Reddy De Mey wil Daikin als sponsor noodlijdend KVO

Reddy De Mey deed heel wat telefoontjes over het noodlijdende KV Oostende en maakte van zijn interpellatie gebruik om daarover verslag uit te brengen in de gemeenteraad. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Reddy De Mey (Vlaams Belang) pleitte op de gemeenteraad om Daikin aan te spreken als sponsor van het noodlijdende KVO. Gemeenteraadsvoorzitter Wouter De Vriendt (Groen) vond dat echter geen stadsbevoegdheid en brak de tussenkomst af.

KV Oostende beleeft financieel harde tijden. Dat heeft onder meer te maken met de hoge huurprijs van 1,2 miljoen euro per jaar die de club moet betalen voor de nieuwe tribune. Die werd enkele jaren geleden gebouwd door de vennootschap van toenmalig KVO-voorzitter Marc Coucke. Het stadsbestuur stuurde onlangs een brief naar Coucke waarin gewezen werd op de overeenkomst rond die tribune. Als KV Oostende verdwijnt, wordt die eigendom van de stad en krijgt Coucke helemaal geen huurgeld meer.

“Liever meer discretie”

Reddy De Mey (Vlaams Belang) en Karel Labens (SP.A-Stadsmakers) interpelleerden over de situatie van KVO. Labens had vooral vragen bij het feit dat de brief aan de grote klok was gehangen. Hij vermoedde dat de club zelf liever wat meer discretie had gezien. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) wees er op dat de brief een openbaar document is en dat iedereen die mag opvragen. Ook de pers moet de brief zo in handen hebben gekregen, stelde de burgemeester.

Tommelein stelde verder dat hij al telefonisch contact had met de betrokken partijen, maar de inhoud van die gesprekken niet wou bekend maken. “Wij zijn op zich geen betrokken partij”, verduidelijkte de burgemeester. “De jeugdwerking is een vzw en wordt door ons gesubsidieerd, maar de eersteklasseclub is een bedrijf. De stad zal dan ook geen geld pompen in KVO. Het vorige stadsbestuur gaf een doorgeeflening en misschien kunnen wij ook nog helpen, maar wij stoppen zelf geen geld in een voetbalclub.”

“Geen overzicht van telefoontjes”

Reddy De Mey vertelde in zijn lange interpellatie honderduit over de telefoontjes die hij had gedaan om zich over het dossier te informeren. Gemeenteraadsvoorzitter De Vriendt wees hem er een eerste keer op dat hij beknopter moest zijn en geen namen mocht noemen. “Anders zal ik het punt naar de geheime zitting moeten doorschuiven”, aldus De Vriendt. “We moeten hier geen overzicht krijgen van de telefoons die u hebt gedaan.”

Reddy De Mey ging echter door met de suggestie om een Japans bedrijf uit Oostende, dat vroeger Club Brugge had gesponsord, te vragen om nu KV Oostende te gaan sponsoren. Hij noemde geen namen, maar duidelijk was dat het over Daikin ging. Daarop vroeg Wouter De Vriendt het raadslid nog eens om bij de bevoegdheden van de stad te blijven en zijn tussenkomst af te sluiten, wat De Mey – onder gelach in de zaal – uiteindelijk deed.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier