Reacties op Renaat Landuyt: van ‘pientere strateeg’ tot ’emotionele chantage’

Burgemeester Renaat Landuyt zet de zaken op scherp. © Davy Coghe
Redactie KW

Politiek Brugge reageert op de ‘pensioen’-uitspraak van Renaat Landuyt deze week in KW.

“Een stem minder dan de vorige keer en ik ga met pensioen.” Met deze uitspraak in het dubbelinterview met John Crombez, dat je hier kan lezen, stelt burgemeester Renaat Landuyt de zaken op scherp. Dat een burgemeester zijn toekomst zo duidelijk koppelt aan het aantal voorkeurstemmen is zelden gezien. Politiek Brugge reageert.

Dirk De fauw (CD&V): “Strategische zet”

Dirk De fauw.
Dirk De fauw.© KW

“Dit is onverwacht. Het is zijn eerste legislatuur als burgemeester en ik begrijp dat je jezelf dan wil bewijzen. Je hebt keihard je best gedaan en als je daar dan niet voor beloond wordt, ben je ontgoocheld. Maar om daar dan onmiddellijk het bijltje bij neer te leggen? Ik vind dat de je de uitslag van de verkiezingen altijd in de context moet zien. Wat doet de rest van mijn partij? Wat doen mijn voornaamste tegenstanders? Kijk naar de manier waarop Stefaan De Clerck bij de vorige verkiezingen in Kortrijk aan de kant werd geschoven door Vincent Van Quickenborne, ook al had hij het meeste aantal stemmen. Door zijn uitspraak maakt Renaat Landuyt er meteen burgemeestersverkiezingen van. SP.A doet het momenteel niet echt goed. Je ziet overal dat John Crombez de naam SP.A niet wil profileren. Daarom vermoed ik dat het eerder een strategische zet is. Het draait nu om hem persoonlijk. Ik denk niet dat het voor mij gevolgen heeft naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. En ik ga zelf geen conclusies koppelen aan een campagnemove van een tegenstander, ook al is hij nu nog mijn coalitiepartner.”

Pol Van Den Driessche (N-VA): “Hou van duidelijkheid”

Pol Van Den Driessche.
Pol Van Den Driessche.© Davy Coghe

“Renaat Landuyt zet de dingen op scherp en daar hou ik wel van. Hij maakt het duidelijk voor de kiezer, hij maakt er een strijd van om het burgemeesterschap. Was het maar zo! Ik ben daar voorstander van, maar ons kiessysteem zit anders in elkaar. De uitspraak typeert ook Landuyt. Hij is bezig met zijn zaak. Hij denkt twee stappen verder dan een ander, een pientere strateeg. Eigenlijk brengt Landuyt ook gewoon een belangrijk democratisch principe in herinnering. De partij en/of de persoon die de verkiezingen verliest, laat best anderen eerst aan zet om de politieke toekomst te bepalen. Want te vaak gebeurt het dat de verliezende partijen op verkiezingsavond bij elkaar klitten om toch maar aan een meerderheid te geraken. En zo de winnaars van de macht te houden. Dat was vorige keer ook in Brugge het geval, toen de N-VA haar zetelaantal vervijfvoudigde (van 2 naar 10, red.) maar toch in de oppositie werd gehouden. Als ik vandaag sommigen trouwens bezig hoor, zijn ze weer van plan om dat nog eens te doen. Gelukkig kunnen de mensen dat plan doorkruisen, door over acht maanden massaal duidelijk te maken wat zij wél wensen. Tijdens onze huisbezoeken – zaterdag al voor de 20ste keer – horen we dat veel Bruggelingen het beleid van dit stadsbestuur ondermaats vinden. Zij willen verandering, met een nieuwe ploeg die echt luistert naar de mensen en die ambitie toont.”

Mercedes Van Volcem (Open VLD): “Lambrecht lanceren?”

Mercedes Van Volcem.
Mercedes Van Volcem.© KW

“Straffe uitspraak van Landuyt. Als ik hem zie, lijkt hij altijd zo zelfzeker en overtuigd dat hij meer stemmen gaat halen. Als hij stopt bij minder persoonlijke stemmen, ben ik zeer gemotiveerd om over te nemen. (lacht) Elk zijn strijd. Wij zijn het alternatief na vijf jaar stilstand. Het is tijd voor een nieuw verhaal. Een nieuwe motor. Laat de kiezer beslissen. Zijn uitspraak is voor mij toch zeer verrassend. Hij houdt niet vast aan de macht, misschien wil hij Lambrecht dan meteen als opvolger lanceren.”

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang): “Emotionele chantage”

Stefaan Sintobin.
Stefaan Sintobin.© Davy Coghe

“Landuyt hoopt dat de mensen denken: Het zou toch jammer zijn als die mens zou stoppen met politiek, we gaan dan toch maar voor hem stemmen. Ik weet hoe politici het durven te spelen. Dit is emotionele chantage. Renaat Landuyt geeft me de indruk dat hij enkel bezig is met zichzelf, met zijn postje als burgemeester. Dat zie ik ook bij de andere partijen. Iedereen is bezig over het burgemeesterschap, terwijl het volgens mij zou moeten gaan over het beleid. Ik wil debatteren over de inhoud, niet over die postjes. Als je overtuigd bent van je beleid, moet je zulke zinnen niet uitspreken. Dan komen de stemmen vanzelf. Misschien neemt Landuyt wel de vlucht vooruit. Gooit hij op voorhand al de handdoek in de ring. Jarenlang kreeg hij kritiek, hij beseft al dat hij niet zoveel stemmen als de vorige keer zal halen.”

Raf Reuse (Groen): “Bezig met postjes”

Raf Reuse.
Raf Reuse.© Benny Proot

“Landuyt schotelt de Bruggelingen een duidelijke keuze voor: is dit zesjarig bestuur kwalitatief genoeg? Durven ze te gaan voor progressieve keuzes? Wij vinden duidelijk van niet. Wat wel opvalt, is dat voor veel spelers hun persoonlijke politieke ambities belangrijker zijn dan de inhoud. Andere partijen zijn nu al bezig over postjes en coalities. Hallucinant! Wij hopen dat het verkiezingen worden waarin de lokale politiek zich van haar mooiste kant laat zien zodat de Bruggelingen inhoudelijke keuzes kunnen maken.”

Annick Lambrecht (SP.A): “Renaat vraagt steun”

Annick Lambrecht.
Annick Lambrecht.© KW

“Ik begrijp Renaat. Na al zijn inspanningen zou het erg zijn dat hij minder stemmen zou halen. Niemand heeft in zo’n korte tijd zoveel in beweging gezet. Vergis u niet: zijn ambitie en goesting om de mooiste stad van Vlaanderen verder te leiden is zeer groot. Hij wil nog eens zes jaar zwaar werken met een goede ploeg voor Brugge en de Bruggelingen. Renaat is zeer streng voor zichzelf, zo ken ik hem. Hij geeft aan dat hij de uitdaging zeer serieus neemt. Nu hij zoveel in beweging zette om Brugge nog mooier te maken, wil hij dat ook afwerken. Met die oneliner vraagt hij steun om dat te kunnen doen.”

(Olivier Neese/Ilse Naudts)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.