Restauratie Abdijhoeve kan na de zomer starten

Het plaatsbezoek kon op heel wat belangstelling rekenen. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Na de gemeenteraad van woensdagavond 8 juli nodigde gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert alle raadsleden, pers en andere aanwezigen uit om de beschermde Abdijhoeve te bezoeken.

Burgemeester Anthony Dumarey gaf uitleg over de plannen met de Abdijhoeve. Intussen is al een groot gedeelte van de buitenkant gerestaureerd en opnieuw gekaleid. “Een heel groot werk. De muren waren in een nog slechtere staat dan eerst gedacht, waardoor heel wat stenen moesten worden vervangen. Op sommige plaatsen waren ze zelfs tot bijna aan de binnenkant verpulverd”, legt de burgemeester uit.

“Na de zomer kunnen we, met goedkeuring van Erfgoed, de vloer in wat vroeger de Sint-Pieterszaal was, uitbreken en kan eindelijk de restauratie van de binnenkant starten. In die zaal hopen we eind 2021 het eerste huwelijk te kunnen voltrekken. Ook zal dat gedeelte dienen als ontvangstruimte voor jubilarissen of recepties.”

Geen gemeenteraadszittingen

Oorspronkelijk was het plan om ook de gemeenteraad daar maandelijks te laten plaatsvinden. “In samenspraak met de gemeenteraadsvoorzitter hebben we nu beslist om in lokaal dienstencentrum Biezenbilk te blijven, vermits het voor onze technische dienst telkens een groot werk zou zijn om de ceremoniezaal met tafels en stoelen klaar te zetten”, verduidelijkt de burgemeester.

Half december 2021 zullen in het achterste gedeelte het ontbijthuisje en de bistro of restaurant openen. In september worden beide zaken toegewezen en kan ook daar gestart worden met de restauratie, zodat de uitbaters hun zaak kunnen inrichten”, aldus nog de burgemeester.

Hotelgedeelte

Verdere plannen met het hotel zijn er nog niet. Er wordt onder meer gedacht aan seniorenflats. Dat hotelgedeelte van de Abdijhoeve, in de jaren negentig een pareltje in Oudenburg, is het verval duidelijk zichtbaar. Zo werden in de ruimte waar het zwembad ligt, al vernielingen aangebracht, de vensters zijn ingeslagen. “Onze technische dienst heeft alles nu dichtgetimmerd om het vandalisme te stoppen“, toont de burgemeester.

“We kijken ernaar uit om op deze prachtige site meer beleving te brengen, zodat deze parel van Oudenburg weer in al zijn glorie schittert”, besluit Anthony Dumarey.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier