Relletje op Ieperse gemeenteraad over aanpassing tarieven zwembad en atletiekpiste

De atletiekpiste op de Ieperse sportzone. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De goedkeuring van de nieuwe tarieven voor het zwembad en de atletiekpiste zorgde voor een klein relletje op de Ieperse gemeenteraad. Oppositiepartijen Groen en CD&V vonden het schandalig dat de nieuwe tarieven al werden ingevoerd voor ze goedgekeurd werden door de gemeenteraad. Schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper) moest door het zand en de startdatum aanpassen naar de dag na de gemeenteraad.

Het stadsbestuur voerde in de zomer van 2020 nieuwe tarieven in voor het zwembad en de atletiekpiste. Een jaar later blijkt dat de tariefwijziging een duidelijke verschuiving heeft veroorzaakt in het gebruik van de piste. De verkoop van de individuele tickets steeg met 343%. De verkoop van meerbeurtenkaarten daalde met 26,6%.

Door corona was er een duidelijke daling van het aantal gebruikers. Het stadsbestuur wil die trend aanpakken en stuurt een aantal tarieven bij. Momenteel betalen inwoners meer om de piste met verlichting te gebruiken. Nu er een drukknop is om de ledverlichting alleen te activeren wanneer nodig, is er gekozen voor één standaardtarief van 1 euro. Ieperse lopers kunnen voor 20 euro een 25 beurtenkaart aankopen. Deze kaart blijft 1 jaar geldig.

50-beurtenkaart

Belangrijkste wijziging voor het zwembad is de gewijzigde formule van een 50-beurtenkaart. “Uit de evaluatie bleek dat er nood is aan een gezinsvriendelijke formule om te zwemmen”, zegt schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper). “Dankzij de democratische prijs van de 50-beurtenkaart komen we aan de vraag van de regelmatige bezoeker van ons zwembad tegemoet. Bovendien kunnen alle gezinsleden de meerbeurtenkaart gebruiken. Zo betaalt elk gezinslid de democratische prijs van 1,80 euro per zwembeurt in plaats van 3 euro. De coronatijden hadden ook een invloed op het zwemgedrag. Daarom verlengen we de geldigheid van de reeds aangekochte meerbeurtenkaarten met één jaar en stimuleren we de mensen om te blijven bewegen.”

Gedifferentieerd tarief

Er blijft wel een onderscheid tussen inwoners en niet-inwoners. Inwoners betalen 90 euro voor een 50-beurtenkaart, niet-inwoners betalen 135 euro. Met de 50-beurtenkaart krijgt iedereen van het gezin toegang tot het zwembad. De meerbeurtenkaarten blijven één jaar geldig. Meerbeurtenkaarten aangeschaft voor 1 september 2021 worden automatisch verlengd tot 1 september 2022.

Oppositiepartijen CD&V en Groen waren tevreden dat de tarieven aangepast worden, maar Jan Laurens (CD&V) ging nog steeds niet akkoord met het gedifferentieerd tarief voor inwoners en niet-inwoners. “Het belangrijkste is dat je mensen aanzet om te sporten. Als ik bijvoorbeeld meer geneigd ben om te sporten omdat een Zonnebeekse vriend mee kan gaan, dan pas heb je je doel bereikt. Bovendien krijgt Ieper centen van de hogere overheden om een centrumfunctie te vervullen.”

Voor spek en bonen

Fractieleider van Jordy Sabels (Groen) had vastgesteld dat de nieuwe tarieven al op de website stonden sinds eind augustus, dus nog voor ze door de gemeenteraad goedgekeurd werden. “Tijdens de coronaperiode had ik al vaak het gevoel dat we hier voor spek en bonen zaten, maar dit is echt een schande. Waarom zitten we hier nog?”

Schepen van Sport Patrick Benoot (Open Ieper) verdedigde het gedifferentieerd tarief door te stellen dat Ieperlingen de belastingen betalen die de sportinfrastructuur bekostigen. Hij zei ook dat het de bedoeling was dat de nieuwe tarieven zouden van kracht gaan vanaf 1 september. “Maar het was niet de bedoeling dat ze al op de website zouden staan. Dat heeft een medewerker gedaan buiten mijn weten om”, aldus Patrick Benoot.

Toneel

Daarmee zat het spel helemaal op de wagen. Zowel CD&V als Groen wezen erop dat het onwettig is om tarieven in te voeren voor ze goedgekeurd werden door de gemeenteraad. “Wat voor een toneel is dit hier zeg”, fulmineerde Miguel Gheysens (CD&V), en hij eiste dat het punt verdaagd zou worden.

De schepen beet in het stof en stelde voor om de nieuwe tarieven in te voeren vanaf 7 september, de dag na de gemeenteraad. Uiteindelijk werd het agendapunt toch gestemd, maar dan gesplitst in twee agendapunten: de tarieven van de atletiekpiste enerzijds en de tarieven van het zwembad anderzijds. Uit protest tegen de gang van zaken weigerden de twee leden van de Groen-fractie hun stem uit te brengen. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier