Realisaties van Renaat Landuyt worden één voor één uitgegomd…

© cartoon Bart Vantieghem
Stefan Vankerkhoven

Voormalig burgemeester Renaat Landuyt heeft nog maar twee maanden geleden zijn sjerp moeten afgeven aan zijn opvolger Dirk De fauw. Hoewel het nieuwe stadsbestuur deels dezelfde politieke kleur heeft, enkel Open VLD is erbij gekomen, lijkt het wel alsof bijna alle realisaties en beslissingen van de rode burgemeester één voor één weggegomd worden.

Sinds de fusie van Groot-Brugge in 1971 werden slechts drie burgemeesters niet opnieuw verkozen: Michel Van Maele, Fernand Bourdon en Renaat Landuyt. Laatstgenoemde verloor in oktober de kiesstrijd van zijn grote rivaal, Dirk De fauw. Hoewel SP.A en CD&V zowel nu als in de vorige legislatuur samen Brugge bestuurden, kiest de nieuwe beleidsploeg, waarin CD&V meer gewicht heeft, duidelijk voor een andere koers. Nogal wat beleidsbeslissingen uit de vorige legislatuur worden herzien of teruggeschroefd.

Uit geschiedenisboeken

Het lijkt wel alsof de christendemocraten, met de steun van Open VLD, Renaat Landuyt en zijn realisaties uit de Brugse geschiedenisboeken willen schrappen. Al hebben zij daarvoor wel de collaboratie van de SP.A’ers in het college nodig. “Dirk de fauw weet zijn stempel te drukken op het nieuwe stadsbestuur. En misschien drukte Renaat Landuyt vorige legislatuur wel enkele beslissingen door tegen de zin van zijn partijgenoten in het college”, zegt Brugs CD&V-voorzitter Sylvie Micholt.

Misschien drukte Renaat Landuyt wel enkele beslissingen door tegen de zin van zijn partijgenoten in het schepencollege
Sylvie Micholt
voorzitter CD&V Brugge

Renaat Landuyt wenst niet te reageren. ” Ik hou mij aan mijn zelf opgelegd stilzwijgen en deontologie”, klinkt het kort.

Wij zochten en vonden in elk geval al twaalf verschillen tussen het vorige en het huidige stadsbestuur.

1

Naar alle waarschijnlijkheid kiest het stadsbestuur ervoor om de nieuwe expohal voor de stedelijke musea te bouwen op de site van Sint-Andreas aan de Garenmarkt. Renaat Landuyt verkoos de KTA-site, omdat Sint-Andreas te veel geld vroeg om haar domein te kopen. Ongetwijfeld wil CD&V deze katholieke school een nieuwe toekomst geven op de KTA-site. De verandering van locatie bewijst de tegenstelling tussen katholiek en vrijzinnig: een socialistisch burgemeester kiest voor een museumhal op de voormalige gronden van het gemeenschapsonderwijs, een CD&V’er wil het katholiek onderwijs in de binnenstad redden.

2

Het nieuwe stadsbestuur besliste om, na minder dan een jaar, de gratis shoppingbusjes tussen ‘t Zand en het station vanaf mei af te voeren. De reden? Ze vervoeren amper 75 à 125 reizigers per dag. In plaats hiervan onderhandelt Dirk De fauw met De Lijn over de invoering van elektrische shuttlebussen.

3

Dirk De fauw toont zich linkser lees: humaner dan Renaat Landuyt in de aanpak van transmigranten. De nieuwe burgemeester steunt de Zeebrugse pastoor en wenst een infopunt voor vluchtelingen in de pastorie.

4

Schepen van Openbaar domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) wil meer groen in de binnenstad. Dat moet het vele beton en de kasseien opfleuren. Ze vindt de kritiek terecht dat ‘t Nieuwe Zand het paradepaardje van Renaat Landuyt een lelijke, betonnen vlakte is. Bovendien heeft ze de plannen voor de heraanleg van de Katelijnestraat terug naar af gestuurd.

5

Greet Verleye, perschef bij de stad, nam tijdens het bewind van Renaat Landuyt verlof zonder wedde. De socialistische brugemeester benoemde Jonathan Nowaskowski tot zijn perschef, maar Dirk De fauw achtte die te rood. Greet Verleye kon en mocht terugkeren naar haar oude functie en Jonathan kreeg een galante transfer naar de stedelijke musea, waar hij opgenomen werd in het directieteam.

6

Mercedes Van Volcem stelde voor de verkiezingen dat zij het hele jaar terrassen in Brugge wil en postte op Facebook onlangs een foto van gezellige winterterrassen in Mechelen. Sinds 2013 werden onder Renaat Landuyt slechts beperkte winterterrassen toegestaan, maar de horeca wil meer dan één rijtje tafels op zonnige winterdagen. Nu werken Dirk De fauw, Franky Demon en Mercedes Van Volcem samen aan een nieuw terrassenreglement.

7

Renaat Landuyt zorgde er met de Triënnale voor dat Brugge inzake actuele kunsten een inhaalbeweging maakte. Maar al het geld en alle culturele mankracht ging naar de Triënnale, waardoor de musea geen grote expo’s meer op touw zetten. Cultuurschepen Nico Blontrock wil dat veranderen. Hij wil ook de deelgemeenten én Brugse kunstenaars betrekken in dit project. Bovendien zet hij opnieuw twee grote expo’s op het programma: tentoonstellingen rond Filips de Goede en Hugo van der Goes.

8

Renaat Landuyt was geen voorstander van een Brugse stadsdichter, Nico Blontrock wil er zo spoedig mogelijk een aanstellen.

9

Renaat Landuyt richtte de Toekomst van Brugge op, een forum waarop Bruggelingen met originele ideeën voorstellen konden doen. Dirk De fauw opteert voor een andere manier van inspraak en burgerparticipatie. Het schepencollege zal de Brugse wijken intrekken en buurten zullen zelf een budget krijgen om de wijk te verbeteren.

10

Zelfs het stedelijk infoblad BiS krijgt een andere naam: Stadsmagazine!

11

Er komt dit jaar geen tweede editie van het tweejaarlijks literair stadsfestival BRUtaal, dat in 2017 door Renaat Landuyt gelanceerd werd.

KAAP en Nico Blontrock schuiven elkaar de zwarte piet door: de nieuwe cultuurschepen wacht op een initiatief van het kunstencentrum, KAAP wacht op stadsgeld.

12

Met Valentijn waren er geen Brugse Proeverietjes op de Vismarkt meer. Of ligt dat aan het vertrek van Hilde Decleer uit het schepencollege?