden”

Bij een vorige stand van zaken werden ook al nieuwkomers Lindsy Beauprez, Margo Cauwelier en Robert Cauwelier aangekondigd, maar nu is Nico Stroobant voorzichtiger. “We zijn van mening dat als de lijst past echt volledig is wij hiermee naar buiten zullen komen. Dus nog eventjes afwachten geblazen”, aldus Stroobant. “Momenteel ligt de focus op het organiseren van een aantal evenementen zoals de komst van de buurtcaravan op zowel 10 mei (Houthulst Kermis) als 25 mei op het marktpleintje in Jonkershove.”

Nieuwe namen

Het ziet er echter naar uit dat oppositiepartij N-VA de belangrijkste uitdager wordt van de huidige burgemeester. Daar zal fractieleider Filip Vanhevel de lijst trekken. “We zijn ook volop bezig en we kunnen zeggen dat de lijst al quasi volledig is”, aldus Filip Vanhevel. “Alle huidige gemeenteraads- en OCMW-raadsleden zullen opnieuw van de partij. Ten opzichte van de vorige verkiezingen zijn er tien à elf nieuwe namen op de lijst. Alleen die van ondervoorzitter Karlos Debouck is al bekend, maar de andere namen houden we nog even geheim.”

Rist nieuwe namen bij CD&V en Open VLD Houthulst

Open VLD ten slotte is de vierde partij die opkomst. Voorzitter Stefaan Vansevenandt kondigde in juni al aan dat hij de lijst zal trekken. Ondertussen vertrok ondervoorzitter Filip Verleye met slaande deuren uit onvrede met de Open VLD-afdeling van Staden. “Vast staat dat huidig gemeenteraadslid Aagje Van Maerrem op de tweede plaats zal staan en Anne-Mieke Borra de lijst zal duwen. We kunnen ook al vier nieuwe dames voorstellen: Julie Deweer, Shana Dejonghe, Anaïs Dewilde en Ilse Demonie. Ook huidig gemeenteraadslid Filip Deroo komt normaal weer op, maar we weten nog niet op welke plaats.”