Racistische slogans op Mars tegen straffeloosheid lokken veel reactie uit

Tijdens de mars vorige zondag werden er racistische slogans geroepen. © foto JRO
Hannes Hosten

De politie voert een onderzoek naar de racistische slogans en mogelijk zelfs een Hitlergroet op de ‘Mars tegen straffeloosheid’ vorige zondag in Oostende. Ook het interfederale gelijkekansencentrum Unia, waar diverse klachten binnen liepen, opende een dossier. De zaak kan een staartje krijgen voor de rechtbank, maar dat niemand gelukkig is met de manifestatie, is nu al duidelijk.

Aan de ‘Mars tegen straffeloosheid’ namen zondag zo’n 275 mensen deel. De initiatiefnemers beweerden niet links of rechts te zijn, maar wilden hun bezorgdheid uiten over de gewelddadige incidenten van de voorbije zomer op onze stranden. Daarbij liggen vooral de rellen in Blankenberge nog vers in het geheugen. De manifestanten wilden de ordediensten een hart onder de riem steken. Vooraf was al bekend dat de oproep voor de manifestatie op sociale media veelvuldig gedeeld werd door groeperingen van extreemrechtse signatuur.

Burgemeester Bart Tommelein had de betoging verboden vanwege de coronamaatregelen, maar uiteindelijk werd zondag beslist om de actievoerders toch over de zeedijk te laten wandelen. Dat verliep vrij rustig en coronaveilig, maar er werden wel racistische slogans geroepen, zoals ‘Linkse ratten, rol uw matten’, ‘Eigen volk eerst’ en ‘Islamieten parasieten’. Er zouden ook neonazistische tekens te zien zijn geweest op de kledij van sommigen en er is sprake van een Hitlergroet die werd uitgebracht.

Camerabeelden

De actie kreeg veel kritiek en leidde tot een dringende vraag van Belinda Torres-Leclercq (Groen) maandag op de gemeenteraad. “Deze racistische leuzes wil ik in mijn stad niet meer horen”, was ze duidelijk. Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) onderstreepte in zijn antwoord dat er ‘voor racisme in onze stad geen plaats is’. Hij stelde dat hij sinds de coronacrisis geen enkele manifestatie had toegelaten, ook niet de betoging tegen racisme op 7 juni, in het kader van de Black Lives Matter-beweging.

“Racistische slogans zijn nergens toegelaten en strafbaar. Wij zijn bereid om mee te werken aan het onderzoek naar wie die uitspraken deed”, aldus Tommelein. Eenzelfde geluid bij korpschef Philip Caestecker. “Wij zijn er in geslaagd om rellen en geweld te vermijden. Maar op een bepaald moment begon een groep binnen de groep racistische leuzen te scanderen. Onze mensen in burger reageerden daar onmiddellijk op. Er was ook een officier in uniform ter plaatse. Die groep werd ook teruggefloten door andere betogers, die met de slogans niet akkoord waren.”

“Klachten tegen onbekenden hebben weinig zin. Je moet de betrokkenen kunnen identificeren”, aldus Caestecker. “Wij beschikken over camerabeelden en zullen het onderzoek voeren. De nodige pv’s zullen worden opgesteld en overgemaakt aan het parket, dat daar dan de nodige juridische gevolgen moet aan koppelen. Als er mensen zijn die ons kunnen helpen met bijkomend beeldmateriaal, is dat zeker welkom.”

Unia is bezorgd

Ook Unia, het interfederale centrum voor gelijke kansen, is gealarmeerd door de betoging in Oostende. “Wij hebben zelf een dossier geopend na de eerste beelden en er lopen ook klachten binnen. Op dit moment (woensdagnamiddag, red.) zijn dat er negen, maar dat aantal kan nog toenemen”, zegt directeur Els Keytsman. “Wij verzamelen nu alle beelden en stellen een dossier samen. Het moet duidelijk worden hoe is opgeroepen tot deze betoging, wie wat heeft geroepen, of daar andere mensen toe aangestoken zijn…”

“Maar er zijn toch al zaken die voor ons niet kunnen”, vervolgt Els Keytsman. “De uitspraak ‘Islamieten parasieten’, meermaals en in het publiek, is voor ons een grens over. We zijn heel blij dat de burgemeester zich uitdrukkelijk tegen racisme heeft uitgesproken. Onze raad van bestuur zal uiteindelijk beslissen of we al of niet naar de rechter stappen. Die zal het dossier moeten beoordelen, aan de hand van het onderzoek dat de politie heeft gevoerd.”

“Los van corona is betogen een belangrijk recht. Maar het is aan de politie om vooraf een risico-inschatting te maken. Het kan wel een goede beslissing zijn om op het moment zelf te kiezen voor de-escalatie en de betoging toch te laten doorgaan. Toch zijn we bezorgd om de toenemende polarisering en het opduiken van extreemrechtste symboliek. We vinden dit geen klein bier en volgen deze zaak nauw op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier