Renaat Landuyt op podium voor 1-Mei-toespraak in Brugge

Naast de Brugse schepenen Pablo Annys, Philip Pierins en Mieke Hoste (SP.A) stond ook Renaat Landuyt op het podium op de Burg. Tijdens een zeldzaam geworden publiek optreden maakte de voormalige burgemeester een allesbehalve aangeslagen indruk.


Nu Renaat Landuyt niet langer de nummer één is in de pikorde van de Brugse socialisten stapt volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht op zondag 26 mei als lijsttrekker naar de kiezer op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement. Zij hield de speech op de Dag van de Arbeid op de Burg die oudergewoonte het orgelpunt vormt van de 1 mei-optocht in Brugge. “Socialisten hebben onrecht, onzekerheid en ongelijkheid nooit normaal gevonden,” aldus Lambrecht, “maar de voorbije jaren zijn die drie zaken fel gestegen. De schuld van de regering van trek uw plan.”

Namens het ABVV stond Erik Van Deursen stil bij vijf strijdpunten, waaronder “een stijging van het bruto minimumloon tot 14 euro per uur, het optrekken van de sociale uitkeringen en werk maken van werkbaar werk.”

De honderden aanwezigen gaf hij ook nog een stemadvies voor zondag 26 mei mee. “Als ABVV geven wij nooit een strikt stemadvies, maar wij pleiten niettemin om kandidaten te steunen die opkomen voor rechtvaardigheid, de belangen van werknemers en werklozen en het klimaat.”

In de marge van het 1 mei-gebeuren deelde de Brugse afdeling van de Jongsocialisten 500 symbolische draaischijven uit op de Markt. Deze draaischijven laten de zon opkomen, maar het pensioen verdwijnen. “Met deze actie willen we op een ludieke manier aantonen dat we zeker kunnen zijn dat de zon elk etmaal opkomt, zelfs op bewolkte dagen als vandaag”, motiveert Tom Willems, voorzitter van de Brugse Jongsocialisten. “We hebben echter geen zekerheid meer over ons pensioen, iets wat ook heel wat jongeren bezighoudt. De volgende regering moet werk maken van een minimumpensioen van 1.500 euro voor bedienden, arbeiders, ambtenaren en zelfstandigen. We zijn genoeg gechareld door Charles Michel en zijn compagnie.”

Chris Van den Bossche van Bond Moyson waarschuwde voor “een onderfinanciering van de sociale zekerheid door een taxshift die niet gecompenseerd wordt. We moeten er blijven voor zorgen dat mensen toegang krijgen tot gezondheidszorgen zonder dat ze hiervoor supplementen hoeven te betalen of verzekeringen afsluiten die eigenlijk enkel de meer vermogenden zich kunnen permitteren.”

De Brugse afdeling van de PVDA en de Linkse Socialist, een trotskistische splintergroep binnen de linkerzijde, maakten van de 1 mei-toespraken gebruik om op de Burg zelf ook campagne te voeren.

(SVV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.